Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Τέλος το rapid test και επίσημα - Από πότε

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Τέλος το rapid test και επίσημα – Από πότε

Δόθηκε το «σήμα» για το τελευταίο rapid test των ανεμβολίαστων εργαζόμενων. Ποια ημερομηνία έδωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Συζητείται εδώ και καιρό, όμως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μίλησε για πρώτη φορά, για την ημερομηνία που οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν το τελευταίο rapid test. Όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real FM, το μέτρο ισχύει μέχρι 31 Μαρτίου 2023, όμως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάρει παράταση.

Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ναι, έχουμε δώσει μια παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενδεχομένως να μην χρειάζεται μετά, αλλά, τουλάχιστον για το σκέλος του χειμώνα, θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι οπότε μέχρι τέλη Μαρτίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν τεστ».

Υπενθυμίζεται ότι το ένα rapid test την εβδομάδα είναι υποχρεωτικό για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον απαραίτητο εμβολιασμό, ενώ πέρσι ήταν υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα. Η δαπάνη βαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους για την προσέλευση στην εργασία τους.

Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε επίσης, πως «βοηθάει, παρόλο που λένε ότι έχει ματώσει η τσέπη τους, και τους ίδιους. Γιατί όλα τα στοιχεία που έχουμε, είναι ότι ο ανεμβολίαστος, εάν νοσήσει, ενδεχομένως πρέπει πιο έγκαιρα να πάρει και θεραπείες γιατί ακριβώς δεν έχει την κάλυψη του εμβολίου».

Και συμπλήρωσε:

«Μας βοηθάει και στην επιδημιολογική παρατήρηση και, οπωσδήποτε, τον χειμώνα δεν θέλαμε επ’ ουδενί να ρισκάρουμε παρόλο που βλέπουμε ότι ο Covid ή όποια αύξησή του είναι η λελογισμένη αύξηση, δεν έχουμε δηλαδή την πίεση που είχαμε τα προηγούμενα έτη αλλά αυτό συνδυαστικά με τις άλλες ιώσεις που υπάρχουν γίνεται πιο έντονο».

Ποιοι είναι ανεμβολίαστοι σήμερα

Τυπικά, όμως, σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ που εκδόθηκε, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

  • όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου
  • όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου

Άδεια εργαζόμενου λόγω Covid – Πόσες μέρες είναι

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από κορονοϊό SARS-COV-2. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια. Επιπλέον, δύναται να παρατείνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα

Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες, ενώ για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.

Οι ισχύουσες διατάξεις περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του, εξακολουθούν να εφαρμόζονται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά.

Newsroom

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο