Βαγγέλης Κατσαράς: Οι 6.027 ξενοδόχοι, ανάμεσά τους κι εγώ, που ανοίξαμε τις επιχειρήσεις μας εφέτος το καλοκαίρι, εν μέσω αντίξοων συνθηκών, θα έλεγα πως είμαστε ήρωες
Έλλειψη ρευστότητας, υψηλή φορολογία, εργασιακά, Airbnb και χωροταξικό, μαζί με τον κίνδυνο αφελληνισμού της ελληνικής ξενοδοχίας, είναι οι «καυτές πατάτες» του τουριστικού – ξενοδοχειακού κλάδου, εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με όσα είπαν οι 18 υποψήφιοι -περισσότεροι από κάθε άλλη φορά- στις εκλογές της ΠΟΞ που γίνονται σήμερα, στο μεγάλο debate που διοργάνωσε η ιστοσελίδα ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
Κάποιοι παλιοί γνώριμοι συνδικαλιστές, με αξιόλογη πορεία και ιδιαίτερη «σφραγίδα» στα τουριστικά δρώμενα, αλλά και νεοαφιχθέντες, που παίρνουν το «βάπτισμα» του πυρός», ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου Βαγγέλης Κατσαράς, σε ένα πρωτότυπο debate, ανέδειξαν τα προβλήματα, τις παθογένειες και τα κακώς κείμενα του ελληνικού Τουρισμού και της ελληνικής Ξενοδοχίας.
Προβλήματα, τα περισσότερα χρόνια, που μεγεθύνονται εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, η οποία πλήττει ολόκληρο τον κόσμο και τη χώρα μας.
Στη διαδικτυακή εκπομπή, με θέμα «Ο δύσκολος Χειμώνας του Τουρισμού και οι εκλογές της ΠΟΞ», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή της εκλογές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, σήμερα, 15 Οκτωβρίου, που εφέτος και για πρώτη φορά θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελίδης, παρενέβη ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης και ο κ. Σπύρος Διβάνης, διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου ξενοδοχειακού ομίλου και με εμπειρία στα συνδικαλιστικά του κλάδου.
Αφελληνισμός ξενοδοχείων, έλλειψη ρευστότητας, υψηλή φορολογία, εργασιακά, αθέμιτος ανταγωνισμός από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, χωροταξικό, κυριάρχησαν στην ατζέντα της συζήτησης.
Και οι 18 υποψήφιοι συμφώνησαν πως τα προβλήματα αυτά είναι πάγια προβλήματα του ελληνικού τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου, τα οποία η πανδημία του COVID-19 και τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που επιβλήθηκαν, με αποκορύφωμα το περίφημο lockdown, τα έκαναν ακόμη πιο έντονα.
Σήμερα, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, «στεγνές» από ρευστότητα, κι ενώ οι υποχρεώσεις τους «τρέχουν» κινδυνεύουν να αλλάξουν χέρια.
Και όχι δεν μιλάμε για επενδύσεις κι εξαγορές, αλλά για καθαρό ξεπούλημα περιουσιών, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους, στην προκειμένη περίπτωση οι Έλληνες ξενοδόχοι, να ξεφύγουν από τον βραχνά, που δεν είναι άλλος από την υψηλή φορολογία, το μισθολογικό, αλλά και το μη μισθολογικό κόστος και την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.
Ο κ. Βαγγέλης Κατσαράς ο οποίος, όπως αναφέρεται ασχολείται από παιδί με τον τουρισμό, λόγω των οικογενειακών επιχειρήσεων, ενώ για περισσότερο από μια δεκαετία ασχολείται με τα κοινά του ξενοδοχειακού κλάδου, μέσω της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, όπου την τελευταία τριετία βρίσκεται στο αξίωμα του προέδρου.
Παράλληλα, τελεί αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού στον δήμο Νάξου.
Ο κ. Κατσαράς διεκδικεί μια θέση στην ΠΟΞ, με στόχο και σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων των ξενοδόχων της Νάξου και ευρύτερα των Κυκλάδων.
Μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», επισημαίνει:
«Ο τουρισμός αποδείχθηκε εξαιρετικά εύθραυστος και οι 6.027 ξενοδόχοι, ανάμεσά τους κι εγώ, που ανοίξαμε τις επιχειρήσεις μας εφέτος το καλοκαίρι, εν μέσω αντίξοων συνθηκών, θα έλεγα πως είμαστε ήρωες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΠΟΞ στις διεκδικήσεις της από την πολιτεία θα πρέπει να θέσει ως θέμα άμεσης προτεραιότητας αυτό της ρευστότητας των ξενοδοχείων, προκειμένου να μην αλλάξουν χέρια τα ελληνικά ξενοδοχεία. Ειδικά στις Κυκλάδες, όπως λέει, ο κίνδυνος αυτός είναι μεγάλος. Ο κ. Κατσαράς θέτει θέμα παράτασης για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή, όπως και για τις άδειες των ξενοδοχείων που λήγουν και προβάλλει ως ζήτημα μείζονος σημασίας αυτό των συγγενικών δικαιωμάτων. Αντιγόνη Μαϊστράλη
Πηγή: ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr