"Έκλεισε" για ανάδοχο - Η τριετής συντήρηση του οδικού δικτύου Νάξου, Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Αντιπάρου και Αμοργού

“Πόλεμος” αιρετών της ορεινής Νάξου και Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ των εκλεγμένων της Ορεινής Νάξου και της Περιφέρειας με αφορμή μια επιστολή διαμαρτυρίας την οποία συνυπογράφουν οι πρόεδροι των συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων Απεράθου Νίκος Νανούρης, Κορωνίδας Αντώνης Χωριανόπουλος, Κορώνου Νίκος Χουζούρης και οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Κεραμωτής Μανώλης Φακίνος, Μέσης Νικήτας Κουτσοκέρης και Σκαδού Μιχάλης Πάσουλας, και απευθύνεται με σκληρές εκφράσεις, πράγμα παράξενο για τα …επιστολικά έθιμα των νησιών μας, προς τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, και τον Έπαρχο της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη.

Η επιστολή δεν είναι τίποτε άλλο από μια έντονη διαματρυρία σχετικά με την εσπευσμένη και άδικη μετακίνηση της μηχανικού κας Αλεξάνδρας Βερυκόκκου, υπαλλήλου του Τμήματος Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου, λόγω της άρνησής της, όπως αναφέρουν, να εγκρίνει πληρωμές για εργασίες που δεν εκτελέστηκαν πραγματικά.

Μάλιστα τονίζουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση καταδικάστηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, η οποία επισημαίνει οτι η απόφαση αυτή όχι μόνο αδικεί την κα Βερυκόκκου, αλλά υπονομεύει επίσης τη λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων υπηρεσιών στο επαρχείο Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων.

Η επιστολή των προέδρων της ορεινής Νάξου αναφέρει:

Διαμαρτυρία των Δημοτικών Κοινοτήτων της ορεινής Νάξου για την αυθαίρετη μετακίνηση υπαλλήλου της περιφερειακής ενότητας Νάξου

Είναι γνωστή η εσπευσμένη και άδικη μετακίνηση, πριν από ένα μήνα περίπου, της μηχανικού κυρίας Αλεξάνδρας Βερυκόκκου, υπαλλήλου της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου (Τμήμα Τεχνικών Εργων), επειδή αρνήθηκε να υπογράψει την πληρωμή εργολάβου για εργασίες που ο τελευταίος δεν πραγματοποίησε. Επειδή, δηλαδή, η ευσυνείδητη υπάλληλος υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο χρήμα, όπως είχε έννομη υποχρέωση να κάνει.

Πριν από μία εβδομάδα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας καταδίκασε τη σχετική αυθαίρετη, άδικη και αναιτιολόγητη απόφαση της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου, με την οποία επίσης (και με σειρά άλλων) υποβαθμίζονται περαιτέρω οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες του επαρχείου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων.

Οι υπογράφοντες πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων της Ορεινής Νάξου, καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να ακυρώσει άμεσα την απόφαση της αυθαίρετης μετακίνησης της πιο πάνω υπαλλήλου, που πάντοτε βρέθηκε κοντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε, πρόθυμη να αναζητήσει τις προσφορότερες λύσεις με βάση την τεχνική γνώση και εμπειρία της.

Καλούμε επίσης την Περιφερειακή Αρχή να αναθεωρήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ανάθεσης πρόσθετων καθηκόντων σε υπαλλήλους με άσχετες ειδικότητες (π.χ. τεχνικών καθηκόντων σε μη τεχνικούς), γιατί έτσι όχι μόνο παραγκωνίζονται, με τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί μεροληπτικός, ικανοί και ειδικευμένοι υπάλληλοι σε θέματα ελέγχου του οδικού δικτύου, διαφόρων υποδομών κ.λπ., αλλά δημιουργούνται και κίνδυνοι πλημμελούς εκτέλεσης δημοσίων έργων, μη σωστής τιμολόγησης και προκλήσεις βλάβης για την ανθρώπινη ζωή και υγεία.

Η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της χρηστής διαχείρισης των εθνικών και κοινοτικών πόρων πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα όλων, και ειδικά αυτών που χειρίζονται από θέσεις ευθύνης ζητήματα που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο.

Η Περιφέρεια λαμβάνοντας την σχετική επιστολή αντέδρασε και …αντέδρασε με “σκληρό ροκ”!

Θεσμικό φάουλ, αναφέρει  ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Νίκος Παπασταματίου, την επιστολή και τις καταγγελίες των έξι Προέδρων των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων σχετικά με την μετακίνηση δημοσίου υπαλλήλου της Π.Ε. Νάξου προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη και τον Έπαρχο Περιφερειακής Ενότητας Νάξου, Γιάννη Μαργαρίτη.

Στην επιστολή του κατηγορεί για αυθαίρετες και ποινικά κολάσιμες αναφορές εις βάρος απόλυτα νόμιμων ενεργειών της Διοίκησης, τους Προέδρους, Απεράθου, κ. Νικόλαο Νανούρη, Κορωνίδας Αντώνιο Χωριανόπουλο, Κορώνου Νικόλαο Χουζούρη, Κεραμωτής Μανώλη Φακίνο, Μέσης Νικήτα Κουτσοκέρα, Σκαδού Μιχάλη Πάσουλα οι οποίες προσβάλλουν τη δημόσια ζωή του τόπου.

Επισης, ζητά να ασχοληθούν με τα του οίκου τους και ξεκαθαρίζει σε οξύ τόνο ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει την υπόσταση της Περιφέρειας και κανείς δεν νομιμοποιείται να διαβάλλει το θεσμικό ρόλο της διοίκησης να υλοποιεί την αποστολή της, με καθόλα σύννομες αποφάσεις και με την δικαιοδοσία που η συνταγματική τάξη της παρέχει.»

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο