Γεγονός ο πρώτος εμβολιασμός στην Ελλάδα-Έκανε το σήμα της νίκης η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ

Covid-19, 4η δόση: “Με συμβουλή γιατρού για τους άνω των 30 ετών”

Διευκρινίσεις σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έδωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σε έκτακτη ενημέρωση.

Σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου, η Επιτροπή συνιστά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε άτομα:

– Άνω των 70 ετών
– Σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, και
– Σε άτομα άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

Η κ. Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι για τους κάτω των 60, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δεν είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση. Ωστόσο, οι κάτω των 60 θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα εμβολιαστούν, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό τους και εφόσον το επιθυμούν.

Διευκρινίστηκε επίσης πως άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις και μετά νόσησαν, δεν έχουν ανάγκη τέταρτης δόσης.

Επιπλέον, τόνισε ότι λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και ανοσοδιαφυγής καθώς και λόγω των νέων παραλλαγών της Όμικρον αλλά και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, παρατηρείται διεθνώς αυξημένος αριθμός μολύνσεων, οι οποίες λόγω του εμβολιασμού δεν οδηγούν ωστόσο σε μεγάλο αριθμό περιστατικών σοβαρής νόσησης.

Τι συστήνει η Επιτροπή
Η Επιτροπή επανέρχεται στη σύστασή της χωρίς κάποια διαφορά με την προηγούμενη σύσταση.

Για τον γενικό πληθυσμό, η Επιτροπή εισηγείται αν κάποιος άνω των 30 ετών θέλει να κάνει το εμβόλιο να το κάνει, με τη σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Σε αυτό έχει συνεκτιμηθεί και η ασφάλεια των εμβολίων.

«Τα δεδομένα για αυτή την τέταρτη δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προσωρινώς ίσως περιορισμένα», παραδέχθηκε η κ. Θεοδωρίδου.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από τη δική του μεριά επισήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει χειριστεί πολύ δύσκολα θέματα, έχουν παρθεί αποφάσεις που έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει άδικη κριτική προς την Επιτροπή για τις συστάσεις της σχετικά με την τέταρτη δόση.

Ακολούθησαν ερωτήσεις, όπου η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι όσοι έχουν ζητήματα υγείας, πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το αν θα κάνουν την τέταρτη δόση.

Σε σχέση με το αν θα γίνει η τέταρτη δόση υποχρεωτική το φθινόπωρο, η κ. Θεοδωρίδου ήταν αρνητική.

Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ένα εμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις, σημείωσε, τέλος, η κ. Θεοδωρίδου.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο