Νάξος: Πριν γίνουμε βούκινο, καλοκαιριάτικα, ας κάνουμε αυτό που, σε καμία των περιπτώσεων, ως τουριστικό προορισμό, δεν θα μας εκθέσει… – Κάρπαθος: Το παρατράγουδο “Στου Μιχαλιού τον Κήπο”…
Δεν γνωρίζω επακριβώς τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες δύναται ένας ιδιώτης να προχωρήσει στην εγκατάσταση ξύλινων κατασκευών επί της παραλίας και του αιγιαλού…
Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ασφαλώς και γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τα κελεύσματα των σχετικών κειμένων διατάξεων…
Αυτό που θέλω να ρωτήσω τους κατά τον νόμο καθ’ ύλην αρμόδιους σε τούτο το νησί, με βάση όλα όσα από πολλούς (δυνατά) ακούγονται εκεί στην παραλία λουομένων του Αγίου Προκοπίου, είναι τούτο:
Μπορεί οποιοσδήποτε – και υπό ποιους όρους/προϋποθέσεις – να προχωρήσει στην εγκατάσταση παρόμοιας κατασκευής στον ίδιο χώρο; Και θέτω τούτο το ερώτημα, γιατί δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται τουριστικά στην περί ης ο λόγος παραλία – και όχι μόνο –, οι οποίοι κάνουν λόγο «περί άνισης μεταχειρίσεως»…
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα πρέπει να ασκείται πολιτική. Και από κανέναν….
Ο κόσμος όλος που θέλει να εργαστεί μέσα στο τρέχον καλοκαίρι σε οποιαδήποτε θαλασσινή/παράκτια «γωνιά» του νησιού της Νάξου, ασφαλώς και πρέπει ισότιμα να αντιμετωπίζεται από τους σε τοπικό επίπεδο κρατούντες και σε κάθε περίπτωση με βάση όλα όσα ο σχετικός νόμος προβλέπει.
Προφανώς (και) ο απλός λουόμενος θέλει να απολαμβάνει τις χάρες και τις χαρές μιας σωστά οργανωμένης παραλίας. Επιβάλλεται όμως όλοι όσοι αναπτύσσουν συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας επιχειρηματικές δραστηριότητες επί του αιγιαλού και της παραλίας, να έχουν και να απολαμβάνουν ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΛΟΙ τις δυνατότητες που ο νόμος τους παρέχει. Γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, δημιουργείται το αίσθημα της άνισης μεταχειρίσεως. Και της αδικίας. Σε ό,τι έχει να κάνει, τώρα, σε σχέση με το τι σημαίνει οργανωμένη παραλία, η σχετική απάντηση δεν είναι της παρούσης…
Στην προκειμένη περίπτωση, οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, της Κτηματικής Εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, του Πολεοδομικού Γραφείου Νάξου κ.λπ, κρίνω πως επιβάλλεται να ελέγξουν πρόσωπα (επιχειρήσεις) και καταστάσεις και να πράξουν δίχως άλλο τα δέοντα. Και το υπογραμμίζω τούτο το τελευταίο, γιατί υπάρχει πρόβλημα που… ακούγεται και πού, κατά πώς πληροφορούμαι, θα γίνει θέμα σε εκτός Νάξου ΜΜΕ.
Πριν, συνεπώς, γίνουμε βούκινο, καλοκαιριάτικα, ας κάνουμε αυτό που, σε καμία των περιπτώσεων, ως τουριστικό προορισμό, δεν θα μας εκθέσει.
Κάρπαθος: Το… παρατράγουδο στου Μιχαλιού τον Κήπο
Και επειδή, το καλοκαίρι «γεννά» προβλήματα και προβληματάκια, παράπονα και παραπονάκια σε όλη την νησιωτική Ελλάδα και στις παραλίες της ειδικότερα, φίλος από την (μακρινή) Κάρπαθο παρακαλώ, ταχυδρόμησε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΚΥΚΛΑΔΙΤΗ, το παρακάτω εικονιζόμενο στιγμιότυπο, θέτοντας το ερώτημα:
«Με ποιο δικαίωμα σε μια παραλία που δεν είναι οργανωμένη ιδιώτης που ενοικιάζει ομπρέλες αποκλείει το δικαίωμα σε απλούς πολίτες να απλώσουν – χωρίς να δημιουργούν το παραμικρό πρόβλημα σε κανέναν – την πετσέτα τους σε ένα κομμάτι αμμουδιάς, για να πάρουν ένα μπάνιο και να απολαύσουν το ήλιο για μία ώρα;»
«Αποκλεισμένος από την παραλία» δηλώνει ο φίλος του ΚΥΚΛΑΔΙΤΗ που είναι μόνιμος κάτοικος Καρπάθου και ο οποίος δέχθηκε οξεία επίπληξη από ιδιώτη που, προφανώς, πληρώνει για να ενοικιάζει και να εκμεταλλεύεται για ορισμένη χρονική περίοδο τμήμα της παραλίας (πλησίον του διεθνούς αεροδρομίου του νησιού) που ακούει στο όνομα «Του Μιχαλιού Ο Κήπος».
-Αγαπητοί, φίλοι αναγνώστες του ΚΥΚΛΑΔΙΤΗ που έχετε παρόμοια παράπονα σε οποιοδήποτε νησί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και όχι μόνο, σας παροτρύνω:
1ο) Να απευθυνθείτε στα ΜΜΕ (γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο) που εδρεύουν στο νησί σας και να ζητήσετε την συνδρομή τους. Και
2ο) Να κτυπήσετε την πόρτα της Δημοτικής Αρχής της περιοχής σας και να απαιτήσετε την πιστή εφαρμογή του νόμου.