Νάξος: Επιτυχημένα τα δοκιμαστικά μιας νέας γεωτρήσεως εγγύς του Φιλωτίου…

Νάξος: Επιτυχημένα τα δοκιμαστικά μιας νέας γεωτρήσεως εγγύς του Φιλωτίου…

Οι εργασίες στην διανοιχθείσα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων γεώτρηση που βρίσκεται πιο κοντά στην δημοτική κοινότητα Φιλωτίου παρά στην τοπική κοινότητα Δαμαριώνα (μια γεώτρηση που όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα καλύψει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες υδροδοτήσεως των δύο εν λόγω κοινοτήτων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) δεν έχουν ολοκληρωθεί. Πάντως, και σύμφωνα με στοιχειοθετημένη ενημέρωση που είχε ο Κυκλαδίτης.γρ από υπεύθυνα χείλη, η πρώτη δοκιμαστική άντληση που επιχειρήθηκε χτες απέδωσε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αυτό άλλωστε «αποτυπώνεται» και στο βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο που φέρνει σήμερα στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας η ηλεκτρονικής μας εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω γεώτρηση διανοίχτηκε περί τα μέσα του παρελθόντος μηνός. Αυτό που απομένει για να ολοκληρωθεί το όλο εγχείρημα είναι να γίνει εν ευθέτω χρόνω η εγκατάσταση της απαιτούμενης μηχανολογικής εγκαταστάσεως στην περιοχή.

Στο σημείο αυτός ας επισημανθεί ότι όλοι όσοι καταγίνονται με την ύδρευση στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (θυμίζουμε ότι ο αποκλειστικά αρμόδιος καθ’ ύλην αντιδήμαρχος για την ύδρευση, είναι ο κ. Μανόλης Πολυκρέτης), τάσσονται υπέρ των επιστημονικών επιλογών του προϊσταμένου της Δ/νσεως Υδάτων Νοτίου Αιγαίου (και συγκεκριμένα της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αιγαίου), γεωλόγου, Ηλία Νόκα, ο οποίος είναι θιασώτης των γεωτρήσεων.

Κλείνοντας, σκόπιμο κρίνουμε να θυμίζουμε πώς έχει μέρος του περιεχομένου της μελέτης (εκθέσεως) Νόκα, που βρίσκεται από το 2016 στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

1. Έχοντας υπ’ όψιν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Δήμος σας στην ομαλή τροφοδότηση των δικτύων ύδρευσης κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου 2016, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Νάξου, όπου οι υδατικές ανάγκες είναι οι μεγαλύτερες στο νησί, η υπηρεσία μας, με το έγγραφο αυτό, διατυπώνει ορισμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των υδατικών αναγκών, ενόψει της ερχόμενης θερινής περιόδου, ιδίως αφού ελήφθησαν υπ’ όψη τα εξής δεδομένα: α. έχει προηγηθεί μία περίοδος ξηρασίας (2015-16) που οδήγησε στην εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων επιφανειακού νερού αλλά και στη μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων υπόγειου νερού β. Η παρούσα υδρολογική περίοδος δεν εξελίσσεται με ευνοϊκό τρόπο για την αναπλήρωση των αποθεμάτων του υπόγειου και επιφανειακού νερού…

2. Η πιθανότητα να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει εντός των επομένων μηνών μία μονάδα αφαλάτωσης παραγωγής 2-3.000 κμ./ημ. -ακόμα και αν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση της τάξης των 3.000.000 ευρώ – θα πρέπει να αποκλειστεί, με το δεδομένο ότι η λειτουργία μιας αφαλάτωσης -εκτός των άλλων – προϋποθέτει ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί το κατάλληλο οικόπεδο, να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες για τη μονάδα και τα συνοδό έργα, να ληφθούν οι απαραίτητες, άδειες και να εκτελεστούν τα προβλεπόμενα έργα. Τα παραπάνω, δεν θεωρείται ότι είναι εφικτό να υλοποιηθούν μέσα σε λίγους μόνο μήνες, ιδίως αν ληφθεί υπ’ όψιν η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν.

3. …Ας σημειωθεί, ότι από την 30ετή εμπειρία διαχείρισης αυτής της δημοτικής γεώτρησης έχουν εξαχθεί αξιόπιστα συμπεράσματα ως προς την δυνατότητα περαιτέρω αύξηση της κατ’ έτος αντλούμενης παροχής από την ευρύτερη περιοχή, γεγονός που αποδεικνύει τις από δεκαετιών διατυπωμένες εκτιμήσεις μας σχετικά με το πόσο σημαντική είναι αυτή η περιοχή για την αξιοποίηση του υπόγειου νερού σε επίπεδο νησιού…

..Μέσα στο πλαίσια αυτό, θεωρούμε ιδιαίτερα χρήσιμη την προώθηση των εξής ενεργειών:

Α. Διάνοιξη 4-5 ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΜΕΣΟΥ ΒΑΘΟΥΣ 200-280 ΜΕΤΡΩΝ επί αγροτικών δρόμων στην περιοχή του Αϊ-Λιά και ανατολικά, σε απόσταση 1.500 από τη δημοτική γεώτρηση. Το έργο αυτό το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε 1 μόλις μήνα από την εγκατάσταση του αναδόχου, θα έχει, κόστος της τάξης των 150.000 ευρώ. Η αδειοδότησή του μπορεί επίσης να γίνει άμεσα και τις αναγκαίες υδρογεωλογικές εκθέσεις μπορεί να τις εκπονήσει η υπηρεσία μας. Μετά την ολοκλήρωση του έργου αυτού, θα είναι γνωστές με σχετική ακρίβεια οι ποσότητες νερού που θα είναι δυνατόν να μεταφερθούν προς τη δυτική Νάξο, έτσι ώστε να διαστασιολογηθούν τα αναγκαία υδραυλικά έργα…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο