Κ. Φραγκίσκου: Ενισχύθηκε με οφθαλμίατρο η δύναμη του ιατρικού προσωπικού του Γ.Ν.-Κ.Υ Νάξου...

Covid-19: “Στο κόκκινο” ο δείκτης θετικότητας σε νησιά

Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα μας είναι συνεχής κάτι το οποίο αναδεικνύεται και από τον δείκτη των εργαστηριακών ελέγχων που κυμαίνεται μεταξύ του 3% και 4%, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.
Την ίδια ώρα, η μετάλλαξη Δέλτα πλέον κυριαρχεί ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα νησιά καθώς εκεί η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική όπως καταδεικνύει ο δείκτης θετικότητας.

Το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας κινείται σε υψηλά επίπεδα με το πλέον σημαντικό πρόβλημα να εντοπίζεται στα νησιά, οι ειδικοί το αποδίδουν στην μικρή εμβολιαστική κάλυψη που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές, καθώς και στην σχεδόν πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στα δείγματα που ελέγχονται το τελευταίο διάστημα.

Προς αυτή την κατεύθυνση στα νησιά που βρίσκονται στο «κόκκινο» και ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το 4%, συγκαταλέγονται  η Πάρος (6,04%), η Ρόδος (4,27%), η Νάξος (9,60%), η Τήνος (4,09%), η Μύκονος (6,04%) και η  Ικαρία (4,73%). Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι η Ρόδος την Πέμπτη κατέγραψε 100 κρούσματα. Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στην Κρήτη με τον δείκτη θετικότητας στο Ηράκλειο να φτάνει το 4,13% ενώ στα Χανιά βρίσκεται στο 4,59%.

Άλλωστε ο κορονοϊός επελαύνει σε όλη την Ευρώπη με την χώρα μας δυστυχώς, να καταγράφεται κόκκινη και από τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Εξαίρεση αποτελούν η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες που βρίσκονται στο πλέον υψηλό επίπεδο κινδύνου, δηλαδή, «βαθύ κόκκινο».

Στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα σε ότι αφορά τον έλεγχο της πανδημίας, τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση παρακολουθούν ανελλιπώς τις εξελίξεις και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Βεβαίως το ενδεχόμενο γενικού lockdown έχει αποκλειστεί ρητά από όλες τις πλευρές, ωστόσο, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις για νέα μέτρα.

Τον τόνο έδωσε ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά.

Σε αυτό το σκηνικό πάντως, τα νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς φαίνεται είναι αναπόφευκτα ή ενδεχομένως mini lockdown σε περιοχές που κριθεί απαραίτητο όταν αναχωρήσουν από τη νησιωτική χώρα οι τουρίστες προκειμένου να μην πληγεί και ο τουρισμός στον οποίο στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό η χώρα μας.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο