Νάξος, εξωτερικές βρύσες πόσιμου νερού: Η … κανονικότητα επέστρεψε… – Τι επιβάλλεται να κάνουν οι αρμόδιοι…
Ο πονοκέφαλος πέρασε…. Διήρκεσε τρείς ολόκληρες εβδομάδες…
Στο πόσιμο νερό και στο θέμα που δημιουργήθηκε από τις 30 του περασμένου μηνός.
Σύμφωνα με την τότε (30.10.2020) ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… «Εξαιτίας της σεισμικής δόνησης, το νερό του εξωτερικού δικτύου (εξωτερικές βρύσες) παρουσιάζει έντονη θολότητα. Παρακαλούνται οι δημότες να μην καταναλώνουν το νερό μέχρι νεότερης ανακοίνωσης του Δήμου».
Σύμφωνα με την σημερινή (20.11.2020) και τον καθ’ ύλην αρμόδιο αντιδήμαρχο, Μανόλη Πολυκρέτη… «Σας ενημερώνουμε ότι το νερό του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης, το οποίο είχε κριθεί ακατάλληλο μετά τη σεισμική δόνηση της 30ης Οκτωβρίου, είναι πλέον κατάλληλο προς ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου και των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο μας.
Κατόπιν τούτου, οι δημότες μπορούν πλέον να καταναλώνουν και να χρησιμοποιούν το νερό των εξωτερικών βρυσών».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Περιβαλλοντική Υγιεινή και Δημόσια Υγεία.
Οι υπεύθυνοι υδρεύσεως φέρουν την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής, λειτουργίας και συντηρήσεως του συστήματος υδρεύσεως, της διενέργειας υγειονομικών αναγνωρίσεων, εργαστηριακών εξετάσεων και γενικά της λήψεως κάθε μέτρου, προκειμένου να παρέχεται πόσιμο νερό σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού, χωρίς διακοπές και το σύστημα υδρεύσεως να είναι απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο και υποχρεούνται:
-να θέτουν στην διάθεση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών το αρχείο υγειονομικών αναγνωρίσεων, εργαστηριακών εξετάσεων, το ημερολόγιο ύδρευσης (που οφείλουν να τηρούν), καθώς και κάθε πληροφορία και στοιχείο που αφορά στην εκλογή της πηγής υδροληψίας, και την μελέτη κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του συστήματος υδρεύσεως, και το χρησιμοποιούμενο προσωπικό.
-να γνωστοποιούν αμέσως στην Δ/νση Υγείας της Περιφερειακής Αυτοδιοικήσεως κάθε υγειονομικό κίνδυνο που εμφανίζεται, καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν για την εξουδετέρωσή του.
-να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και οδηγίες των οικείων Υπηρεσιών υγείας.
-να διενεργούν την προβλεπόμενη υποχρεωτική απολύμανση που επιβάλλεται για υδρεύσεις, που εξυπηρετούν οικισμούς άνω των 3.000 κατοίκων.
-να αναθέσουν σε συγκεκριμένο πρόσωπο (με μόνιμο αναπληρωτή του για τις περιπτώσεις απουσίας του), την παρακολούθηση της κανονικής λειτουργίας και συντηρήσεως του εξοπλισμού απολυμάνσεως του πόσιμου νερού για την σωστή εφαρμογή της απολυμάνσεως. Τα ονόματα των ως άνω προσώπων (τακτικού και αναπληρωτή) θα αποστέλλονται εγγράφως στην καθ’ ύλην αρμόδια Δ/νση υγείας της Ν.Α., η οποία μπορεί να μην τα εγκρίνει και να ζητήσει την αντικατάστασή τους, εφόσον κριθούν ανεπαρκή για την εργασίας αυτή. Τα ως άνω στοιχεία κοινοποιούνται υποχρεωτικά και στην οικεία Περιφέρεια.
-να τηρούν ειδικό βιβλίο, στο οποίο θα καταχωρούνται τα αποτελέσματα μετρήσεων υπολειμματικού χλωρίου κ.λπ.
-να διενεργούν δειγματοληπτικούς και εργαστηριακούς ελέγχους σε αντιπροσωπευτικά προκαθορισμένα σημεία ολοκλήρου του δικτύου διανομής από την πηγή υδροληψίας μέχρι την διάθεση στον καταναλωτή. Προς τούτο πρέπει να καταρτίσουν προγράμματα παρακολουθήσεως, τα οποία θα αναφέρονται μεταξύ άλλων και στον καθορισμό των σημείων δειγματοληψίας.