Από την θαλάσσια περιοχή της Αμοργού, πίσω στην Τουρκία…

Από την θαλάσσια περιοχή της Αμοργού, πίσω στην Τουρκία…

Από την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αμοργού, πίσω στην Τουρκία οι 151 αλλοδαποί…

Αίσιο τέλος είχε η ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών…

Στον Κυκλαδίτη μίλησε για το συμβάν, ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος…

Μας είπε:

Αυτοί δεν ήρθαν, καθόλου, στην Αμοργό. Τους μάζεψαν από εκεί. Έχουν φύγει ήδη, όλοι τους.

Με βάση όσα πληροφορήθηκα πρέπει να ήταν 150 ή, το πολύ, 160 μετανάστες. Για 151 άκουσα.

Εμείς, ενημερωθηκαμε

Από την θαλάσσια περιοχή της Αμοργού, πίσω στην Τουρκία…  βράδυ, γύρω στις 10. Εκείνες τις ώρες υπήρξε επικοινωνία με τον λιμενάρχη. Ο ίδιος μου τηλεφώνησε γύρω στις 10 και μου είπε ότι είχε ήδη ξεκινήσει μια επιχείρηση από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων για την περισυλλογή των

μεταναστών ή λαθρομεταναστών αυτών που τους ταξίδεψαν στα δικά μας τα νερά.

Το σκάφος που τους μετέφερε, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες που είχα χτες βράδυ, εντοπίστηκε στα 11 μίλια ΒΑ της Αμοργού, την ώρα που στην περιοχή έπνεαν άνεμοι με ένταση μέχρι και 8 μποφόρ.

Η θαλαμηγός αυτή εντοπίστηκε ανατολικά της Δονούσας και της Αμοργού και βόρεια της νησίδας Κίναρος που είναι στ’ ανατολικά του νησιού μας.

Στο σημείο του συμβάντος έσπευσαν σκάφος του Λιμενικού, ναυαγοσωστικό, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο που βοήθησε στην διάσωση.

Η μεταφορά τους στην Τουρκία ξεκίνησε αμέσως μετά την επιβίβασή τους σε άλλο πλοίο.

Τώρα, εμείς εδώ, έχουμε περισυλλέξει το σκάφος που τους μετέφερε. Είναι μια θαλαμηγός αρκετά μεγάλη. Το νηολόγιό της είναι τούρκικο και ταξίδευε με σημαία Ιταλίας.

Το σκάφος αυτό έχει εδώ και ώρες μεταφερθεί στο λιμάνι της Αιγιάλης. Αυτό που κάναμε εμείς ήταν να την ασφαλίσουμε.

Να σας πω ότι η θαλαμηγός είχε πάρει νερά, η άντληση των οποίων έγινε με δική μας φροντίδα. Εκτός από τα νερά βγάλαμε και λάδια και πετρέλαια, ενώ στην περιοχή που βρίσκεται το σκάφος αυτό κάναμε ήδη απολύμανση.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος το οποίο με βάση όλα όσα γνωρίζω έχει ήδη δώσει άδεια στον επαγγελματία ψαρά της περιοχής μας εδώ, που έχει ρυμουλκήσει την θαλαμηγό, να την πάρει και να την πάει για καταστροφή. Ο ψαράς αυτός ήταν εκεί στο συμβάν δύο ώρες πριν από τα μεσάνυχτα.

Τέλος, όπως πληροφορήθηκα ο ίδιος ο διακινητής του κόσμου αυτού χρειάστηκε να βουτήξει, και βούτηξε, στην θάλασσα στην προσπάθεια που καταβλήθηκε για την περισυλλογή των 150-160 αυτών ανθρώπων.

Η επίσημη ανακοίνωση…

Να, πώς έχει η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε για το παραπάνω συμβάν από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας:

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Αμοργού.

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή 5,5 ν.μ. βορειοανατολικά της ν. Αμοργού υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με αποτέλεσμα την διάσωση εκατόν πενήντα ενός (151) αλλοδαπών, που επέβαιναν σε ακυβέρνητο Θ/Γ σκάφος, από Φ/Γ πλοίο σημαίας Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες, για θαλαμηγό σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή και ξεκίνησε επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν πλοία και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ενώ ενεργοποιήθηκαν ένα (01) πλοίο ανοικτής θαλάσσης, ένα (01) περιπολικό σκάφος και ένα (01) ναυαγοσωστικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα και ολοκληρώθηκε επιτυχώς, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες (βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7- 8BF). Παράλληλα, ερευνάται η θαλάσσια περιοχή προς εντοπισμό ατόμου, το οποίο φέρεται να διέφυγε κολυμπώντας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο