Ο ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ βραβεύει δύο εστιατόρια, ένα από τη Νάξο και ένα από την Ηρακλειά

Ο ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ βραβεύει δύο εστιατόρια, ένα από τη Νάξο και ένα από την Ηρακλειά

Δύο εστιατόρια, ένα από τη Νάξο και ένα από την Ηρακλειά βραβεύτηκαν φέτος από το περιοδικό ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Μαζικής Εστίασης “Φιλοξενία” Γιάννης Βαγ. Παπαδόπουλος ο οποίος είναι και Περιφερειάρχης ΠΟΕΣΕ Ν. Κυκλάδων δικαιολογημένα είναι χαρούμενος…

Αναφέρει σε ανάρτησή του:

“Όταν τα 2 από τα 9 εστιατόρια που βραβεύει πανελλαδικά “Ο Γαστρονόμος” βρίσκονται στην περιοχή σου δεν μπορείς παρά να είσαι υπερήφανος.

Η πραγματικά εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση του επιχειρείν στις Κυκλάδες απαιτεί τεράστιες θυσίες.

Η συμβολή σας στην αξιοποίηση, ανάπτυξη και εξέλιξη των παραγόμενων προιόντων των νησιών μας είναι η ελπίδα διατήρησης του οικονομικοκοινωνικού ιστού. Συγχαρητήρια και σε ανώτερα.”

Τι αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για την σχετική βράβευση…

Σε δύο ώριµους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Νάξος και η Ρόδος, θα έλεγε κανείς ότι ένας επιχειρηματίας δεν χρειάζεται και πολλή προσπάθεια για να προσελκύσει πελάτες. Γι’ αυτό κι έχει ιδιαίτερη αξία που εκεί συναντάμε δύο εστιατόρια που εργάζονται συστηματικά, σεμνά και στοχευμένα, μακριά από την πεπατημένη. Πρόκειται για την «Αξιώτισσα» στο Καστράκι της Νάξου και την «Παράγκα» στα Απόλλωνα της Ρόδου.

Ως μαγειροτεχνείο αυτοπροσδιορίζεται η «Παράγκα». Η κουζίνα της είναι μια βιτρίνα του σπάνιου γαστρονομικού πλούτου του νησιού. Εκεί μαγειρεύουν τοπικές ροδίτικες συνταγές με προϊόντα που όλα, από το γιαούρτι και το τυρί μέχρι τα αναψυκτικά και το κρασί, παράγονται σε μικρή ακτίνα. Ακόμα και τα σερβίτσια τους είναι ζωγραφιστά, με σχέδια της ροδίτικης λαογραφίας, από Ροδίτες κεραμοποιούς.

Με εξίσου θαυμαστό τρόπο βάζουν τον τόπο στα πιάτα τους και στην «Αξιώτισσα», που άνοιξε πριν από 21 χρόνια, πριν γίνει μόδα η έννοια της τοπικής κουζίνας. Χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από το νησί, έχουν τον δικό τους μικρό κήπο, παροτρύνουν φίλους καλλιεργητές να φυτεύουν παλιές ποικιλίες και συνεργάζονται με βιοκαλλιεργητές όταν η δική τους παραγωγή δεν αρκεί. Παράγουν και το δικό τους κρασί, στο μικρό οινοποιείο κάτω από το εστιατόριο.

Από τη Νάξο στην Ηρακλειά φτάνεις με τον «Σκοπελίτη», το πλοίο που έχει αναλάβει εδώ και χρόνια να εξυπηρετεί την άγονη γραμμή των Μικρών Κυκλάδων. Η «Αρακλειά» του σεφ Γιάννη Γαβαλά είναι ένα case study για το πώς ένας τόπος μπορεί να γίνει γαστρονομικός προορισμός χάρη σε ένα εστιατόριο.

Σε αυτό βρίσκουμε δύο καταλόγους. Ο ένας περιλαμβάνει τα πιάτα του μενού και ο άλλος συγκεντρώνει όλες τις πρώτες ύλες της κουζίνας, οι οποίες έχουν συλλεχθεί από τις Κυκλάδες και καταγράφονται επώνυμα, αποτίοντας φόρο τιμής στους παραγωγούς.
Ο Γιάννης Γαβαλάς στον “Κυκλαδίτη”
Ο Σεφ Γιάννης Γαβαλάς, ιδιοκτήτς του εστιατορίου Αρακλειά, μίλησε στον Κυκλαδίτη τον περασμένο Αύγουστο…
Να τι μας είπε:
https://www.youtube.com/watch?v=qwOec9axQAk&t=27s

 

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο