Κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί έγιναν εστίες κορωνοϊού!!

Κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί έγιναν εστίες κορωνοϊού!!

Οι επιδημιολογικές δείκτες έχουν κάθε ημέρα όπως φαίνεται και ένα διαφορετικό… «θύμα» εκτάκτων περιοριστικών μέτρων.
Ωστόσο ο παρονομαστής είναι ίδιος για όλες τις περιοχές στις οποίες η Πολιτική Προστασία είναι πιο αυστηρή. Είναι περιοχές πολυσύχναστες, που το καλοκαίρι αποτέλεσαν πόλο έλξης Ελλήνων αλλά και ξένων τουριστών.
Την αρχή έκανε ο Πόρος, ακολούθησαν η Πάρος και η Αντίπαρος, και την Τετάρτη 19 Αυγούστου, σειρά πήρε ο Νο1 προορισμός της χώρας Μύκονος και η επίσης ιδιαίτερα αγαπητή Χαλκιδική.
Δεν ήταν άλλωστε τυχαία στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού 2020. Το κατά πόσο τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν όπως λένε οι ειδικοί θα φανεί στο άμεσο μέλλον (χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες).
Ωστόσο φτάνοντας πολύ κοντά στη λήξη της τουριστικής περιόδου, υπάρχουν αντιδράσεις για τα μέτρα, τόσο για την ημερομηνία που επιβλήθηκαν τα μέτρα όσο και για το αν θα είναι αποτελεσματικά, καθώς η επιστροφή των εκδρομέων είναι πλέον στην κορύφωσή της.
Προβληματισμένες είναι και οι Αρχές τ

 

ων τοποθεσιών, όπου επιβλήθηκαν τα μέτρα.

Ποια είναι τα μέτρα

Εκτακτα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για Μύκονο και Χαλκιδική. Ουσιαστικά oι δύο περιοχές πλέον ανήκουν στο μοντέλο περιορισμών που ήδη ισχύουν σε Πόρο, Πάρο και Αντίπαρο λόγω έξαρσης κορονοϊού.

Συγκεκριμένα μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν και με τα αποτελέσματα αναφορικά με τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου ως εξής:
• Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
• Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
• Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
• Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης. Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αυστηροποίηση των μέτρων σε Μύκονο και Χαλκιδική, όσοι βρίσκονται στο νησί των ανέμων και στην περιοχή της Βορείου Ελλάδας, έλαβαν μήνυμα από το 112 που τους καλεί να φορούν υποχρεωτικά μάσκες και να μένουν σε επιφυλακή.

Οι μέρες της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της πανδημίας, όταν η έξαρση εξελισσόταν ομαλά, ανήκουν στο παρελθόν. Η περίοδος της μετακύλισης ευθυνών για την προβληματική διαχείριση της άρσης του Lockdown και της ολιγωρίας ολοκληρώνεται με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Η φάση που φαίνεται να έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση είναι αυτή κατά την οποία δεν επιχειρεί απλώς να χειραγωγήσει την ενημέρωση αλλά την ίδια την εικόνα της πανδημίας.
Μετά τους Δημάρχους και τους τοπικούς φορείς, μετά τους εργαζόμενους στην Υγεία, πλέον και οι Νοσοκομειακοί Γιατροί κατηγορούν δίχως περιστροφές, την κυβέρνηση ότι αποσιωπεί σκόπιμα κρούσματα του κορωνοϊού και παραπληροφορεί, επιχειρώντας να συγκαλύψει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Παράλληλα, παρατηρείται μια συστηματική υποκαταγραφή της πανδημίας, ειδικότερα στα νησιά της χώρας. Ακόμη και μεθοδολογικά πλέον, ο τρόπος συλλογής και παρουσίασης των στοιχείων αρχίζει να αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα ενώ μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μειώνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των τεστ που γίνονται, όπως παρατηρούν κάποιοι ειδικοί.
Σε επίπεδο πολιτικό, τα λιγότερα τεστ σημαίνουν λιγότερα καταγεγραμμένα κρούσματα και πλασματική εικόνα, μια κατάσταση ριψοκίνδυνη αν τα μέτρα που λαμβάνονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική έκταση της διασποράς, την οποία αγνοεί η κοινή γνώμη. Την ίδια ώρα, όλοι όσοι αποφασίζουν και, συχνά, επικρίνουν τους πολίτες, συνεχίζουν να παραβιάζουν προκλητικά τα μέτρα προφύλαξης, με πρώτο τον πρωθυπουργό, που συνεχίζει αμέριμνος τις διακοπές του.

Το άλλο κρίσιμο ζήτημα, που φανερώνει ο χειρισμός της κυβέρνησης και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι ότι αυτές «κατεύθυναν» τον τουρισμό και την οικονομία σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και περιοχές.
Οι αδικαιολόγητες αποφάσεις με το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων και τα διαρκώς αναιρούμενα μέτρα, η υπερβολική εύνοια και χαλαρότητα για την πληρότητα συγκεκριμένων μέσων μεταφοράς και η επιλεκτικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, είχαν άμεσες επιπτώσεις. Ο τουρισμός μετακινήθηκε από το Βορρά προς το Νότο, από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά και από τον οδικό τουρισμό στην ακτοπλοΐα και τις αερομεταφορές. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι μετά την “ασφυξία” στα βόρεια σύνορα τον Ιούλιο, σε βαλκανικές χώρες “κλείστηκαν” συμφωνίες για πακέτα διακοπών σε άλλους προορισμούς της χώρας, αυτή τη φορά αεροπορικά και χωρίς περιορισμούς για τεστ.
Όπως επιβεβαιώθηκε από τον «χειρισμό» των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές και όπως κατηγορούν την κυβέρνηση οι νοσοκομειακοί γιατροί, με τις αποφάσεις της λειτούργησε εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες και όχι τη δημόσια υγεία.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο