Στράτος Φουτάκογλου (Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Νάξου): Στις 8 η υποδοχή, η διανομή των μασκών και ακολούθως ο αγιασμός (βίντεο)
Για το αυριανό λοιπόν πρόγραμμα και την ιδιαίτερη αυριανή ημέρα που ξεκινά το σχολικό έτος (κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού), ήδη έχουμε ενημερωθεί από σωρεία εγκυκλίων και εγγράφων.
Μετά από συζητήσεις και σε συνεργασία με φορείς, όπως ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η Δ/νση Δευτεροβάθμιας κ.λπ., θα εφαρμόσουμε ό,τι πρέπει από την πρώτη στιγμή.
Είμαστε προετοιμασμένοι στο σχολείο να δεχτούμε τους μαθητές από τις 8 η ώρα και στις 8:15 π.μ. να ξεκινήσει το ωρολόγιο πρόγραμμα.
Οι μαθητές θα προσέρχονται με μάσκα και εφόσον δεν το κάνουν αυτό, θα εφοδιαστούν όλοι οι μαθητές, καθένας από μία μάσκα, μία από τις τρείς που θα πάρουν κατά την διάρκεια της χρονιάς.
Τις μάσκες τις παραλάβαμε από χτες από τον Δήμο, έχουμε δε ήδη ετοιμάσει πακέτα ανά τμήμα για να τις διανείμουμε στους μαθητές.
Οι μαθητές θα ενημερωθούν γι την χρησιμότητα της χρήσης της μάσκας και στη συνέχεια θα τους γίνει όπου χρειάζεται και επίδειξη, για τον τρόπο που θα πρέπει να την φοράνε.
Θα πάρουν τα βιβλία τους, θα γίνει το πρώτο διάλειμμα και στις 11 η ώρα, επειδή λόγω θρησκευτικής γιορτής έχει προγραμματιστεί να γίνει ο αγιασμός εκείνη την ώρα.
Αντιπροσωπία των μαθητών θα βγει στο προαύλιο (οι υπόλοιποι θα μείνουν στις τάξεις τους), μαζί και αντιπροσωπεία των πολιτικών αρχών.
Απ’ ό,τι γνωρίζω θα είναι στον αγιασμό και η γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας, ο δήμαρχος, κάποιος άλλος (αιρετός) από τον Δήμο και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Οι εκπαιδευτικοί που δεν θα είναι μέσα στις τάξεις, θα είναι στον αγιασμό μαζί με αντιπροσωπεία μαθητών.
Εκτιμώ ότι στον αγιασμό θα είναι γύρω στους 30-40 μαθητές, οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν το σύνολο των μαθητών. Στη συνέχεια, και αφού γίνουν οι χαιρετισμοί και ακουστεί από την μικροφωνική εγκατάσταση όσα ειπωθούν από τους προσκεκλημένους και τον διευθυντή, ο ιερέας – που στο σχολείο μας είναι ο πρωτοπρεσβύτερος και εφημέριος του ιερού ναού Παντανάσσης (ο κ. Κωνσταντίνος Λιανός)-, θα επισκεφτεί τις τάξεις και θα αγιάσει τα τμήματα.
Κανονικά τα μαθήματα από την επομένη…
Τα παιδιά μετά από αυτή τη διαδικασία θα σχολάσουν, αφού νωρίτερα θα έχουν πάρει τα βιβλία τους. Και από την επόμενη μέρα ξεκινούν κανονικά τα μαθήματα σε πρώτη φάση με την κάλυψη μαθησιακών κενών, όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχουν.
Στο σχολείο μας είναι όλα οργανωμένα να γίνουν όπως πρέπει. Είναι ενημερωμένοι οι καθηγητές όλοι. Έχουμε δε συμφωνήσει πώς θα εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα, χωρίς εξαίρεση.
Τα διαλείμματα πρέπει να πω ότι θα γίνονται ανά δύο διδακτικές ώρες, και εμείς από κοινού με το 2ο Γυμνάσιο (μαζί με το οποίο αυλιζόμαστε στους ίδιους περίπου χώρους), έχουμε κανονίσει στο ένα διάλειμμα να βγαίνει το ένα σχολείο και στο άλλο διάλειμμα το άλλο.
Όταν θα έχουμε εμείς διάλειμμα θα χρησιμοποιούμε συγκεκριμένους χώρους, όπως (ας πούμε) τέσσερεις γωνιές του μπροστινού αύλειου χώρου, που είναι ο κήπος και ο χώρος που γίνεται η προσευχή μας, και άλλους έξι ή επτά χώρους πίσω στο γυμναστήριο και στο πλάι, όπου κάθε τμήμα θα έχει τον δικό του χώρο και όπου δεν θα εμπλέκονται οι μαθητές μεταξύ τους.
Πρόβλημα θα έχουμε και στο κυλικείο, όπου και εκεί έχουμε να εφαρμόσουμε, και θα εφαρμόσουμε, συγκεκριμένα μέτρα. Εκεί, οι μαθητές επιβάλλεται να τηρούν αποστάσεις 1,5 μ. μεταξύ τους.
Από το κυλικείο θα μπορούν να πάρουν τα προϊόντα που θέλουν, τα οποία θα είναι αεροστεγώς συσκευασμένα.
Να σημειώσω ότι έχουν πάρει οδηγίες τα κυλικεία για το πώς πρέπει να προσφέρουν τα προϊόντα τους.
Είπα λίγα από αυτά που θα πρέπει να γίνουν. Είναι τα πιο σημαντικά. Αλλά θέλω να τονίσω ότι στο δικό μας σχολείο έχουμε την χαρά, μετά από 89 χρόνια από την ημέρα που πρωτολειτούργησε το 1931, να έχουμε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, ένα δημόσιο διδακτήριο που οι πρόγονοί μας μάς άφησαν μαζί με μια σημαντική παρακαταθήκη. Πρόκειται για μια σπουδαία κληρονομιά. Και το υπογραμμίζω αυτό, γιατί σήμερα φαίνεται πόσο προληπτικά λειτουργούσαν οι πρόγονοί μας και πόσο σωστοί ήταν στο να σχεδιάζουν σωστά και λειτουργικά κτήρια ή οτιδήποτε άλλο.
Πέραν από το ό,τι είχε κατασκευαστεί τότε το συγκεκριμένο κτήριο έξω από τα όρια της πόλης, έξω από την οδό Σωκράτους Παπαβασιλείου, που ήταν θα έλεγα το όριο της πόλης, το 1931, το σχολικό μας συγκρότημα είχε τέτοιες επιφάνειες και τέτοιους όγκους αιθουσών που σήμερα παρέχουν μεγάλη ασφάλεια στα παιδιά, κάτι που δυστυχώς τα σύγχρονα κτήρια δεν διαθέτουν. Αυτό ωφελεί πάρα πολύ τους γονείς που αισθάνονται ότι έχουν περισσότερες και μεγαλύτερες πιθανότητες ασφάλειας τα παιδιά τους. Για τον λόγο αυτόν και με την συνοδεία των όποιων μέτρων εφαρμοστούν, πιστεύω ότι δεν θα εμφανιστεί κανένα κρούσμα. Που ευχόμαστε να μην εμφανιστεί πουθενά σε όλη την Ελλάδα, γιατί η αναστάτωση που θα προκληθεί θα διοχετευτεί πανελλαδικά.
Για το υγειονομικό υλικό…
Μας έχει φέρει ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής και αντισηπτικά και ό,τι άλλο χρειάζεται για να καθαρίζονται θρανία ή αίθουσες, μας έχει εφοδιάσει με χλωρίνες, απορρυπαντικά, ενώ μπήκαν καινούργιοι αυτόματοι διανεμητές, για να μη χρειάζεται τα παιδιά να αγγίζουν τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν για να παίρνουν το αντισηπτικό υγρό όταν βρίσκονται στην τουαλέτα ή όταν βρίσκονται στους διαδρόμους.
Με φωτοκύτταρο θα πηγαίνει το αντισηπτικό στα χέρια τους, για να μπορούν να τα απολυμαίνουν. Και όταν υπάρχει ανάγκη, όταν δηλαδή μέσα στην τάξη πιάσουν ένα αντικείμενο, όπως τον μαρκαδόρο, για να γράψουν στον πίνακα, ας πούμε, που πιθανόν να τον έχει πιάσει κανένας άλλος, θα υπάρχει απολυμαντικό του οποίου θα κάνουν την ενδεδειγμένη χρήση.
Αυτό που βασικά θα πρέπει να κάνουμε είναι τακτικός καθαρισμός των χεριών, χρήση της μάσκας και τήρηση των αποστάσεων που πρέπει μεταξύ μας να κρατάμε. Μιλάμε για ατομική υγιεινή και προστασία.
Για τα βιβλία: Είναι όλα στο σχολείο από τον περασμένο Ιούνιο…
Για τον απαιτούμενο αριθμό των καθηγητών: Την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε πλήρεις. Δεν θα υπάρχει κανένα κενό. Από τα μισά της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και πλήρες πρόγραμμα με όλα τα μαθήματα. Που σημαίνει εξάωρο μάθημα, καθημερινά.
Ευχαριστώ Τον ΚΥΚΛΑΔΙΤΗ για την φιλοξενία.
Θα κλείσω κάνοντας μια ευχή. Ελπίζω και εύχομαι να πάνε όλα καλά, φέτος, στο σχολείο μας και στα σχολεία όλης της χώρας! Καλό σχολική χρονιά!