Ν. Χαρδαλιάς: "Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού..."

Ν. Χαρδαλιάς: “Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού…”

Ο υφυπουργός για την Πολιτική Προστασία κ. Χαρδαλιάς απάντησε στις διαμαρτυρίες που εκτόξευσαν παράγοντες της Πάρου και της Αντιπάρου ότι με ασφαή στοιχεία στοχοποιήθηκαν και έγινε lockdown που βύθισε στην ύφεση την ήδη χτυπημένη τοπική οικονομία.

Αναφορικά με τις εξελίξεις και τα μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο, ο υφυπουργός, υπογράμμισε: “Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στη συζήτηση και τα δημόσια ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί για την απόφασή μας να θέσουμε τις νήσους Πάρο και Αντίπαρο σε ειδικό καθεστώς περιορισμών και θα ήθελα να πω τα εξής: Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί, αλλά ανά Περιφερειακή Ενότητα, δε γίνεται για λόγους αδιαφάνειας.

Γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα και στοχοποίηση της κάθε περιοχής, μιας και ο αριθμός κρουσμάτων από μόνος του δεν είναι ο απόλυτος δείκτης της κάθε απόφασής μας. Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου, τα χωροταξικά κριτήρια κατανομής των εστιών επηρεάζονται και από τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων. Π.χ. αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα που η ιχνηλάτησή τους τα δένει σε συγκεκριμένο cluster, αλλιώς 20 κρούσματα διάσπαρτα που από την ιχνηλάτησή τους προκύπτουν δεκάδες στενές επαφές (που θα μπορούσαν δηλαδή να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές), αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες στενές επαφές και αυτές με μετακινήσεις σε περιορισμένους από πλευράς υπερμετάδοσης χώρους. Δηλαδή είναι άλλος ο δείκτης επικινδυνότητας για κρούσματα ή στενές επαφές τους που από την ιχνηλάτηση προκύπτει ότι κινήθηκαν π.χ. σε εστιατόρια και πλαζ τηρώντας τις αποστάσεις, και άλλος ο δείκτης επικινδυνότητας για όσους κινήθηκαν σε μπαρ και χώρους μαζικού συγχρωτισμού.

Σε όλα τα παραπάνω δεδομένα έρχονται να προστεθούν και τα δεδομένα όσων ανιχνεύονται θετικοί ενώ έχουν φύγει από την περιοχή, από την πόλη ή από το νησί και προκύπτει σύνδεσή τους με αυτή. Δηλαδή ο αριθμός εκείνων που ανιχνεύονται θετικοί στις περιοχές κατοικίας τους, αλλά η ιχνηλάτησή τους οδηγεί πίσω και συνδέεται με τις περιοχές που έκαναν διακοπές ή είχαν επισκεφτεί. Όλες οι παραπάνω αναλύσεις γίνονται καθημερινά με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την πρώτη φάση της πανδημίας για όλες τις περιοχές της Ελλάδας και βασίζονται σε αναμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα, με μόνο αποκλειστικό κριτήριο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση της Πάρου και Αντιπάρου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση της αξιολόγησης του επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής και οι όποιες δημόσιες αναφορές φαντάζουν παντελώς αβάσιμες και έωλες. Προφανώς και η φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά (και για όποιο άλλο νησί) είναι παντελώς αστήρικτη, καθώς όλα τα αποτελέσματα των εργαστηρίων δηλώνονται υποχρεωτικά κάθε μέρα στο σύστημα και κανένα εργαστήριο, πιστέψτε με, δε θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του ή να του ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις, πόσο μάλλον που γνωρίζουν ότι ελέγχουμε και τα εργαστήρια μέσα από ένα σύστημα διασταύρωσης στοιχείων σε όλη τη χώρα.

Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού. Βεβαίως και υπάρχουν κρούσματα, όλα απομονωμένα μαζί με τις στενές επαφές τους, βεβαίως και υπάρχουν αρκετά κρούσματα σε όλη τη χώρα που είναι συνδεδεμένα με διακοπές ή επίσκεψη στα συγκεκριμένα νησιά, γι’ αυτό άλλωστε και οι σχετικές μας αποφάσεις, συστήνουμε όμως ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο, οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος αναζήτησης και δε χρειάζεται κανείς ούτε να δημιουργεί πανικό, αλλά και ούτε να αμφισβητεί τη δουλειά που έχει γίνει. Πόσω μάλλον που οι έλεγχοι συνεχίζονται και μόνο τις τελευταίες 2 εβδομάδες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στα 2 αυτά νησιά, έχουν γίνει 652 έλεγχοι, έχουν βεβαιωθεί 26 παραβάσεις και πρόστιμα 31.150 ευρώ, ενώ έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 90 συνολικά ημερών σε καταστήματα των δύο νησιών. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας η Πολιτική Προστασία έχει πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεννόηση με τους ειδικούς κάνει όλα όσα χρειάζονται με αίσθημα ευθύνης για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Να είστε όλοι απόλυτα σίγουροι για αυτό!”.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο