Ο ερασιτέχνης πιλότος, Ν. Κουτελιέρης, για την εκδήλωση της φωτιάς στο Αεροδρόμιο Νάξου…

Aσαφές το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα αεροδρόμιο Πάρου, Νάξου, Μήλου και Σύρου

Για σήμερα, Τετάρτη 19 Μαΐου, έχουν προγραμματιστεί, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, τα εγκαίνια της αναβάθμισης του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα μόνο από τα περίφημα 14 αεροδρόμια που αναβάθμισε η Fraport Greece, στην οποία συμμετέχουν ο γερμανικός διαχειριστής αεροδρομίων Fraport ΑG και ο ελληνικός όμιλος Κοπελούζου, με την «κατασκευαστική σφραγίδα» του ομίλου Intrakat αλλά σίγουρα για το μεγαλύτερο project του «πακέτου», καθώς στο αεροδρόμιο της συμπρωτεύουσας επενδύθηκαν 100 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 440 εκατ. ευρώ, για τη μεταμόρφωσή του σε μια σύγχρονη υποδομή.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης των 14 αεροδρομίων από την Fraport Greece (σε Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Ζάκυνθο, Χανιά, Καβάλα, Σάμο, Σκιάθο, Κεφαλονιά, Άκτιο, Ρόδο, Κέρκυρα, Κω, Σαντορίνη, Μυτιλήνη) δεν σημαίνει και ολοκλήρωση της αναβάθμισης των αερολιμένων της χώρας. Αντιθέτως, αν και η πανδημία και η οικονομική κρίση έχουν επιφέρει αναβολές ή καθυστερήσεις, ήδη στην αγορά, επιχειρηματική, αεροπορική, κατασκευαστική και όχι μόνο, περιμένουν τη «νέα γενιά αεροδρόμιων».

Το επόμενο διάστημα δρομολογούνται και οι διαδικασίες και για άλλα από τα 22 αεροδρόμια: Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Ν. Αγχιάλου, , Άραξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελόριζου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν όλα τα αεροδρόμια προσελκύσουν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, συζητείται και η δυνατότητα δημιουργίας clusters, καθώς και άλλα εναλλακτικά σενάρια και δομές παραχώρησης, όπως η σύμβαση παραχώρησης, κατά τα πρότυπα του Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης. Στο «τραπέζι» είναι και συμβάσεις τύπου ΣΔΙΤ ή και η σύμβαση διαχείρισης, το λεγόμενο «management contract», που αποτελεί τη συγκριτικά απλούστερη μορφή παραχώρησης, στην οποία ένας ιδιωτικός φορέας αναλαμβάνει να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων ως έχουν, έναντι αμοιβής.

πηγη: insider.gr

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο