//

Νάξος-Φράγμα Τσικαλαριού: Εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, που καθορίζει την Οριστική Τιμή Μονάδος για τις απαλλοτριώσεις… – Η ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάξου…

Νάξος-Φράγμα Τσικαλαριού: Εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, που καθορίζει την Οριστική Τιμή Μονάδος για τις απαλλοτριώσεις... - Η ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάξου…

Το Εφετείο Αιγαίου εξέδωσε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΚΛΑΔΙΤΗ την πολυαναμενόμενη απόφαση με βάση την οποία καθορίζεται η Οριστική Τιμή Μονάδος (ανά στρέμμα και, άρα, ανά m2), σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με τις υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις στην περιοχή της Κάτω Ποταμιάς. Η περί ης ο λόγος απόφαση -αν μη τι άλλο- δρομολογεί και, προφανώς, σηματοδοτεί νέες σχετιζόμενες με το ζωτικής σημασίας εγγειοβελτιωτικό έργο (η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε προ τριών και πλέον ετών στο νησί τς Νάξου), εξελίξεις. Να σημειωθεί ότι το ποσό της (συνολικής) αποζημιώσεως των δικαιούχων που θα προσδιοριστεί με βάση την καθορισθείσα Τιμή Μονάδος, αναμένεται εν ευθέτω χρόνω να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Σημειώσεις…

Ευκαιρίας δοθείσης να θυμίσουμε ότι:

  1. Τα εγκαίνια του έργου έγιναν τον Ιούλιο του 2017, ενώ ο αγιασμός τελέστηκε τον Αύγουστο του ιδίου έτους.
  2. Προφανώς και έχει εκπνεύσει το διάστημα των τριών ετών εντός του οποίου θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του. Έχει εκπνεύσει και η 6μηνη παράταση εργασιών που συνήθως δίδεται σε παρόμοιες περιπτώσεις.
  3. Η αποζημίωση του συνόλου των δικαιούχων “καθαρής” γης – με βάση τα προ επτά ετών οικονομικά δεδομένα – ανέρχεται στο ποσό των 570.000 ευρώ.
  4. Ο εκ Νάξου ορμώμενος Νίκος Μανιός, τότε βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε στον υπογράφοντα:

-“Η μεγάλη δαπάνη για την κατασκευή του φράγματος είναι εξασφαλισμένη και διασφαλισμένη…”

-“Τα χρήματα έχουν ήδη διασφαλιστεί μέσω του νέου προγράμματος του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.”

-“Εμείς, βρήκαμε σε καθυστέρηση ένα έργο, και προσπαθήσαμε μέσα από διαδικασίες επιτάχυνσης να ξεπεράσουμε ιδιαίτερα τα διοικητικής φύσεως προβλήματα. Και έγινε και αυτό. Και τώρα σας λέμε ότι ακόμα και αυτό που εμφανίζεται σαν πρόβλημα και το οποίο αφορά στη συνολική αποζημίωση των 259.000 ευρώ για τα ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΑ (πηγάδια, ελιές, φράκτες, πηγές κ.λπ.) δεν υφίσταται, αφού ήδη το συγκεκριμένο κονδύλι υπάρχει καταχωρημένο σε ένα ειδικό λογαριασμό στην Υπηρεσία Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.”

-“Εγκρίθηκε ομόφωνα η επίταξη των ακινήτων καθώς και των επικείμενων σε αυτά, συνολικού εμβαδού 289.297,96 τ.μ. μέχρι να συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων των ζωνών κατάληψης από την κατασκευή των έργων στην θέση δημιουργίας ταμιευτήρα και κατασκευής του φράγματος Ποταμιάς-Τσικαλαριού, όπως αυτές οι εκτάσεις εμφανίζονται στους εγκεκριμένους κτηματολογικούς πίνακες καθώς και στα διαγράμματα κατάληψης έργων φράγματος της συγκεκριμένης οριστικής μελέτης.”

Η ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάξου…

Κλείνοντας, παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ως γνωστόν προ ωρών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάξου, με το οποίο “εκφράζει την ανησυχία του για την  αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών του  φράγματος Τσικαλαριού”:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάξου εκφράζει την ανησυχία του για την  αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών του  φράγματος Τσικαλαριού. Το φράγμα είναι ένα έργο καίριας και ζωτικής σημασίας, απαραίτητο για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τόπου μας, την ευημερία των κατοίκων και για την αξιοποίηση αλλά και την προστασία των φυσικών του πόρων.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες της Νάξου ότι το τόσο σημαντικό αυτό έργο ξεκίνησε τελικά μόνο έπειτα από ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017 με προϋπολογισμό μελέτης πάνω από 10 εκ. ευρώ και με προβλεπόμενη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση των εργασιών τα 3 έτη. Σήμερα δυστυχώς το έργο έχει τελματώσει και θεωρείται απίθανο το να είναι έτοιμο στο άμεσο μέλλον. Από ό,τι  φαίνεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν δίνει πλέον σημασία στο έργο του φράγματος Τσικαλαριού, ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η κατασκευή του οποίου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι επηρεάζεται από τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τις αρμόδιες διευθύνσεις να δώσουν την απαραίτητη προσοχή στο έργο και σε συνεργασία με την εγκατεστημένη εργοληπτική εταιρεία να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση επιτάχυνση των εργασιών ούτως ώστε να καλυφθούν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις.

Τέλος, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει αφενός άμεσα να σχεδιαστεί και να μελετηθεί το δίκτυο διανομής του συλλεγόμενου ύδατος το οποίο θα είναι περίπου 2.5 εκ. κυβικά μέτρα και αφετέρου να υπάρξει πρόνοια για την τεχνική αναβάθμιση και ορθή λειτουργία των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού του Τσικαλαριού, ο οποίος βρίσκεται εντός της λεκάνης απορροής του φράγματος.”

 

 

Skip to content