Νάξος: Οι εορτασμοί του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων

Νάξος: Οι εορτασμοί του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων

Στα χωριά της Νάξου και τις δώδεκα ημέρες των εορτών καίει άσβεστο ένα ξύλο στο τζάκι, το «χριστοκούτσουρο», την στάχτη του οποίου θα ρίξουν αργότερα για ευλογία σε φυτά και ζώα.

Το «πάντρεμα» της φωτιάς είναι ένα ακόμη έθιμο των νησιών και σκοπό έχει την ενίσχυση των δεσμών του ζευγαριού.

Στα λιβαδοχώρια τοποθετούν σταυρωτά δυο ξύλα στην φωτιά, για να είναι το ανδρόγυνο ευτυχισμένο, ακριβώς όπως ζευγαρώνουν τα ξύλα.

Στις κυκλαδονήσια οι εορτασμοί του «Δωδεκαημέρου» (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα) έχουν έναν μοναδικό, ιδιαίτερο χαρακτήρα ο οποίος ποικίλλει ευχάριστα από νησί σε νησί.

Ένα παραδοσιακό γαστρονομικό έθιμο της Νάξου είναι γεμιστό κατσίκι με διάφορα χορταρικά και ρύζι, το οποίο παρασκευάζεται και προσφέρεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ζυμώνονται επίσης τα Χριστόψωμα με σταφίδες και καρύδια, τα οποία έχουν στο κέντρο ένα ολόκληρο καρύδι με το τσόφλι του και ένα σταυρό από ζυμάρι.

Στην Νάξο ψάλλονται ως κάλαντα τα περίφημα «κοτσάκια» – ένα είδος μαντινάδας με σκωπτικό χαρακτήρα…

-Στην χώρα μας οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δημιουργούν έναν μαγικό κόσμο που αξίζει να απολαύσετε με όλες σας τις αισθήσεις: εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς, μοναδικές γεύσεις, μεθυστικά αρώματα, παραμυθένιες μουσικές παρασύρουν το συναίσθημά μας και γινόμαστε και πάλι παιδιά. Αφεθείτε λοιπόν στο κλίμα των γιορτών – και πού ξέρετε;;;!!! Ίσως, αν είστε αρκετά προσεκτικοί, να δείτε και κανένα ξωτικό κρυμμένο πίσω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Γευτείτε την γλυκιά και παραδοσιακή γεύση των ελληνικών Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι και την γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα και σταφίδες, με τους γλυκούς χριστουγεννιάτικους πειρασμούς, όπως τα παραδοσιακά μελομακάρονα, τους ευωδιαστούς κουραμπιέδες αλλά και τις λαχταριστές δίπλες!

Το έθιμο του εορταστικού Δωδεκαημέρου: Από τις πρώτες πρωινές ώρες, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα παιδιά σε κάθε μέρος της Ελλάδας, ξεχύνονται στους δρόμους και από πόρτα σε πόρτα τραγουδούν τα παραδοσιακά κάλαντα, χτυπώντας με δύναμη τα μεταλλικά τους τρίγωνα. Το άνοιγμα της πόρτας και το άκουσμα των παιδικών φωνών είναι συνδεδεμένο στενά με την καλοτυχία.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο