Η 12η Σεπτεμβρίου και οι επιχειρηματίες των νησιών των Κυκλάδων…

Η 12η Σεπτεμβρίου και οι επιχειρηματίες των νησιών των Κυκλάδων…

Οι αυθαίρετες λιμενικές εγκαταστάσεις στις Κυκλάδες είναι μια ορθάνοικτη πληγή που αιμορραγεί σε βάρος χιλιάδων επιχειρηματιών αλλά και αυτού του ιδίου του κράτους. Οι επιχειρηματίες αισθάνονται και είναι εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς ανασφάλειας, αφού έχουν ανοικτούς λογαριασμούς (οφειλές, πρόστιμα κ.λπ.) με τα κατά τόπους δημοτικά λιμενικά ταμεία και τις ΔΟΥ (όπου είναι βεβαιωμένες οι οικονομικές αυτές εκκρεμότητες). Την ίδια ώρα το κράτος δεν είναι σε θέση να εισπράξει τα ήδη προϋπολογισμένα έσοδά του.

Η απώλεια εσόδων για τον κρατικό κορβανά μεγάλη. Είναι η είσπραξη εσόδων από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χερσαίες ζώνες μη νομιμοποιημένες, ανέφικτη. Δεν εισπράττεις έσοδα από παράνομες κατασκευές οι οποίες λειτουργούν σε μη νομιμοποιημένες χερσαίες ζώνες (αυθαίρετες λιμενικές εγκαταστάσεις).

Πέρσι τέτοια εποχή δόθηκε παράταση από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων σε αυτό το σίριαλ της … παρανομίας;! Παράταση δύο ετών, παρακαλώ! Μια παράταση που είναι σε ισχύ έκτοτε και για δύο έτη για όλους τους νησιωτικούς δήμους.

Ας σημειωθεί ότι στην ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχαν, προ τεσσάρων ετών (Οκτώβριος 2016), στην Αθήνα και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο τότε δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Νίκος Σέργης και ο τότε Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Μαζικής Εστιάσεως Νάξου, Γιάννης Παπαδόπουλος απέσπασαν την δέσμευση του ΓΓΛ ότι «με νομοθετική ρύθμιση να επιλυθεί το θέμα των νομιμοποιήσεων των λιμενικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα».

Ήταν τότε που οι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε δελτίο τύπου που έδωσαν στην δημοσιότητα, μεταξύ άλλων, υπογράμμιζαν ότι… «Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύθηκε ώστε με νομοθετική ρύθμιση να επιλυθεί το θέμα των νομιμοποιήσεων των λιμενικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα. Αναφορικά με τις πέργκολες και τα στέγαστρα στην Παραλία, ο Χρήστος Λαμπρίδης προσανατολίστηκε στην παράταση και διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης με προσωρινές άδειες παραχώρησης χώρου μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη στεγάστρων που έχει αναθέσει το Λιμενικό Ταμείο, που θα εξασφαλίζει όλες οι νόμιμες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις για τις κατασκευές στη χερσαία ζώνη και την νόμιμη παραχώρηση χώρου στους επιχειρηματίες».

Όμως, δεν τους βγήκε το όνειρο;!

Το παρελθόν διδάσκει. Και το μακρινό αλλά και το κοντινό. Και διδάσκει πολλά.

Πέρσι, σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων, Φ. Φόρτωμα, «προωθείται από το Υπουργείο νέα παράταση δύο ετών στους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης των λιμένων, ενώ άμεσα θα υπάρξει σχετική ρύθμιση για το θέμα».

Θα βγει το … όνειρο κάποιων δήμων και δημάρχων, δημοτικών λιμενικών ταμείων και των προέδρων τους και των χιλιάδων επιχειρηματιών των νησιών του νομού Κυκλάδων (και όχι μόνο), σε ένα έτος από σήμερα;

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα ποιος είναι σε θέση να δώσει;

Το θέμα είναι ότι οι πολλές και σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες (οφειλές, πρόστιμα κ.λπ.) που έχουν οι επιχειρηματίες των νησιών μας με τα κατά τόπους δημοτικά λιμενικά ταμεία και τις ΔΟΥ – εκκρεμότητες που δεν έχουν διευθετηθεί -, σφίγγουν ετούτη την οικονομικά δύσκολη εποχή ακόμη πιο πολύ την θηλιά στον λαιμό των ανθρώπων της αγοράς των νησιών μας.

Μεγάλος ο βραχνάς. Τεράστιος, εξουθενωτικός ο πονοκέφαλος για όλον αυτόν τον κόσμο.

Να, γιατί περιμένουν πώς και πώς όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στην μαζική εστίαση (και όχι μόνο αυτοί) τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Θα δοθεί από το βήμα της ΔΕΘ και τον πρόεδρο της κυβερνήσεως η πρέπουσα απάντηση-δέσμευση-λύση στα προβλήματα χιλιάδων επιχειρηματιών/επαγγελματιών ενός νομού που, αν μη τι άλλο, είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς πνεύμονες της εθνικής οικονομίας;

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο