/

Ο “σουλτάνος” θέλει να κάνει το Αιγαίο, Συρία; Τι αναφέρουν τα σενάρια της Yeni Safak για τις Κυκλάδες

Ο "σουλτάνος" θέλει να κάνει το Αιγαίο, Συρία; Τι αναφέρουν τα σενάρια της Yeni Safak για τις Κυκλάδες

O νηστικός καρβέλια ονειρεύεται και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak θέλει να μετατρέψει τον “σουλτάνο”, από …πορθητή, σε Κιουτσουκ Καϊναρτζή…

Ο σουλτάνος εκείνος τουλάχιστον στα μέσα του 18ου αιώνα που διαφέντευε το Αιγαίο έδωσε προνόμια ναυσιπλοϊας και μετακινήσεων στο Αρχιπέλαγος…

Ο νέος σουλτάνος, ο Ερντογάν, σύμφωνα με τις επιθυμίες της συγκεκριμένης εφημερίδας θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε …Συρία.

Θυμάστε την επιχείρηση «Ασπίδα» η οποία βασίστηκε στο αφήγημα ότι η Βόρεια Συρία είναι «γκρίζα ζώνη» και ορμητήριο εχθρών που απειλούν την ασφάλεια του τουρκικού έθνους… Κάτι τέτοιο αναφέρει και η Yeni Safak«Οι ειδικοί αναφέρουν πώς η κυριαρχία ορισμένων νησιών από νομική σκοπιά, πλέον έχει φτάσει να μην ανήκει στην Ελλάδα» γράφει η τουρκική εφημερίδα

Νέα «Επιχείρηση Ασπίδα» επεξεργάζονται σενάρια που δημοσιεύθηκαν, όπου οι Τούρκοι έχουν δικαιώματα στο Αιγαίο Πέλαγος, επικαλούμενοι λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο: «Η ασπίδα θα στηθεί στη Γαλάζια Πατρίδα – Η Τουρκία έχει δικαίωμα να δημιουργήσει μια defacto κατάσταση» η τουρκικη εφημερίδα   φιλοξενεί δηλώσεις «ειδικών» οι οποίο τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει σ’ ανάλογες κινήσεις, όπως της στρατιωτικής επιχείρησης το 2020 στο συριακό έδαφος επικαλούμενη την ανάγκη να …προστατέψει την ασφάλεια της χώρας από τους εχθρούς της. Τότε κατάφεραν να «γκριζάρουν αυτή την περίφημη ζώνη των 30 χιλιομέτρων ξηράς. Τα νέα σενάρια μιλούν για κυριαρχία στη θάλασσα με όχημα το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας…

«Η ασπίδα αυτή τη φορά θα στηθεί στην γαλάζια πατρίδα. Η Τουρκία έχει δικαίωμα να τη στήσει στην πράξη. Στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται το νομικό status των αμφισβητούμενων νησιών. Η Ελλάδα διαμέσου αυτών των νησιών επιδιώκει να κυριαρχήσει σε μία ευρεία περιοχή στη Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η Yeni Safak, η οποία , επι της ουσίας απαιτεί για λογαριασμό του Ερντυογάν και του καθεστώτος του να εφαρμοστεί στο Αιγαίο Πέλαγος, το ίδιο ακριβώς μοντέλο με την «Εαρινή Ασπίδα» στη βόρειο Συρία.

Που το στηρίζει αυτό το προκλητικό δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα; Κάθεστε; Μα που αλλού;

Στο… Διεθνές Δίκαιο.

Και, ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου, επικαλείται και την, όπως την συμφέρει, Ιστορία…

Αναφέρει χαρακτηριστικά…

«Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα νησιά στις ακτές της Ανατολίας από την Ίμβρο έως το Καστελόριζο, ονομάστηκαν Cezâir-i Bahr-i Sefid (νησιά της Μεσογείου) και το Αιγαίο πέλαγος ονομάστηκε «Θάλασσα των Νήσων».

Αν και τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους εμφανίζουν μια διάσπαρτη θέα σε μια ευρεία θάλασσα περιοχή φαίνεται ότι έχουν μια συγκεκριμένη γεωγραφική κατανομή και σχεδόν όλες ομαδοποιούνται στις θαλάσσιες περιοχές μπροστά από την τουρκική και την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Είναι δυνατόν να εξεταστούν τα νησιά του Αιγαίου σε 5 διαφορετικές ομάδες, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση τους σε διεθνείς συμφωνίες, τη γεωπολιτική και στρατηγική τους σημασία.

Αυτά είναι τα νησιά πριν τον Βόσπορο και το νησί της Θράκης (Σαμοθράκη) είναι τα νησιά Saruhan (Ανατολικές Σποράδες), τα νησιά Hinge (Νότιες Σποράδες ή Ρόδος, Δωδεκάνησα και Καστελόριζο), τα νησιά των Βόρειων Σποράδων και τα νησιά των Κυκλάδων.

Η χερσόνησος της Ανατολής σήμερα είναι σημαντική όσον αφορά την Τουρκία και τα γύρω από τον Βόσπορο νησιά στα δυτικά, τα Saruhan και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και βραχονησίδες που επίσης ονομάζονται νησιά.»

Και αφού κάνουν την προπαγάνδα τους ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο εξηγούν γιατί θα κάνει κάτι τέτοιο η Άγκυρα, προφανώς για να εξηγήσει τον …τσαμπουκά, αλλά και την πρόθεση να συρθεί η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων…

Μία επιχείρηση όπως αυτή του 2020 στη Συρία, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τους όρους της Άγκυρας, επιβάλλοντας στην Αθήνα την ατζέντα της, τονίζει το προκλητικό δημοσίευμα που συνοδεύεται και από χάρτη που σημειώνονται με «κόκκινο» χρώμα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία.

Οι Κυκλaδες είναι … γαλάζιες. Άλλωστε είναι πολύ μακριά για τις …ορέξεις του Σουλτάνου. Αλλά σύμφωνα με το σενάριο και αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας και τον χάρτη που δημοσιεύεται, είναι στην …παραμεθόριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον χάρτη, εμφανίζονται οι Κυκλάδες μαζί με τις Σποράδες, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, σαν “Νησια που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων (Βalkan harbinden sonda yunanistan’a birakilan adalar)

Μετάβαση στο περιεχόμενο