«Κάλλιο αργά παρά ποτέ»... - Εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες της Νάξου...

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ»… – Εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες της Νάξου…

Δεν ήταν εγκαίρως στις θέσεις τους οι ναυαγοσώτσες στις πολυσύχναστες παραλίες της Νάξου, φέτος. Με καθυστέρηση τριών εβδομάδων οι τελευταίοι ήρθαν για να καλύψουν τις ανάγκες  των λουομένων…

Ναυαγοσώστες λοιπόν στις παραλίες Αγίου Προκοπίου, Αγίας Άννας, Μάργκα-Πλάκας, Αγίου Γεωργίου, Βίντσι κ.λπ.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Να ευχηθούμε να κυλήσει το φετινό καλοκαίρι χωρίς παρατράγουδα σε όλες τις παραλίες! Και να επισημάνουμε ότι “μάτια δεκατέσσερα” πρέπει να έχουν όλοι όσοι ξεχύνονται στις παραλίες και απολαμβάνουν τις χαρές της θάλασσας. Και το υπογραμμίζουμε αυτό, γιατί για την ασφάλειά του τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο λουόμενος. Ο ναυαγοσώστης, σε κάθε περίπτωση, πρέπει είναι εκεί για κάθε ενδεχόμενο…

Να θυμίσουμε ότι πρό δύο ετών – και με αφορμή ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Open» κατά το οποίο ναυαγοσώστης ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή του Π.Δ. 31/2018 («Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες») επέφερε αύξηση των πνιγμών στην θάλασσα – το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  1. Κατά την κατάρτιση του Π.Δ. 31/2018, ελήφθησαν υπ’ όψιν και ενσωματώθηκαν, οι απόψεις της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, των αρμοδίων Γενικών Διευθύνσεων των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και της ΚΕΔΕ.

      2. Με το άρθρο 7 του ιδίου π.δ

  • Αυξήθηκαν από 3 σε 4 ( Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος) οι μήνες κατά τους οποίους οι Δήμοι, καθώς και οι φορείς διαχείρισης χώρων, των οποίων η διαχείριση δεν ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών (Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε.,Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. κ.λ.π.), είναι υποχρεωμένοι να προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών όταν παραχωρούν ή εκμισθώνουν, χώρο αιγιαλού – παραλίας που θεωρείται λουτρική εγκατάσταση.

  • Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει πλέον έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου, αντί 300 μέτρων, όπως προέβλεπε το προηγούμενο Π.Δ.

  • Για πρώτη φορά, καθιερώνεται ότι εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει, ανά λουτρική εγκατάσταση, τρεις (3) τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή- επόπτη ναυαγοσωστών, ο οποίος πρέπει να έχει άδεια ναυαγοσώστη επί τρία χρόνια και οποίος θα εποπτεύει και θα συντονίζει επιτοπίως τους ναυαγοσώστες.

  • Οι Δήμοι, για πρώτη φορά, επιπρόσθετα από τις παραπάνω υποχρεώσεις, οφείλουν κατά τους συγκεκριμένους 4 μήνες να διαθέτουν στις λουτρικές τους εγκαταστάσεις και δεύτερο μηχανοκίνητο ταχύπλοο σκάφος, εγγεγραμμένο σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών ως επαγγελματικό, ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια, και με συγκεκριμένες προδιαγραφές για την παροχή πρώτων βοηθειών. Πρέπει να είναι εφοδιασμένο με μόνιμα εγκατεστημένο προβολέα, καθώς και με VHF GPS -PLOTER- ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ – ΦΟΡΗΤΟ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ. Στο σκάφος επιβαίνουν ο χειριστής του και ένας ναυαγοσώστης, οι οποίοι είναι σε ετοιμότητα καθημερινά και οι οποίοι προσλαμβάνονται από τον Δήμο.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο