100 χρόνια Γυμνάσιο Νάξου: 12/8, η παρουσίαση του αναμνηστικού τόμου

100 χρόνια Γυμνάσιο Νάξου: 12/8, η παρουσίαση του αναμνηστικού τόμου

100 χρόνια Γυμνάσιο Νάξου: 12/8, η παρουσίαση του αναμνηστικού τόμου

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Νάξου στις 9 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του επετειακού τόμου “100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ (1921-2021) – Το σχολείο της καρδιάς μας”  .

Την παρουσίαση θα κάνουν οι νομικοί επιστήμονες και παλιοί μαθητές του σχολείου, κ.κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης – Σαραντηνός και Ευγενία Ν. Τζαννίνη ενώ στον συντονισμό θα είναι η φιλόλογος καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Νάξου κα Ευδοξία Α.Ψαρρά.

Η διάθεση του τόμου θα γίνεται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Νάξου στη συμβολική τιμή των 20 € και τα έσοδα θα διατεθούν για τον εξοπλισμό και τις κτιριακές ανάγκες του σχολείου.

100 χρόνια Γυμνάσιο Νάξου: 12/8, η παρουσίαση του αναμνηστικού τόμου

Απόσπασμα από τον πρόλογο

Της επιτροπής εκδόσεως του τόμου

«…..Παραδίδουμε στο ναξιακό κοινό έναν τόμο φτιαγμένον με τα αγνά υλικά της αγάπης μας προς το «σχολείο της καρδιάς μας» και με την ανυστερόβουλη διάθεσή μας να προσφέρουμε τον «οβολό» μας, ως αντιχάρισμα, σε ό,τι εκείνο μάς έδωσε. Του αποδίδουμε (έστω και ελάχιστα) από τα πνευματικά τροφεία που μάς παρέσχε. Προσπαθήσαμε να αναπαραστήσουμε αρκετές όψεις του κόσμου του, είναι ἐν γνώσει μας ότι υπάρχουν πτυχές του που δεν φωτίστηκαν, όπως συμβαίνει σε παρόμοιους τόμους ή γενικότερα σε ανάλογες απόπειρες.

Στο ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ του τόμου παραθέτουμε κατά χρονολογική σειρά θεωρητικά κείμενα, ιστορικά δεδομένα και πολιτικοκοινωνικά συγκείμενα που φωτίζουν την ίδρυση και την 100ετή πορεία του Γυμνασίου και το εντάσσουν στο γενικότερο ελλαδικό πλαίσιο.

Η δίψα πολλών αποφοίτων του και συνεργατών μας να εκφράσουν στα κείμενά τους ένα μέρος των αναμνήσεών τους και των συναισθημάτων τους είναι αποτυπωμένη στα κείμενα που παρατίθενται στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του τόμου. «Μνήμη μου, σε λένε Γυμνάσιο Νάξου»… Η συναισθηματική γραφή υπερισχύει αυτονόητα εδώ,  το παρελθόν πάντοτε διαθέτει την αχλύ που σκεπάζει τις κακές αναμνήσεις ή τις καταχωνιάζει στο βασίλειο της λήθης. Η νοσταλγία του παρελθόντος, η καταφυγή προς αυτό, δηλαδή προς την παιδική και τη νεανική ηλικία στην ουσία, το εξιδανικεύουν. Στο αντίκρισμά του ζωντανεύει η Νάξος του 20ού αιώνα, αυτό το (επιβλητικό και αρχοντικό) κτήριο που στολίζει την πόλη μας, παραμένει στη συνείδηση των περισσοτέρων μας ως Ιερός Χώρος, ως ένας Μέγας Ναός. …..»

Επετειακός τόμος για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Γυμνασίου Νάξου

Επί τη ευκαιρία της επικείμενης εκδήλωσης, να παραθέσουμε και την ακόλουθη ανακοίνωση/ενημερωτικό σημείωμα που, προ περίπου ενός έτους, έδωσαν στην δημοσιότητα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που έλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει -πέρσι τον Αύγουστο στον αύλειο χώρο του ιστορικού σχολικού συγκροτήματος-, την καθ’ όλα κατά γενική ομολογία επιτυχημένη επετειακή εκδήλωση, για τα “100 χρόνια από την ίδρυση του 1ου Γυμνασίου Νάξου”.

“Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που ανέλαβε τον Αύγουστο του 2021 να οργανώσει στον αύλειο χώρο του ιστορικού Γυμνασίου της Χώρας την εκδήλωση με θέμα 1921-2021: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ (Σοφία Κατσουρού, Μανόλης Σέργης, Τάσος Σφυρόερας, Στράτος Φουτάκογλου και Μιχάλης Φραγκίσκος) βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουν ότι αποφάσισαν (και εξασφάλισαν) την έκδοση ενός αναμνηστικού, επετειακού τόμου με θέμα περίπου το ίδιο με αυτό της παραπάνω εκδηλώσεως.

Όσοι-όσες επιθυμείτε να συμμετάσχετε με κάποιο κείμενό σας σε αυτόν τον αναμνηστικό τόμο θα πρέπει να μας το αποστείλετε ηλεκτρονικά μέχρι την 31ή Ιανουαρίου 2022, στις παρακάτω δ/νσεις:

100 χρόνια Γυμνάσιο Νάξου: 12/8, η παρουσίαση του αναμνηστικού τόμου

Η εργασία σας θα πρέπει να είναι γραμμένη σε WORD, να έχει έκταση μέχρι 12 σελίδες A4μονού διαστήματος, με γραμματοσειρά Calibri 12’ για το κυρίως κείμενο και 10΄ για τις υποσημειώσεις/παραπομπές.

Οι φωτογραφίες με τις οποίες πιθανώς θα εμπλουτίσετε το κείμενό σας πρέπει να αποστέλλονται μία-μία, χωριστά, σε ξεχωριστό δηλαδή αρχείο, τύπου jpeg, με την καλύτερη δυνατόν χρωματική ανάλυση. Η Επιτροπή Εκδόσεως έχει το δικαίωμα να εμπλουτίσει το κείμενό σας, στερούμενο φωτογραφιών, με δικές της επιλογές.

Προτεινόμενα (ενδεικτικά) θέματα προς πραγμάτευση:

▪ Κοινωνική, πολιτική, οικονομική και εκπαιδευτική – πνευματική ζωή στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1915-1940. Ειδικότερα: Κοινωνική, πολιτική, οικονομική και εκπαιδευτική – πνευματική ζωή στις Κυκλάδες κατά την περίοδο 1915-1940

▪ Η εκπαιδευτική κατάσταση στη Νάξο κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αι.

▪ Η αρχιτεκτονική ταυτότητα του Γυμνασίου Νάξου. Νικόλαος Μητσάκης (1899-1941): Ο ανανεωτής της ελληνικής αρχιτεκτονικής

▪ Το ιστορικό της δημιουργίας του Γυμνασίου. Ιδιαίτερες «στιγμές» από την 100ετή ιστορία του

▪ Ονόματα Δ/ντών και καθηγητών του, ανά περιόδους (καταγραφή)

▪ Το Γυμναστήριο: Ο χώρος, η ιστορία του, τα πρόσωπα που συνδέονται με αυτό (καθηγητές, αθλητές), οι αγώνες, οι επιτυχίες των αθλητών του, κλπ.

▪ Το Αμφιθέατρο του Γυμνασίου: Ιστορία, πρόσωπα, παραστάσεις, αναμνήσεις

▪ Το Μουσείο: Ιστορία, πρόσωπα, προσφορά του

▪ Θέματα λαογραφίας της σχολικής ζωής συγκεκριμένων ιστορικών περιόδων (π.χ. κατά τη διάρκεια της Κατοχής, της Επταετίας. Ενδεικτικά θέματα: καθημερινότητα στην τάξη, μετακινήσεις μαθητών από τα χωριά στην πόλη, η ζωή τους στην πόλη, εκκλησιασμός και κατηχητικά, ποινές μαθητών, οι σχολικές εκδρομές, σχολικές εορτές, παρελάσεις, σχέσεις καθηγητών-μαθητών, το Γυμνάσιο ως ετεροτοπία (οι σχετικές αρνητικές του διαστάσεις)

▪ Ανάλυση («ανάγνωση») μιας φωτογραφίας σχετικής με το Γυμνάσιο

▪ Η κοινωνική καταγωγή των μαθητών του, κατά περιόδους

▪ Εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο των καθηγητών/καθηγητριών του

▪ Αναμνήσεις παλαιών (κυρίως) μαθητών του από τη μαθητική τους ζωή (δεκαετία του 1950 κ.ε.). Εντυπώσεις σύγχρονων μαθητών του

▪ Διακεκριμένες προσωπικότητες πρώην μαθητών/μαθητριών στο Γυμνάσιο Νάξου. Μια καταγραφή

▪ Γυμνάσιο και Σχολή Ουρσουλινών: Μια συμπληρωματική σχέση;

▪ Τα παραρτήματα και τα σχολικά ιδρύματα που προέκυψαν από το Γυμνάσιο Νάξου

▪ Η προσφορά του ιστορικού Γυμνασίου Νάξου στη ναξιακή κοινωνία και στην Εκπαίδευση των ελλήνων μαθητών

▪ 1ο Γυμνάσιο Νάξου: Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Παρούσα κατάσταση, προοπτικές.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, προς διευκόλυνσή σας, κάποιους «αρχειακούς τόπους» από τους οποίους μπορείτε να αρυσθείτε σχετικό με το θέμα του τόμου υλικό για τη σύνθεση της εργασίας σας:

    • Γ.Α.Κ. Αθηνών
    • Ιστορικό Αρχείο Νάξου
    • Πρακτικά της Βουλής
    • Αρχείο Γυμνασίου Νάξου (1ο Γυμνάσιο Νάξου)
    • Αρχείο Λυκείου Χώρας Νάξου

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.”

Με εκτίμηση

Τα μέλη της Επιτροπής

Σοφία Κατσουρού,

Μανόλης Σέργης

Τάσος Σφυρόερας

Στράτος Φουτάκογλου

Μιχάλης Φραγκίσκος

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο