Ξεκινά δειλά-δειλά η φετινή τουριστική σεζόν
Ξεκινά δειλά να ανεβαίνει ο προγραμματισμός των θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις από τις αεροπορικές εταιρείες, σηματοδοτώντας την αρχή της φετινής τουριστικής σεζόν… μιας ακόμη δύσκολης και απρόβλεπτης περιόδου, και λόγω της πανδημίας που επιμένει, αλλά κυρίως λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και του κόστους μεταφορών.
Όπως φαίνεται στο recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με δεδομένα από την εταιρεία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, την εβδομάδα από τις 28 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί 241 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις, αυξημένες κατά 65,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Παρακάτω φαίνονται οι αγορές από όπου καταγράφονται τα υψηλότερα μερίδια, αλλά και η κίνηση των αεροδρομίων. Στις αγορές του εξωτερικού δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς κυριαρχούν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως χώρες προέλευσης τουριστών. Ακολουθούν η Κύπρος, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, το Βέλγιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ πλέον λείπει η Ρωσία από τον προγραμματισμό.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021, τρία αεροδρόμια κατέγραψαν μείωση μεγαλύτερη από 1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Συγκεκριμένα στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καταγράφηκαν 3,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -2,6 εκατ./ -40,9%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου όπου καταγράφηκαν 2,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -1,2 εκατ./-35,0%. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 1,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -943 χιλ./-40,2% ενώ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 1,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -1,3 εκατ./-53,5%. Τέλος, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας σημειώθηκε μείωση κατά -558 χιλ./-38,3% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 900 χιλιάδες. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια σημειώθηκαν λιγότερές 700 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
Όπως δείχνουν στοιχεία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο έχει αναθέσει στο ΙΤΕΠ τη διενέργεια έρευνας αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, για την αποτύπωση των βασικών παραμέτρων μέσης τιμής και πληρότητας σε αυτό το τμήμα του ξενοδοχειακού κλάδου, στο τρίμηνο από 1 Δεκεμβρίου 2021 έως 28 Φεβρουαρίου 2022, που αποτελεί και την υψηλότερη περίοδο από πλευράς κίνησης για τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, ήταν ανοιχτό το 79,3% των ξενοδοχείων, ενώ 1 στα 5 δεν λειτούργησε, επιλέγοντας να παραμείνουν κλειστά.
Η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ήταν 28,2%, που με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, γίνεται 21,3%.
Τα ελληνικά ξενοδοχεία κατά αυτό το τρίμηνο λειτούργησαν με μέση πληρότητα 28,2% και μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου 48 ευρώ.
Πηγή capital.gr