2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Και παγκάκια από ξύλο, στον σύγχρονο αύλειο χώρο του…
Ο αύλειος χώρος του νεόδμητου 2ου Δημοτικού Σχολείου (Χώρας) Νάξου, κατά γενική ομολογία πληροί όλους τους όρους ασφαλούς αυλισμού των εκατοντάδων μαθητριών και μαθητών. Κατά την διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο και απολαμβάνουν λίγα λεπτά ξεγνοιασιάς, χωρίς να διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Είναι ο αύλειος χώρος του περί ου ο λόγος σχολικού συγκροτήματος από τους πλέον σύγχρονους σε επίπεδο νομού Κυκλάδων. Μεγάλο τμήμα του καταλαμβάνει το γήπεδο μπάσκετ, ενώ, προ εβδομάδων, εγγύς του τσιμεντένιου τοιχίου περιφράξεως εγκαταστάθηκαν παγκάκια από ξύλο.
Να σημειωθεί ότι με την συντήρηση των σχολείων σε Νάξο, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Δονούσα είναι επιφορτισμένος ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που σύμφωνα με τις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις μελών των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων φροντίζει κατά τον καλύτερο τρόπο τις αυλές όλων των σχολικών μονάδων. Κατά δήλωση του επί των Οικονομικών αντιδημάρχου -προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως, Νίκου Βαθρακοκοίλη… «Ο δήμος μας έχει μια πρώτη προτεραιότητα όταν μιλάμε για τα σχολεία και τη φροντίδα τους. Πάνω από όλα βάζει τα παιδιά και την ασφάλειά τους. Γι’ αυτό κάνουμε ότι πρέπει σε κάθε σχολείο, ώστε να μη κινδυνεύουν τα παιδιά μας κατά την διάρκεια του διαλείμματος»
Οι περισσότεροι δήμοι της χώρας έχουν υιοθετήσει το παρακάτω κανόνα/επισήμανση.
Να, για παράδειγμα, τί υπογραμμίζει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμπάκας, μεταξύ άλλων, στην σχετική τεχνική περιγραφή που αφορά την διαμόρφωση των αύλειων χώρων του δημοτικών σχολείων 2ου και 3ου της ομώνυμης πόλεως: Οι αύλειοι χώροι αποτελούν βασικό συμπλήρωμα του σχολικού κτηρίου, καθώς σε αυτούς λαμβάνουν χώρα αρκετές από τις λειτουργίες του σχολείου. Το σχολείο ως χώρος καθημερινής παρουσίας του παιδιού είναι τόπος αγωγής που εκφράζει την κυρίαρχη άποψη της πολιτείας για το δομημένο περιβάλλον που αρμόζει στην εκπαίδευση των νέων αλλά και το ήθος του σχολείου απέναντι στο περιβάλλον και την οικολογία. Για να πραγματοποιηθεί όμως η απρόσκοπτη χρήση του αύλειου χώρου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατάλληλη διαμόρφωσή της, η οποία δύναται να αποσκοπεί στη βελτίωση τόσο της ψυχολογικής όσο και της σωματικής κατάστασης των χρηστών, έτσι ώστε να αισθάνονται άνετα, ευχάριστα και ξεκούραστα στο χώρο αυτό.