«ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ» στην Τζια:

«ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ» στην Τζια: Οι τέχνες μας επιτρέπουν να συνδέσουμε την ιστορία και το μύθο με τη σύγχρονη ζωή.

Με πρωτότυπο, συνεργατικό σχεδιασμό, και με όραμα το μέλλον του νησιού της Κέας σχεδιάστηκε το «ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ», ένα πρόγραμμα βασισμένο στον συνδυασμό βιωματικών εμπειριών για τους επισκέπτες, με διαθεματική προσέγγιση και καλλιτεχνικό περιεχόμενο.

Στόχοι μας η ανάδειξη και αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία παραμένει ανεξερεύνητη, η τόνωση της συλλογικότητας και του σεβασμού στο δημόσιο χώρο, η ενεργοποίηση των νέων του νησιού.

Ο πλούτος της Τζιας, πολιτισμικός και περιβαλλοντικός, οι πρακτικές της αγροτικής ζωής στο νησί, οι μύθοι του, οι παραδοσιακοί ήχοι που ¨ντύνουν¨ την καθημερινότητα των ντόπιων τοποθετούνται στο προσκήνιο, αποκαλύπτοντας τις πολλαπλές πτυχές της τοπικής ταυτότητας.

Οπως αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα:

“Αφετηρία οι Τόποι μας, οι Κείων Τόποι, βιωμένοι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τόποι των θεών και των ανθρώπων, τόποι της βελανιδιάς, του ανθρώπινου μόχθου και της χαράς.

Όχημα μας η εμπειρία της μουσικής, της χορού, της ιστορίας, της επαφής με τη φύση.

Οι τέχνες μας επιτρέπουν να συνδέσουμε την ιστορία και το μύθο με τη σύγχρονη ζωή.

Μας βοηθούν να αναλογιστούμε τις σημερινές προκλήσεις της στο νησί μας αλλά και στα άλλα Κυκλαδονήσια, όπως η διαχείριση του νερού, η διατήρηση των αναβαθμίδων, η προστασία του δρυόδασους στην περιοχή NATURA 2000, η διάσωση του λαϊκού πολιτισμού.

Αξιοποιώντας την εμπειρία των παλιότερων και τη γνώσεις των νεότερων, οι ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ είναι τόποι ανοιχτοί, συνομιλούν με παρόμοιες πρωτοβουλίες στις υπόλοιπες Κυκλάδες και στο μέλλον θα εμπλουτιστούν και με άλλες δράσεις.”

 

Πρόγραμμα Διημέρου

Σάββατο 12/09/2020 και ώρα 17.30, στο Βαράδι (Μυλοπόταμος)

«Τοπικές κοινωνίες και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ανιχνεύοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το παρόν και το μέλλον», Μια συζήτηση για το περιβάλλον και τον πολιτισμό στη Τζια με αφορμή το “ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ”.

Κυριακή 13/09/2020 και ώρα  17.30, στη Βρύση του Βενιαμίν (Ιουλίδα)

«Οι τσαμπούνες της Τζιάς… συναντούν τον Διόνυσο», Θεατρικό και μουσικό δρώμενο με τη συμμετοχή τσαμπουνιέρηδων του νησιού, ηθοποιών και επαγγελματιών μουσικών.

Για την ασφαλή προσέλευση των θεατών:

  • Οι θεατές παρακαλούνται να προσέλθουν στο χώρο της παράστασης ( Βρύση του Βενιαμίν) στις 17.15. Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 17.30.
  • Συνιστάται η προσέλευση από το μονοπάτι του Λέοντα. Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 16.45 από τον Άγιο Σπυρίδωνα στο Πανωχώρι. Θα μας συνοδέψει τζιώτικο τουμπί. (διαδρομή περίπου 30′)
  • Να έχετε μάσκα προστασίας και φακούς σε περίπτωση που επιστρέψετε με τα πόδια από το μονοπάτι
  • Κατά την διάρκεια εισόδου και εξόδου στο χώρο συνιστάται η χρήση της μάσκας.
  • Για λόγους υγειονομικής προστασίας ( COVID 19 ) παρακαλείσθε να τηρείτε αποστάσεις.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο