Covid-19: Τι θα γίνει με τα εμβόλια στα παιδιά. Τι δήλωσε η Μ. Θεοδωρίδου – Πού πρέπει να δηλώνονται τα self test των υπαλλήλων και πόσες φορές την εβδομάδα θα πρέπει να διενεργούνται – Αναλυτικές οδηγίες
Εκτενής αναφορά για τους εμβολιασμούς στα παιδιά έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας
Αναλυτικά η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τα παιδιά, ενώ μέχρι τώρα ο εμβολιασμός από τη Pfizer αρχίζει από την ηλικία των 16 ετών, ενώ για τις άλλες ηλικίες από αυτή των 18 ετών.
Η Pfizer φαίνεται πως προπορεύεται στις μελέτες αυτές, αφού σύντομα αναμένεται η έγκριση του εμβολίου για παιδιά και στις ΗΠΑ. «Μελέτες ανάλογες γίνονται και από τις άλλες εταιρείες, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη συγκέντρωση παιδιών προς εμβολιασμό», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.
Μικρός ο κίνδυνος νόσησης παιδιών από κορωνοϊό
«Έχουμε αναφέρει ότι ο κίνδυνος από τον κοροωνοϊό για τα παιδιά είναι μικρός, επομένως ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίου. Όπως είπε, τα εμβόλια σε παιδιά έχουν στόχο να τα προστατεύσουν από επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες.
Ωστόσο, σε ό, τι αφορά στον κορωνοϊό, σπάνιες είναι οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης από Covid. Όπως είπε, το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού έχει σαν στόχο ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού σε κάθε χώρα και ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει την διασπορά της νόσου και να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Στον Καναδά, στην πόλη με το δεύτερο υψηλότερο ιικό φορτίο, αρχίζει σήμερα ο εμβολιασμός παιδιών 12 με 15 ετών πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού.
Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες
Η Μαρία Θεοδωρίδου εμφανίστηκε πάντως ιδιαίτερα προσεκτική στις δηλώσεις της, αναφορικά με τον εμβολιασμό σε παιδιά. «Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσολογική απάντηση, επομένως θα έλεγα ότι η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που θα πρέπει να γίνει» είπε.
Πριν μερικές ημέρες άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση στις χώρες να μην ξεκινήσουν ακόμη τον εμβολιασμό σε παιδιά. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού υπενθύμισε πως το κύριο βάρος για το χτίσιμο ανοσίας αφορά στους ενήλικες. «Ας μην σκεφτόμαστε τα παιδιά όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό ενηλίκων» σημείωσε.
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα
Από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test)), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η προμήθεια των self tests θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Tα self-tests που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από αύριο Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.
Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.
Τι ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους
Από την Πέμπτη 13 έως την Τετάρτη 19 Μαΐου θα μπορούν οι υπάλληλοι του Δημοσίου να προμηθευτούν τα self tests των δύο επόμενων εβδομάδων.
Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 10 – 16 Μαΐου και 17 – 23 Μαΐου, ενώ το αποτέλεσμά τους θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) μέχρι τις 23 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι το υποχρεωτικό μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό, αφορά σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.
Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (ένας για κάθε εβδομάδα) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.
Προβλήματα χθες στην πλατφόρμα Self-testing.gov.gr
Πολλά προβλήματα παρουσίασε χθες Κυριακή (9/5) η ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, λόγω πιθανόν της μεγάλης επισκεψιμότητας καθώς σήμερα άνοιξαν και οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.
Τόσο εκπαιδευτικοί όσο και μαθητές έπρεπε σύμφωνα με τις υφιστάμενες οδηγίες, να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να δηλώσουν τα αποτελέσματα των self test προκειμένου να μπορούν να μπουν στις σχολικές αίθουσες.