Αυτόματο προσχέδιο

«Ελλάδα 2021» : Στη Σύρο, το καταφύγιο του Αγώνα, η Γιάννα και αντιπροσωπεία της Επιτροπής

Τη Σύρο, την «αρχόντισσα των Κυκλάδων» με την αγέρωχη ιστορία, το βαθιά φιλελεύθερο πνεύμα και το κοσμοπολίτικο άρωμα, τον τόπο που στην Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων του Αγώνα και χρηματοδότησε τους Επαναστατημένους, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Οι Συριανοί επωμίστηκαν το μεγάλο βάρος της φιλοξενίας και της φροντίδας όλων των ξεριζωμένων του Αγώνα. Μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης, εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, τη Σάμο, την Κρήτη, την Κάσο, τη Σμύρνη. Πρόσφυγες που έζησαν τη φρίκη των διώξεων, του ολοκαυτώματος, των θηριωδιών του κατακτητή. Και μαζί με τους Συριανούς κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πόλη-κόσμημα για όλη την Ελλάδα. Ένα νέο ελληνικό θαύμα. Ένα μοναδικό οικονομικό, εμπορικό, βιομηχανικό κέντρο που άνοιξε το δρόμο για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής συμμετείχαν επίσης τα Μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής, Καθηγητές Παναγιώτης Ροϊλός και Δέσποινα Μουζάκη.

Το «θαύμα» της Σύρου στην Επανάσταση

«Το νησί μας μεγαλούργησε. Σε πολύ δύσκολες εποχές, οι άνθρωποί μας κατάφεραν εντυπωσιακά επιτεύγματα. Η κοινωνία μας ήταν η πρώτη αστική κοινωνία που χτίστηκε στη σύγχρονη Ελλάδα» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής, στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις «πρωτιές» της Σύρου, καθώς στο νησί δημιουργήθηκε το πρώτο οργανωμένο νοσοκομείο της επαναστατημένης και ελεύθερης Ελλάδας, το πρώτο εμποροδικείο, το πρώτο Ελληνικό Γυμνάσιο με γυμνασιάρχη το δάσκαλο του Γένους Νεόφυτο Βάμβα, η πρώτη σύγχρονη ναυτιλιακή εταιρία, ενώ στο νησί ναυπηγήθηκε και το πρώτο σιδερένιο ελληνικό ατμόπλοιο.

«Είναι εμβληματική η σημασία της Ερμούπολης για το ελληνικό «θαύμα» που σημειώθηκε μέσα από την οικονομική και την εμπορική ανάπτυξη. Η πόλη έγινε όμως και το μεγαλύτερο, εκείνη την εποχή, πνευματικό κέντρο της Ελλάδας. Ήταν το μέρος στο οποίο οι Έλληνες ήρθαν για πρώτη φορά συστηματικά σε επαφή με την δυτικοευρωπαϊκή μουσική και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» ανέφερε ο κ. Ροϊλός, παραθέτοντας ορισμένα εξέχοντα πνευματικά τέκνα της πόλης, όπως ο Εμμανουήλ Ροΐδης και ο Δημήτριος Βικέλας.

Από το ξακουστό Γυμνάσιο της Ερμούπολης αποφοίτησε και ο μετέπειτα επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος ανακαλώντας την πορεία της Σύρου επισημάνει ότι στην Ερμούπολη «ξαναγεννήθηκε η Ελλάδα» . Μετά το πέρας της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής ένα ξεχωριστό δώρο, ένα αντίγραφο του απολυτηρίου του Ελευθερίου Βενιζέλου από το σχολείο της Ερμούπολης.

πηγη: Το Βήμα

Συνάντηση με τον Δήμαρχο

Επίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής κ.κ. Παναγιώτη Ροϊλό και Δέσποινα Μουζάκη πραγματοποίησε χθες, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιου Λεο «Ελλάδα 2021» : Στη Σύρο, το καταφύγιο του Αγώνα, η Γιάννα και αντιπροσωπεία της Επιτροπής νταρίτη, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Αλίκης Λεονταρίτη, του Αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Παναγιώτη Κουταβά και του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. κ. Ανδρέα Γιαλόγλου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μίλησε με εγκάρδια λόγια για το νησί μας και εξέφρασε τον θαυμασμό της για την αγέρωχη ιστορία, το βαθιά φιλελεύθερο πνεύμα και το κοσμοπολίτικο άρωμά του, καθώς αποτελεί κράμα πολλών επιρροών. Μάλιστα χαρακτήρισε την Ερμούπολη ένα ελληνικό θαύμα, μια πόλη-κόσμημα που άνοιξε τον δρόμο για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Ο κ. Δήμαρχος, δράττοντας της ευκαιρίας, παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία της ιστορίας του τόπου μας, αναφέροντας ότι η ίδρυση της Ερμούπολης, εν μέσω της Ελληνικής Επανάστασης, αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που, χάρη στην πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και πνευματική άνθιση, πρωτοστάτησε σε πολλούς τομείς του δημόσιου βίου. Ιδιαίτερα δε, τόνισε το γεγονός ότι η Σύρος μπορεί να μην προσέφερε έμψυχο υλικό στις ανάγκες του Αγώνα, συνέβαλε όμως οικονομικά και υλικά σε μεγάλο βαθμό, στοιχείο που, δυστυχώς, δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς στην βιβλιογραφία για την Ελληνική Επανάσταση και θα έπρεπε να αποκατασταθεί.
Στη συνέχεια ο κ. Λειβαδάρας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασης το Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η οποία έχει κατατεθεί στη Επιτροπή «Ελλάδα 2021», με τίτλο: «Από τη Μεσαιωνική Σύρα και το «θαύμα» της ίδρυσης της Ερμούπολης, στη Σύρο του σήμερα: Ατενίζοντας το Μέλλον», άξονες που εστιάζουν στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στο μέλλον του νησιού μας. Συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει:
• Διοργάνωση συνεδρίου και παράλληλων δράσεων, όπως εκδόσεις-επανεκδόσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικές δράσεις, ξεναγήσεις, θεατρική παράσταση. («Νικήρατος» της Ευανθίας Καΐρη) (Η θέση της Γυναίκας στη Σύρο)
• Δημιουργία Ντοκιμαντέρ.
• Δημιουργία Πανεπιστημιούπολης, αξιοποιώντας τμήμα του Στρατοπέδου «Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου» στην Ερμούπολη.
• Αποκατάσταση των Ταφικών Μνημείων του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως.
• Ενίσχυση του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμουπόλεως και επέκτασή του με τη δημιουργία Μουσείου Ναυτικής Ιστορίας.
• Δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και γεωδιαδρομών στη Σύρο.
Ο κ. Δήμαρχος τόνισε τους αγώνες της Δημοτικής Αρχής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας μέσω της διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όπως τα Ταφικά Μνημεία του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, της αξιοποίησης του γεωλογικού μας πλούτου μέσα από τη δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και Γεωδιαδρομών και φυσικά της δημιουργίας Πανεπιστημιούπολης, που αποτελεί το πρωταρχικό όραμα της Δημοτικής Αρχής.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Λειβαδάρας αιτήθηκε μετ’ επιτάσεως την αρωγή της κας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με οιονδήποτε τρόπο, προκειμένου οι διεκδικήσεις τόσων ετών να καρποφορήσουν, με την κα Πρόεδρο να εκφράζει την αισιοδοξία της και κυρίως την πρόθεσή της να προωθήσει τις προτάσεις του Δήμου μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Δήμαρχος απευθύνεται σε «ευήκοα ώτα». Εξάλλου, όπως ανέφερε η κα Αγεγολοπούλου-Δασκαλάκη, μια από τις βασικές επιδιώξεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι να αφήσει το στίγμα της, με τη δημιουργία στέρεων βάσεων για το μέλλον κάθε τόπου ξεχωριστά και όλης της Ελλάδας.
Στο τέλος της συνάντησης στο Δημαρχιακό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων, κατά την οποία ο κ. Λειβαδάρας προσέφερε αντίγραφο του χαρακτηριστικού Πρωτοκυκλαδικού τηγανόσχημου σκεύους και η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη συλλεκτικό νόμισμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στα Ταφικά Μνημεία του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, ενώ η επίσκεψη της κας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο νησί μας ολοκληρώθηκε με τη Συνάντηση Ενημέρωσης των Φορέων και Συλλόγων στο Θέατρο Απόλλων.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο