Φίλιππος Φόρτωμας: «Η ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη»

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη»

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. κ. Φίλιππος Φόρτωμας.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, το νομοσχέδιο θα δώσει λύσεις, θα επανορθώσει αστοχίες και θα διαμορφώσει εξ αρχής την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των τοπικών αρχών Α’ και Β’ βαθμού.

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη»

Ο κ. Φόρτωμας αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις που εισάγει το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως η κατάργηση της «απλής αναλογικής», η επαναφορά της πενταετούς θητείας, ο εξορθολογισμός των κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβίβαστων, η προσαρμογή του ορίου εκλογής από τον πρώτο γύρο στο 43%, αλλά και πληθώρα άλλων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αφορούν τα δημοτικά κοινοτικά συμβούλια, το χρόνο υποβολής των υποψηφιοτήτων και την εκδίκαση των διαφορών που απορρέουν από τις εκλογές των Ο.Τ.Α. 

Στη συνέχεια, έθιξε ιδιαιτέρως το θέμα της μείωσης των περιφερειακών συμβούλων, από την οποία θα πρέπει να εξετασθεί η εξαίρεση της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγίου, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα λόγω της νησιωτικότητας, αλλά και την ανάγκη ισότιμης αντιμετώπισης των νησιών και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Ο βουλευτής Κυκλάδων ανέδειξε επίσης ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης, για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης του κωλύματος εκλογιμότητας σε όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, πέραν των αξιωματικών, αλλά και στην ανάγκη απαλλαγής από τα υπαλληλικά τους καθήκοντα των περιφερειακών συμβούλων που ορίζονται έπαρχοι και εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, μια εφαρμογή αναγκαία για περιοχές όπως τα νησιά των Κυκλάδων. Τέλος, ο κ. Φόρτωμας ανέδειξε το ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται σε περισσότερους του ενός δήμους και το δίκαιο της αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας αναφορικά με τις αναθέσεις ανά δημοτική ενότητα.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη αυτής της χώρας, χωρίς ενισχυμένους και δυνατούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συμβολή των Δήμων και των Περιφερειών είναι καθοριστική! Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά αποκεντρωμένο και λειτουργικό κράτος που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έρχονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» δήλωσε ο κ. Φόρτωμας στο τέλος της τοποθέτησής του.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο