Ο διήμερος μεγάλος εορτασμός της πολιούχου της Χώρας Νάξου, Παναγίας Χρυσοπολίτισσας...

Ο διήμερος μεγάλος εορτασμός της πολιούχου της Χώρας Νάξου, Παναγίας Χρυσοπολίτισσας…

-Παναγία Χρυσοπολίτισσα: Η πολιούχος της Χώρας Νάξου…

-Ο εορτασμός της Μεγάλης Θεομητορική Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Χώρα Νάξου, σήμερα και αύριο Δευτέρα, 21/11…

Ο διήμερος μεγάλος εορτασμός της πολιούχου της Χώρας Νάξου, Παναγίας Χρυσοπολίτισσας...

 

Με λαμπρότητα εορτάζονται σήμερα και αύριο τα Εισόδια της Θεοτόκου στο νησί της Νάξου, με επίκεντρο του μεγάλου εορτασμού την Χώρα και συγκεκριμένα τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας. 

Ο διήμερος μεγάλος εορτασμός της πολιούχου της Χώρας Νάξου, Παναγίας Χρυσοπολίτισσας...

Μπορεί η εορτή του Αγίου Νικοδήμου στις 14 Ιουλίου να συγκεντρώνει τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας, αλλά η μεγάλη εορτή της Χώρας δεν είναι άλλη από την θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου την 21η Νοεμβρίου. Μια εορτή που έχει ως σημείο αναφοράς τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας, που είναι άλλωστε και η πολιούχος της Χώρας Νάξου.

Ο διήμερος μεγάλος εορτασμός της πολιούχου της Χώρας Νάξου, Παναγίας Χρυσοπολίτισσας...

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα γραφεία της Ι.Μ.Παροναξίας,

«Παρακαλείσθε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις της μεγάλης Θεομητορικής εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, (21 Νοεμβρίου), κατά την οποία εορτάζει η Πολιούχος της Χώρας Νάξου “Παναγία Χρυσοπολίτισσα” και έχει θεσπιστεί η ημέρα αυτή ως τοπική αργία, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου

18:30 Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.
Μετά το πέρας του Εσπερινού θα πραγματοποιηθεί λιτανευτική μεταφορά της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας από το Μητροπολιτικό Ναό στο Παρεκκλήσιο Αυτής και ευθύς αμέσως θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία. (Απόδειπνο, Παρακλητικός Κανών, Όρθρος και Θεία Λειτουργία).

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου

07:00 Λιτανευτική μεταφορά της Ιερής Εικόνας από το Παρεκκλήσι Χρυσοπολίτισσας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και έναρξη του Όρθρου.

08:30 Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Φιλαδέλφειας κ. Μελίτωνος, συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου και του Σεβασμιότατου Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου.

11:00 Λιτάνευση της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνας ανά την πόλη.»

Ο εορτασμός στο Χαλκί Νάξου, στην Ηρακλειά και την Αμοργό…

*Να σημειωθεί ότι στο Χαλκί, επίκεντρο του διήμερου εορτασμού των Εισοδίων είναι ο ιερός ναός της Παναγίας της Ακαδημιώτισσας – με τους κατοίκους της ορεινής Νάξου να αναφέρονται στα Εισόδια της Θεοτόκου με την έκφραση «Παναγιά η Μεσοσπορίτισσα».

*Στην Ηρακλειά πανηγυρίζει ο ιερός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται στο χωριό Παναγία (είναι o μεγαλύτερος ναός του νησιού). Μάλιστα, ο ναός που είναι πετρόκτιστος, άρχισε να χτίζεται το 1919 και περατώθηκε το 1930 (οι ενδεικνυόμενες παρεμβάσεις/προσθήκες, υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια).

*Τέλος, μεγάλη και πανελληνίως γνωστή είναι η πανήγυρις των Εισοδίων, με όλο το βυζαντινό τυπικό, που λαμβάνει χώρα στην ιερά μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, στην Αμοργό.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο