Ένα τεχνητό «πράσινο» νησί με ανεμογεννήτριες
Η κυβέρνηση της Δανίας ενέκρινε χθες ένα σχέδιο για την κατασκευή τεχνητού νησιού παροχής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα. Το τεχνητό νησί, το οποίο στην αρχική του μορφή θα έχει μέγεθος ίσο με 18 γήπεδα ποδοσφαίρου, θα παράγει και θα αποθηκεύει αρκετή «πράσινη» ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια 3 εκατ. ευρωπαϊκών νοικοκυριών μέσα από τη λειτουργία ανεμογεννητριών.
Το νησί θα συνδέεται με εκατοντάδες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά, αλλά και «πράσινο» υδρογόνο για χρήση στη ναυτιλία, την αεροπορία, τη βιομηχανία και τις βαριές μεταφορές.
Η έγκριση της κατασκευής πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή κατά την οποία η Ε.Ε. παρουσιάζει σχέδια μετασχηματισμού του ηλεκτρικού της συστήματος, ώστε να βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα σε μία δεκαετία και να αυξήσει τη χωρητικότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως και 25 φορές μέχρι το 2050.
«Αυτή είναι μια πραγματικά υπέροχη στιγμή για τη Δανία και για την παγκόσμια πράσινη ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Νταν Γιόργκενσεν σε συνέντευξη Τύπου. «Το νησί αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση των μεγάλων προοπτικών για τον ευρωπαϊκό υπεράκτιο άνεμο», δήλωσε.
Η σκανδιναβική χώρα αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας των χερσαίων και υπεράκτιων ανέμων, καθώς κατασκεύασε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο πριν από 30 χρόνια, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020, αποφάσισε να σταματήσει την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εγχώριο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας. Το νέο τεχνητό νησί είναι σημαντική πτυχή του νομικά κατοχυρωμένου στόχου της Δανίας για τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου κατά 70% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπών του 1990 και αποτελεί έναν από τους πιο φιλόδοξους για τη μείωση εκπομπών παγκοσμίως.
Το τεχνητό νησί, που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα μακριά από τη δυτική ακτή της Δανίας και οι ανεμογεννήτριες κόστους 33,87 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα το περιβάλλουν, θα έχουν αρχική χωρητικότητα 3 γιγαβάτ και θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία το 2033. Μέσα στα μελλοντικά σχέδια της χώρας εντάσσονται και οι προσπάθειες κατασκευής ενός παρόμοιου τεχνητού νησιού που θα παρέχει «πράσινη» ενέργεια στην περιοχή της Βαλτικής.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ