Στα κάγκελα οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας από την Δευτέρα τα ξημερώματα και μέχρι την Τετάρτη… Θα ακυρωθούν πτήσεις, εάν…

Στα κάγκελα οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας από την Δευτέρα τα ξημερώματα και μέχρι την Τετάρτη… Θα ακυρωθούν πτήσεις, εάν…

Η απόφαση είναι ειλημμένη. Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας κατέρχονται σε τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση από την Δευτέρα, 21 έως την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου. Τα εργασιακά τους, στο προσκήνιο!

Παρότι ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής (που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας), δεσμεύτηκε ότι θα δώσει τις απαιτούμενες λύσεις (απαντήσεις) στα προβλήματά τους, οι Ελεγκτές διαμαρτύρονται περισσότερο από ποτέ, εδώ και μερικές ημέρες, ισχυριζόμενοι ότι… «ο υπουργός αθέτησε τις υποσχέσεις που μας έδωσε, χωρίς να λύσει κανένα από τα προβλήματα του κλάδου μας». Γι’ αυτό και το συνδικαλιστικό τους όργανο αποφάσισε, προ ωρών, να «τροχοδρομήσει» στην (προαναφερθείσα/αναγγελθείσα) τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση.

Κατόπιν τούτου, πολλές πτήσεις αναμένεται να ακυρωθούν σε μεγάλα και μικρά αεροδρόμια. Στα τελευταία ανήκει, ως γνωστόν, και ο Κρατικός Αερολιμένας Νάξου.

Μόνο οι πτήσεις ΕΚΑΒ (διακομιδή ασθενών), οι πρωθυπουργικές, οι στρατιωτικές και κάποιες άλλες – προφανώς απαραίτητες -, θα εκτελούνται. Ενδέχεται όμως, λίγες ώρες μετά την έναρξη της απεργιακής κινητοποιήσεως των (λεγόμενων) «τηλεπικοινωνιακών», ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών να αναδιπλωθεί, να «μοιράσει» και πάλι (πιο πειστικές;;;) δεσμεύσεις και οι εργαζόμενοι, αφού πειστούν, να επανέλθουν κανονικά στα καθήκοντά τους, λύνοντας την απεργία.

Στο σημείο αυτό να υπογραμμιστεί ότι ο κ. Καραμανλής ευρισκόμενος προ μηνός στην Σύρο και στο εκεί αεροδρόμιο – και αφού σε συζήτηση ενημερωτική που είχε με τους «Ελεγκτές» και τους απασχολούμενους στον συγκεκριμένο χώρο, τους είπε… «γνωρίζω τα προβλήματα» -, τους υποσχέθηκε ότι θα δώσει τις ενδεικνυόμενες σε αυτά λύσεις. Κάτι που ουδέποτε συνέβη, όμως…

Το ποσοστό του Eurocontrol που εδίδετο ως επίδομα στους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, το οποίο από το 6% που ήταν μειώθηκε στο 4%, είναι ένα ακόμη «αγκάθι» που διαταράσσει τις σχέσεις των απασχολουμένων στον κλάδο των «τηλεπικοινωνιακών» με τον κ. Καραμανλή. Και ως προς αυτό, δεσμεύτηκε από την Σύρο ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, ότι θα δώσει λύση. «Θα το διορθώσω, οπωσδήποτε» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτηριστικά. «Είναι αλητεία αυτό που έχει γίνει εις βάρος» φέρεται ότι παρατήρησε, σχολιάζοντας την υπόθεση Eurocontrol.

Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας ζητούν να επανέλθει το οικονομικό καθεστώς του 6%.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που απάντηση επαρκή στα προβλήματά τους δεν δοθεί εντός των επομένων 4-5 ημερών, η Ένωσή τους είναι αποφασισμένη να δώσει συνέχεια στις απεργιακές κινητοποιήσεις η διάρκεια των οποίων θα είναι μεγαλύτερη.

Όπως οι «Ελεγκτές», υπογραμμίζουν… «Θα κατεβαίναμε, προ μηνών, σε κινητοποιήσεις αλλά δεν το κάναμε για να μη πληγεί ο τουριστικός κλάδος και η χώρα μας, γενικότερα».

-Υπηρετούν στον κλάδο των «Ελεγκτών» συμπολίτες μας, οι οποίοι – λόγω ηλικίας – δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της υπηρεσίας τους. Τυπικά, ένας αριθμός θέσεων στον κλάδο των «τηλεπικοινωνιακών» καλύπτεται από ηλικιωμένους, ουσιαστικά όμως όχι. Για τον λόγο αυτόν και για άλλους εξίσου σημαντικούς επίσης, από έμπειρα «χείλη» του κλάδου των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, γίνεται λόγος για «ορφανά» αεροδρόμια.

-Όλα τα παραπάνω προβλήματα που απασχολούν τους Ε.Ε.Κ εμπεριέχονται στο ν/σ το οποίο έχει περάσει από την Δημόσια Διαβούλευση και το μόνο που απομένει είναι να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή. Το γεγονός αυτό, αν μη τι άλλο, έχει «ανεβάσει» το θερμόμετρο του ενδιαφέροντος των απασχολουμένων στον κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, οι οποίοι ανάλογα με τις εξελίξεις θα δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις – κινητοποιήσεις τους…

 

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο