Παρέμβαση του Γιάννη Βλασερού στο ΕΚΑΒ για τις διακομιδές στα νησιά

Παρέμβαση του Γιάννη Βλασερού στο ΕΚΑΒ για τις διακομιδές στα νησιά

Ο Γιάννης Βλασερός, αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων, συνόδευσε με άλλα μέλη της Γραμματείας του Τομέα τον Πρόεδρο του κινήματος Νίκο Ανδρουλάκη κατά την επίσκεψή του το πρωί των Χριστουγέννων στο Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έλαβε χώρα, αφού πήρε τον λόγο ο Γιάννης Βλασερός -μεταξύ των άλλων- αναφέρθηκε στο θέμα των διακομιδών των ασθενών από τα νησιά και επικεντρώθηκε στην άστοχη ορισμένες φορές διακομιδή τους σε υγειονομικές δομές που αδυνατούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του περιστατικού. Αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας είναι οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται και να κινδυνεύουν και κάποιες φορές με οδυνηρές συνέπειες.

Η απάντηση που δόθηκε από την Διοίκηση του ΕΚΑΒ ήταν ότι η νομοθεσία απαιτεί ο ασθενής να μεταφέρεται στην πλησιέστερη υγειονομική δομή εφόσον γίνεται αποδεκτή από τον υπεύθυνο ιατρό του κέντρου υποδοχής. 

Κατά τον Γιάννη Βλασερό η τυφλή εφαρμογή αυτής της διάταξης είναι επικίνδυνη για κάποια περιστατικά καθότι ο ιατρός υποδοχής δεν έχει άμεση και πλήρη εικόνα του ασθενούς. .Απεναντίας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά η άποψη του αποστέλλοντας ιατρού και όχι να παρακάμπτεται. Σε περίπτωση δε διαφωνίας των να λαμβάνεται κεντρικότερα η απόφαση του τρόπου διακομιδής.

Η υπάρχουσα διάταξη πρέπει να διαφοροποιηθεί και δεν μπορεί να έχει απόλυτη εφαρμογή στον νησιωτικό χώρο. Βέβαια το πρόβλημα θα εκλείψει η τουλάχιστον θα μειωθεί όταν οι υπάρχουσες Νοσοκομειακές Μονάδες στα νησιά αναβαθμιστούν ουσιαστικά και σταματήσουν να υποβαθμίζονται συστηματικά.

Οι άστοχες και επικίνδυνες διακομιδές των ασθενών στα νησιά μας πρέπει να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος είναι προφανής και επείγουσα καθώς η αξία της υγείας των νησιωτών μας το απαιτεί.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο