06.02.2021 (17:21): Η Covid-19, η Θήρα, η Μύκονος και η επαγρύπνηση όλων μας, γιατί πολλά λέγονται και ακούγονται...

06.02.2021 (17:21): Η Covid-19, η Θήρα, η Μύκονος και η επαγρύπνηση όλων μας, γιατί πολλά λέγονται και ακούγονται…

Η έξαρση των κρουσμάτων covid-19 στα νησιά Θήρα και Μύκονο, αν μη τι άλλο, θα πρέπει εφεξής να κάνει πιο προσεκτικούς τους κατοίκους των νησιών του νομού Κυκλάδων. Και το υπογραμμίζουμε αυτό, γιατί πολλά λέγονται και ακούγονται κατά τις τελευταίες ώρες στο νησί της Νάξου. Και αναφερόμαστε σε αδιασταύρωτες πληροφορίες που θέλουν κάποια νησιά να έχουν ήδη στοχοποιηθεί από την λοίμωξη covid-19. Ως προς τούτο το τελευταίο, ασφαλώς και τον πρώτο λόγο έχουν οι της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Και αν υπάρξει σχετική αναφορά/ανακοίνωση, από αυτούς τους τελευταίους θα δημοσιοποιηθεί σήμερα ή αύριο. Επαναλαμβάνουμε: η διασπορά του νέου κορωνοϊού ή μεταλλάξεων αυτού, αποτελεί πλέον… ορατή απειλή και για άλλα νησιά του νομού Κυκλάδων.

Αυτό που εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας, όλα όσα ανακοινώθηκαν χτες (Παρασκευή), ώρες απογευματινές από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Και τα οποία αφορούν (μεταξύ άλλων και) στα νησιά Θήρα και Μύκονο.

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τις περιφερειακές ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, τους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης, ανακοίνωσε, χτες (ώρες απογευματινές), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχειρίσεως Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς κατά την δ 06.02.2021 (17:21): Η Covid-19, η Θήρα, η Μύκονος και η επαγρύπνηση όλων μας, γιατί πολλά λέγονται και ακούγονται... ιάρκεια της ενημερώσεως για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα.

Καθ’ όσον αφορά στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης αποφασίστηκαν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα καθώς το επιδημιολογικό φορτίο αξιολογήθηκε σήμερα ως ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο.

Η επιδημιολογική εικόνα των πέντε αυτών περιοχών, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, κάνει αναγκαία την λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές, προκειμένου να αναστραφεί η πορεία εξαπλώσεως του ιού. Συγκεκριμένα, στις περιοχές αυτές από σήμερα Σάββατο στις 6 το πρωί:

-Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

-Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

-Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με την μέθοδο της τηλε-εκπαιδεύσεως.

-Τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας, μόνο, λόγω της μη ανιχνεύσεως μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

– Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους αυτούς – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

– Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

– Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

– Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Ακόμη, στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

– Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση την μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από την μόνιμη κατοικία.

– Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές, είναι ανάγκη η πιστή και αυστηρή τήρηση τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσεως μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση των αποστάσεων, καθώς και η εφαρμογή της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό (τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές). Παράλληλα, τα καταστήματα εστιάσεως λειτουργούν, όπως και σε όλη την χώρα, με την μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακινήσεως.

Στην συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε στοιχεία για τους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Συγκεκριμένα, στον δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας τα ενεργά κρούσματα ήταν 34 στις 30 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, και αυτή τη στιγμή είναι 45.

Αντίστοιχα, ο δήμος Μυκόνου είχε 25 ενεργά κρούσματα στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και σήμερα τα έχει διπλασιάσει σε 50, παρά τα μέτρα που ισχύουν.

Καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης

Οι περιφερειακές ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, δηλαδή η Πάτρα, η Χαλκίδα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και ο Άγιος Νικόλαος, όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατηρήσεως και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο