Ανοιχτά πανεπιστήμια με εμβολιασμούς και rapid tests, το επόμενο μεγάλο στοίχημα

Ανοιχτά πανεπιστήμια με εμβολιασμούς και rapid tests, το επόμενο μεγάλο στοίχημα

Αν ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας της έκδηλης ανησυχίας για το τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των εκδρομέων στις πόλεις, με την μαθητική κοινότητα να είναι στην πλειονότητά της ανεμβολίαστη, ο Οκτώβριος φέρνει στο προσκήνιο το επόμενο μεγάλο στοίχημα, του ασφαλούς ανοίγματος των Πανεπιστημίων που παρέμειναν κλειστά (για την δια ζώσης διδασκαλία) περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Το άνοιγμα των πανεπιστημίων δεν ισοδυναμεί μονάχα την επιστροφή των σπουδαστών και φοιτητών στην «φυσιολογική» δια ζώσης εκπαίδευση που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί την έναρξη ακόμα πιο αυξημένης κινητικότητας των νέων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας η οποία έρχεται σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους από τον καθέναν μας, ξενυχτά περισσότερο, διασκεδάζει περισσότερο και συνεπώς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην διασπορά του κορονοϊού.

Στα θετικά της όλης υπόθεσης είναι τα πολύ εντυπωσιακά ποσοστά εμβολιασμού που καταγράφουν τόσο οι ίδιοι οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές τους αλλά και το υπόλοιπο διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τα σταχυολογηθέντα έως την 1η Οκτωβρίου στοιχεία, συνολικά ποσοστό 75,5% των φοιτητών στα ΑΕΙ της χώρας έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό ή έχει αποκτήσει φυσική ανοσία, μέσω της νόσησης. «Πρωταθλητές» στον εμβολιασμό είναι οι φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με ποσοστό εμβολιασμού 78% και ακολουθούν με 77% οι φοιτητές του το Εθνικό Ανοιχτού Πανεπιστημίου και με 72% του Πανεπιστημίου Πειραιώς και της Παντείου με τα ποσοστά εμβολιασμού πέφτουν λίγο χαμηλότερα καθώς κινούμαστε εκτός Αττικής. Έτσι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών αγγίζει το 68%, ενώ το πανεπιστήμιο Πατρών ακολουθεί με δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες (66%)

Από τη μεριά των καθηγητών, ποσοστό άνω του 91 % των μελών ΔΕΠ (ακαδημαϊκοί) έχουν εμβολιαστεί πλήρως και το αντίστοιχο ποσοστό στο διοικητικό προσωπικό διαμορφώνεται στο 87 %.

Για το 26,5% των μη εμβολιασμένων φοιτητών και τους ελάχιστους καθηγητές και διοικητικούς που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, θα μπορούν να εισέρχονται στο πανεπιστήμιο και στα αμφιθέατρα έχοντας κάνει εργαστηριακό έλεγχο rapid tests δύο φορές την εβδομάδα με δική τους δαπάνη και επιδεικνύοντας τα αποτελέσματα κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Η υποχρέωση για διενέργεια δύο φορές την βδομάδα εργαστηριακού ελέγχου ήτανε κι αυτή που ώθησε τους φοιτητές να εμβολιαστούν σε πολύ υψηλό ποσοστό- κάτι το οποίο πέρα από το να διασφαλίζει τη δική τους ασφάλεια, δίνει και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία καθώς ανέκαθεν ο εμβολιασμός συμβάδιζε με το μορφωτικό επίπεδο. Έτσι λοιπόν οι φοιτητές που βρίσκονται στον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στέλνουν ένα σημειολογικά ισχυρό μήνυμα, επιλέγοντας τον εμβολιασμό, αντί την άρνηση και τον σκοταδισμό.

Για το 26,5% των ανεμβολίαστων φοιτητών, των ακαδημαϊκών και του λοιπού προσωπικού οι προσδοκίες είναι πολύ ψηλές καθώς πρόκειται να στηθούν κινητά συνεργεία έξω από τα μεγάλα πανεπιστήμια για να διευκολύνουν την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Όταν θα γίνει αυτό σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους, οι μαζικοί εμβολιασμοί μπροστά στις πόρτες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα δημιουργήσουν ένα θετικό παράδειγμα προς μίμηση στους τηλεθεατές και τους ακροατές. Το μήνυμα που ξεδιπλώνεται μέσα από τέτοιες δράσεις είναι ότι τα νέα παιδιά που επιλέγουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να σπουδάσουν και να ανοίξουν τους ορίζοντες τους, διαλέγουν τον δρόμο του εμβολιασμού παρότι ως νέοι άνθρωποι αποτελούν την ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει λιγότερο να νοσηλευτεί.

Βέβαια υπάρχει πάντα ένας αστερίσκος σε όλους αυτούς τους υπολογισμούς: Ότι οι φοιτητές θα συγχρωτιστούν με άλλους φοιτητές, θα συναντηθούν με φίλους σε εστιατόρια και μπαρ, θα δουλέψουν μαζί στις πρακτικές, θα κάνουν τα ψώνια του σπιτιού και θα κινδυνέψουν να φέρουν τον κορονοϊό πίσω στα ευπαθή μέλη της οικογένειας τους (παππούδες και γιαγιάδες) που είναι είτε εμβολιασμένοι αλλά ανεπαρκώς θωρακισμένοι είτε μη εμβολιασμένοι.

Ή αποδοχή του εμβολιασμού σε τόσο ψηλά ποσοστά από την ακαδημαϊκή κοινότητα ήταν αναμενόμενη γιατί οι επιστήμονες και οι ερευνητές βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην αλήθεια της επιστήμης και πολύ πιο μακριά από τις θεωρίες συνωμοσίας.

Πώς θα εισέρχονται φοιτητές και καθηγητές στα ΑΕΙ

Ανοιχτά πανεπιστήμια με εμβολιασμούς και rapid tests, το επόμενο μεγάλο στοίχημα

Οι φοιτητές, οι καθηγητές και το προσωπικό των ΑΕΙ θα προσέρχονται στα κλειστά αμφιθέατρα επιδεικνύοντας

πιστοποιητικό εμβολιασμού έχοντας ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό ή πιστοποιητικό νόσησης (διάρκειας 6 μηνών).

Ήδη, σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ τα ΑΕΙ δύνανται με ταχύτατες διαδικασίες να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων προστασίας από την διασπορά του κορονοϊού, ενώ έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα Πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους του κλειστούς χώρους, για φοιτητές κι εργαζόμενους. Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, που θα διασυνδέει την πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι, με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος.

*Με πληροφορίες από: Liberal ελεύθερη ενημέρωση

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο