Νάξος: Παραδοσιακές (παιχνίδια, χορός) εκδηλώσεις στην Κόρωνο

Χιλιάδες οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στα νησιά των Κυκλάδων

Με έναν όγκο 6.500 αντιρρήσεων σχετικά με εκτάσεις που έχουν καταγραφεί ως δασικές στους αντίστοιχους χάρτες των Κυκλάδων έρχεται αντιμέτωπη η Δασική Υπηρεσία Κυκλάδων, αφού η αξία της γης στον τουριστικό νομό κινείται σε υψηλά επίπεδα και ως εκ τούτου, οι πολίτες διεκδικούν τον αποχαρακτηρισμό ακόμη και πολύ μικρών τμημάτων.

Η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων αναμένει τη σύσταση των αρμόδιων Επιτροπών ώστε να “τρέξει” η εξέτασή τους, ενώ με δικές της δυνάμεις – σήμερα – καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να διεκπεραιώσει τους απαιτούμενους ελέγχους των αιτήσεων για διορθώσεις πρόδηλων σφαλμάτων.

Σχετικά με το σοβαρό θέμα της κύρωσης των δασικών χαρτών που είναι σε εκκρεμότητα σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, ρωτήθηκε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων, Μαρία Φωσκόλου. Η ίδια μίλησε για μία μεγάλη ατζέντα αντιρρήσεων προς εξέταση, επιβεβαιώνοντας πως ο τουριστικός νομός έχει αρκετή δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι, ώστε να φθάσει στο σημείο να αποκτήσει κυρωμένους χάρτες για όλα τα νησιά.

Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ασκεί πίεση προς τις Διευθύνσεις πανελλαδικά ώστε οι ενέργειες να “τρέξουν” το ταχύτερο δυνατό.

Πρέπει εξ αρχής να αναφερθεί πως κυρωμένους χάρτες έχουν τα νησιά της Σύρου, της Μυκόνου, της Θήρας, της Φολεγάνδρου, της Μήλου, της Κιμώλου, της Σίφνου, της Σικίνου και της Ανάφης. Σε αυτά έχουν ολοκληρωθεί και οι αρμόδιες Επιτροπές ενώ για τα υπόλοιπα νησιά το περιθώριο υποβολής των αντιρρήσεων έχει παρέλθει (1/8/2022).

Όπως προαναφέρθηκε, υποβλήθηκαν 6.500 αντιρρήσεις για τα νησιά της Άνδρου, της Νάξου, της Πάρου, της Αντιπάρου, των Μικρών Κυκλάδων, της Ίου, της Αμοργού, της Κέας, της Κύθνου, της Σερίφου και της Τήνου.

Στοιχεία ανά νησί

Σχετικά με την ατζέντα των αντιρρήσεων και πώς αυτή θα προωθηθεί προς διεκπεραίωση για όλα τα νησιά στα οποία δεν έχουν κυρωθεί ως τώρα οι δασικοί χάρτες, μίλησε στην εφημερίδα η κα Φωσκόλου.

“Σήμερα έχουν κλείσει όλες οι αντιρρήσεις. Δηλαδή από 1/8/2022 έχει τελειώσει το χρονικό περιθώριο για όλες τις αιτήσεις των αντιρρήσεων. Δεν μπορεί να υποβάλει κανένας πλέον” διευκρίνισε εξ αρχής, παραθέτοντας ακολούθως τα στοιχεία που αφορούν σε αυτές για κάθε νησί.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε 6.500 αντιρρήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί για όλα τα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα για εκείνα στα οποία δεν έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες.

Οι περισσότερες αντιρρήσεις είναι στην Άνδρο. Μιλάμε για 2.400 αντιρρήσεις.

Μετά ακολουθεί σίγουρα η Πάρος και η Νάξος. Είναι περίπου 1.500 αντιρρήσεις στη Νάξο και 1.000 περίπου για τα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου. Επίσης, για τις Μικρές Κυκλάδες έχουν υποβληθεί 400, για την Ίο 200, για την Αμοργό 200, για Κέα και Κύθνο 300 αντιρρήσεις, για τη Σέριφο 200 και για την Τήνο επίσης 200” γνωστοποίησε σχετικά, απαντώντας παρακάτω και για τους λόγους για τους οποίους για παράδειγμα η Άνδρος συνοδεύεται από τόσο μεγάλο αριθμό αντιρρήσεων.

“Η Άνδρος ήταν ένα νησί που ο χάρτης καταρτίστηκε από ανάδοχο, δηλαδή δόθηκε σε εργολάβο, όπως έγινε και σε όλη την Ελλάδα. Δεν περάστηκαν πολλές πράξεις χαρακτηρισμού. Δηλαδή αυτά που είχαν χαρακτηριστεί δεν περάστηκαν. Παρόλο που είχαμε μεγάλο αρχείο και το διαθέσαμε. Οι πιο πολλές αντιρρήσεις εστιάζονται στην Άνδρο. Υπήρχαν χαρτιά που μπορεί να μην εντάσσονταν κάποιες εκτάσεις στις δασικές, αλλά αυτά δεν περάστηκαν. Έγινε μία πρόχειρη ερμηνεία και πολλά πράγματα αποδόθηκαν ως δασικά, ενώ δεν ήταν. Αυτή είναι μία πρώτη εικόνα” διευκρίνισε, λέγοντας πως για τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια και κυρίως για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, οι δασικοί χάρτες “έχουν κυρωθεί”.

Υψηλή η αξία γης στο νομό μας”

Στην ερώτηση ποιος είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης ενός τόσο υψηλού αριθμού αντιρρήσεων αναφορικά με τον νησιωτικό νομό, η Μαρία Φωσκόλου μίλησε για την τιμή των εκτάσεων, καθώς υπάρχει ζήτηση δεδομένης της τουριστικής ανάπτυξης.

“Όπως ξέρετε η αξία της γης στις Κυκλάδες είναι πολύ μεγάλη. Οπότε ο καθένας ακόμη και ένα πολύ μικρό κομμάτι να πέφτει στο χωράφι του και να φαίνεται δασικό, εννοείται πως θα το διεκδικήσει. Δεν έχει να χάσει κάτι. Το κόστος για το παράβολο είναι πολύ μικρό και δεν τον ενδιαφέρει. Οπότε έχουμε και πάρα πολλές αντιρρήσεις για μικρές εκτάσεις” τόνισε, προσθέτοντας πως, “Με την άνοδο του τουρισμού γενικότερα, όλα τα νησιά θεωρούνται τουριστικά”.

Εξετάζονται οι υποθέσεις για πρόδηλα σφάλματα

Η αναπληρώτρια διευθύντρια πρόσθεσε πως το τρέχον διάστημα εξετάζονται οι αιτήσεις για διορθώσεις πρόδηλων σφαλμάτων.

“Εκτός από τις αντιρρήσεις, στο σύστημα είχε ανοίξει εφαρμογή και για πρόδηλα σφάλματα. Τα πρόδηλα σφάλματα είναι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι είχαν βγάλει κάποιες τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, είχαν οικοδομικές άδειες, πράγματα που ήταν οφθαλμοφανή σαν λάθη και παρόλα αυτά εκτάσεις φαίνονταν στον χάρτη πράσινες, δηλαδή είχαν χαρακτηριστεί ως δασικές ενώ είχαν πράξεις της διοίκησης που έπρεπε να αποδοθούν κανονικά ως αγροτικές” διευκρίνισε η ίδια, λέγοντας παρακάτω πως, “Αυτά τα πρόδηλα σφάλματα εξετάζονται ακόμη από την υπηρεσία. Άλλα γίνονται δεκτά, άλλα δεν γίνονται δεκτά. Εξαρτάται από το τι ζητά ο καθένας. Πάρα πολλά έχουν γίνει δεκτά”. Επανέλαβε δε, πως, “Εννοείται ότι θα περαστεί η πράξη χαρακτηρισμού και όσοι έχουν δίκιο αυτό αναγνωρίζεται και αποδίδεται”. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “Τα πρόδηλα σφάλματα ήταν μία διαδικασία ξεχωριστή από αυτήν των αντιρρήσεων που θα περάσουν από τις Επιτροπές”.

Στην ερώτηση για τον αριθμό αυτών των ενστάσεων, η ίδια υπήρξε σαφής. “Τώρα η Υπηρεσία μας εξετάσει τα πρόδηλα σφάλματα, τα οποία και αυτά είναι πάρα πολλά. Πάνω από 2.500. Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη εξετάζουμε αυτά. Κάποια γίνονται δεκτά και κάποια άλλα όχι. Τα μη αποδεκτά θα προστεθούν στις 6.500 αντιρρήσεις. Όμως από τις αντιρρήσεις κάποια αιτήματα θα “φύγουν” γιατί έχουν εξετασθεί ήδη ως πρόδηλα” ανέφερε, διασαφηνίζοντας πως, “Ο κάθε πολίτης προκειμένου να κερδίσει ό,τι μπορεί από την περιουσία του έκανε και τα δύο. Οπότε κάποια ήδη έχουν εξετασθεί. Ένας πολίτης μπορεί να έχει μία μεγάλη έκταση. Σκέφτεται πως ό,τι και να κερδίσει, θα είναι προς όφελός του. Ακόμη και 200 μέτρα”.

Με μικρές δυνάμεις ο έλεγχος των υποθέσεων

Σε συνέχεια των ανωτέρω, θέλησε να εξηγήσει πως δυστυχώς η όλη διαδικασία των ελέγχων συναντά εμπόδια καθώς το δυναμικό της Υπηρεσίας δεν επαρκεί.

“Η Υπηρεσία μας δεν έχει μεγάλο δυναμικό σε δασολόγους. Αυτή τη στιγμή, εκείνοι που εξετάζουν τα πρόδηλα είναι δύο δασολόγοι για όλα τα νησιά. Ο φόρτος και τα τρέχοντα θέματα της Υπηρεσίας, υπάρχουν. Μιλάμε για όλες τις Κυκλάδες. Το προσωπικό δεν επαρκεί και υπερβάλλουν εαυτόν οι συνάδελφοι προκειμένου να ανταποκριθούν σε τόσα θέματα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μέχρι Οκτώβρη οι Επιτροπές. Δυσκίνητο σχήμα

Αμέσως μετά κλήθηκε να διευκρινίσει πώς θα προχωρήσει ο έλεγχος για τις 6.500 αντιρρήσεις.

“Έχουμε έναν τεράστιο όγκο αντιρρήσεων να εξετάσουμε. Πάντα υπάρχει πίεση από το Υπουργείο ώστε να τρέξει η διαδικασία. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται από αρμόδιες Επιτροπές, οι οποίες δεν έχουν συσταθεί μέχρι τώρα. Λογικά εντός Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα συσταθούν. Αυτές οι Επιτροπές αποτελούνται από δικηγόρο, από δασολόγο και μηχανικό” ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας πως δυστυχώς αυτό το σχήμα των Επιτροπών “είναι δυσκίνητο”.

“Στα μεγάλα νησιά όπως στη Νάξο και στην Πάρο δεν μπορεί μία μόνο Επιτροπή να διεκπεραιώσει όλον τον όγκο, όταν μιλάμε για πάνω από 2.500 αντιρρήσεις. Πρέπει να υπάρξουν πολλές Επιτροπές. Ασκούνται πιέσεις και η νομοθεσία έχει ορίσει ένα πλαφόν, ώστε να πάρουν τα μέλη των Επιτροπών ένα συμβολικό ποσό και μία αμοιβή. Όμως και οι 100 αιτήσεις τον μήνα είναι δύσκολο να βγουν. Το σχήμα των Επιτροπών είναι δυσκίνητο” υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα πως, “Ο δικηγόρος για να έρθει να εξετάσει 100 αντιρρήσεις τον μήνα, πρέπει να έρχεται καθημερινά στην Υπηρεσία. Ποιος δικηγόρος θα παρατήσει τις υποχρεώσεις και το γραφείο του για να εξετάσει τις αντιρρήσεις για 400 ευρώ. Είναι δυσκίνητο σαν σχήμα και εμείς το έχουμε αναφέρει αυτό”.

Στην ερώτηση πότε εκτιμά να έχουν προωθηθεί σε έλεγχο οι 6.500 αντιρρήσεις, η κα Φωσκόλου υπήρξε φειδωλή. “Δεν θα το ρισκάρω να πω χρόνο. Θα προχωρήσουμε με συνέπεια” θέλησε να σημειώσει.

Τέλος, στην ερώτηση πόσο επιβαρύνεται ο κάθε πολίτης στην προσπάθεια να αποχαρακτηρίσει περιουσία του, η ίδια ανέφερε τα εξής: “Στο Δημόσιο ο κάθε πολίτης πληρώνει ένα παράβολο. Το ύψος αυτού είναι μικρό. Μετά υπάρχουν οι ιδιώτες μηχανικοί κ.α. στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ο απλός πολίτης που δεν είναι εξοικειωμένος με τα συστήματα. Δεν είναι εύκολο στον κάθε έναν ιδιοκτήτη να μπει και να κάνει μόνος του όλη τη διαδικασία. Όμως το κόστος είναι συγκεκριμένο”.

πηγη: ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο