Νάξος: 7 Παιδικές Χαρές δημοπρατούνται…
Επτά (7) Παιδικές Χαρές στο νησί της Νάξου δημοπρατούνται εντός των επομένων ημερών, αφού έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», και παραδίδονται αναβαθμισμένες, εν ευθέτω χρόνω, στην πιτσιρικαρία.
Πρόκειται για τις τρείς (3) Παιδικές Χαρές της Χώρας (Άλσος Έλλης, Αγ. Μηνά και αυτή που βρίσκεται πλησίον του 4ου Δημοτικού Σχολείου) και τις τέσσερεις (4) στις κοινότητες Φιλωτίου, Αγ. Αρσενίου, Απειράνθου και Μελάνων.
Ήδη, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έχει εκπονήσει τον σχετικό σχεδιασμό της που θα υλοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους – στην καλύτερη των περιπτώσεων.
«Πρέπει να προστατέψουμε τις Παιδικές Χαρές. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι βάνδαλοι να τις διαλύουν», υποστηρίζουν δημοτικοί σύμβουλοι. Που παρατηρούν: «Εάν θέλουμε να τις προστατέψουμε, θα πρέπει να τις περιφράξουμε σωστά».
Ο σχεδιασμός μιας Παιδικής Χαράς θα πρέπει – κατά το δυνατόν – να ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού (ηλιακά φωτιστικά, κάδοι ανακυκλώσεως για μικρά απορρίμματα, ανακύκλωση του νερού για την άρδευση των φυτών, κ.λπ.), όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Η Παιδική Χαρά πρέπει να περιβάλλεται από ικανή περίφραξη, φυσική ή τεχνητή, ώστε να είναι λειτουργική και να παρέχεται ασφάλεια στα παιδιά, αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς καθώς και παγίδευση μερών του σώματός τους.
Να σημειωθεί ότι όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η περίφραξη δεν πρέπει να απομονώνει οπτικά την Παιδική Χαρά από τον περιβάλλοντα χώρο.
Στην Παιδική Χαρά, πρέπει: α) η σχεδίαση του χώρου να αποσκοπεί στην βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών, β) να επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός των περιοχών δραστηριοποιήσεως των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων χρηστών, γ) να προβλέπεται σε κάθε Παιδική Χαρά μία θέση, τουλάχιστον, χρήστη ΑμεΑ ανά 10, τουλάχιστον, θέσεις χρηστών, με τις κατάλληλες προσβάσεις και διατάξεις ασφαλούς χρήσεως κάθε οργάνου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει οπωσδήποτε να προβλέπονται θέσεις ΑμεΑ και, δ) να λαμβάνονται πρόσφορα μέτρα, ώστε να αποφεύγεται η όχληση των περιοίκων.
Η Παιδική Χαρά είναι χώρος ψυχαγωγίας των παιδιών. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα όργανα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα και τοποθετημένα έτσι ώστε τα παιδιά να χαίρονται με ασφάλεια το παιχνίδι τους.
Η σωστή συντήρηση και έλεγχος των οργάνων είναι απαραίτητος, για να λειτουργούν άψογα και να αντέξουν στον χρόνο.
Με ευθύνη της δημοτικής ή κοινοτικής αρχής λαμβάνονται μέτρα για την φύλαξη της Παιδικής Χαράς είτε με περιοδικούς ελέγχους από την δημοτική αστυνομία (αν υπάρχει) ή άλλους υπαλλήλους του δήμου ή της κοινότητας, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φυλάξεως, είτε με προσωπικό που ορίζεται για τον σκοπό αυτόν, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
Με βάση την σχετική υπουργική απόφαση προβλέπεται να γίνεται τακτική συντήρηση της Παιδικής Χαράς, η οποία θα πρέπει να σχεδιάζεται και να διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, τις οδηγίες του κατασκευαστή και την συχνότητα χρήσεως του εξοπλισμού. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει π.χ. να εξασφαλίζεται η άμεση επισκευή του φθαρμένου εξοπλισμού ή τμημάτων αυτού και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην Παιδική Χαρά, και να τίθεται εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, έως ότου επισκευαστεί – και να αντικαθίσταται, όταν κρίνεται ότι η επισκευή του είναι αδύνατη.
Στην υπουργική απόφαση προβλέπονται οι αρμοδιότητες του υπεύθυνου λειτουργίας της Παιδικής Χαράς, καθώς και η διαδικασία πιστοποιήσεώς της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της Παιδικής Χαράς.
Ας αναφερθεί, επίσης, ότι, οι δημοτικές και κοινοτικές Αρχές οφείλουν, να προσαρμόσουν τις Παιδικές Χαρές, που λειτουργούν ήδη στην περιφέρεια τους, στις διατάξεις της προαναφερθείσας υπουργικής αποφάσεως. Η προσαρμογή πιστοποιείται από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών με την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας και χορηγήσεως του ειδικού σήματος. Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής ή σε περίπτωση που μετά από τον έλεγχο της Επιτροπής διαπιστωθεί ότι δεν είναι δυνατή η προσαρμογή, διακόπτεται η λειτουργία τους.