Για τις ανεμογεννήτριες: "Ο Παριανός λαός παραμένει ενωμένος και αποφασισμένος να μην επιτρέψει αυτή την εξέλιξη"

Για τις ανεμογεννήτριες: “Ο Παριανός λαός παραμένει ενωμένος και αποφασισμένος να μην επιτρέψει αυτή την εξέλιξη”

Για το θέμα των ανεμογεννητριών ο Δήμος Πάρου (και συγκεκριμένα η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα) εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Πάρο συνεδρίασε στις 6 Σεπτεμβρίου με αφορμή τη νέα αίτηση για εγκατάσταση υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο βουνό Νοτιά, και συγκεκριμένα στην κορυφή πάνω από την Ιερά  Mονή Αγ. Αναργύρων  (μνημείο του 16 ου αιώνα) και στα βόρεια του οροπεδίου των Θαψανών.
Ο υβριδικός σταθμός αποτελείται από 8 ανεμογεννήτριες με ισχύ 7,2 MW και φωτοβολταϊκά σε έκταση 150 στρεμμάτων. Για το έργο αυτό, έχουν υποβληθεί έξι αιτήσεις  από ισάριθμες εταιρείες προκειμένου να «σπάσει» σε μικρότερα έργα, η κατασκευή των οποίων θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς να απαιτούνται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή άλλες χρονοβόρες διαδικασίες, με βάση τα πρόσφατα περιβαλλοντικά νομοσχέδια. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση αυτή, η ΡΑΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζουν μεμονωμένα όλα τα «δήθεν» μικρά έργα και τις επιπτώσεις
τους και όχι αθροιστικά και συνδυαστικά με τα ήδη αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα στις άλλες 8 θέσεις του νησιού μας, ως όφειλαν.
Για άλλη μία φορά, η γνώμη της τοπικής κοινωνίας παρακάμπτεται και εταιρείες ιδιωτικών συμφερόντων έχουν τον πρώτο και μοναδικό λόγο καθώς το σχεδιαζόμενο έργο παρόλο που βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων της Παροικιάς και μέσα στα σπίτια του οικισμού των Θαψανών, έχει ήδη πάρει απόφαση εξαίρεσης χωρίς να έχει ενημερωθεί ο Δήμος Πάρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ή να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους κατοίκους του νησιού.
Επιπλέον, οι δασικοί χάρτες που χαρακτηρίζουν σχεδόν όλες τις κορυφογραμμές του νησιού ως δασικές, συνηγορούν επί της ουσίας στην εξεύρεση διαθέσιμων εκτάσεων για την πιθανή εγκατάσταση αιολικών πάρκων από τις εταιρείες ενέργειας, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αφαιρείται το δικαίωμα ένστασης από τους ιδιοκτήτες και το κράτος μπορεί με τελεσίδικη απόφαση να τις παραχωρήσει για “επενδύσεις”.

Έχοντας υπ’ όψη τα παραπάνω, η επιτροπή πρότεινε να αναθέσει ο Δήμος Πάρου σε δικηγόρο την έρευνα σχετικά με το νέο αυτό έργο, ο οποίος στη συνέχεια σε συνεννόηση με το Δήμο και την Επιτροπή θα προχωρήσει στις ενδεικνυόμενες νομικές κινήσεις. Επιπλέον, προγραμματίζεται η σχετική ενημέρωση των πολιτών και η οργάνωση δράσεων ενώ ο Έπαρχος Πάρου έχει ήδη ζητήσει θεσμική ενημέρωση από την ΡΑΕ, την Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Σε μία δύσκολη περίοδο, με τη νομοθεσία εναντίον μας, όπου ο τόπος μας υφίσταται τεράστιες πιέσεις για την άμεση εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων, και με τον κίνδυνο η Πάρος να μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της κοινωνίας και της οικονομίας της, ο Παριανός λαός παραμένει ενωμένος και αποφασισμένος να μην επιτρέψει αυτή την εξέλιξη.

Δεν θα σταματήσουμε να κάνουμε σαφές ότι το νησί μας δεν μπορεί να μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της κοινωνίας και της οικονομίας του.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο