Νάξος: Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων "χτενίζει" τον βυθό εγγύς της Παναγιάς (Μυρτιδιώτισσας) του Μόλου

Νάξος: Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων “χτενίζει” τον βυθό εγγύς της Παναγιάς (Μυρτιδιώτισσας) του Μόλου

Νάξος: Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων "χτενίζει" τον βυθό εγγύς της Παναγιάς (Μυρτιδιώτισσας) του Μόλου

Νάξος: Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων "χτενίζει" τον βυθό εγγύς της Παναγιάς (Μυρτιδιώτισσας) του Μόλου

Νάξος,

ο6/06/2024: Οι εργασίες για την αποκατάσταση του κρηπιδώματος της χερσαίας ζώνης του λιμένος Νάξου καλά κρατούν…

Πρόκειται για ένα έργο που προ μηνών ξεκίνησε και που οι αρμόδιοι φιλοδοξούν να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Πριν ή μετά την κορύφωση της τρέχουσας θερινής περιόδου, η ολοκλήρωση του εκτελούμενου έργου;

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, ουδείς είναι σε θέση (με σιγουριά) να δώσει…

Και τούτο διότι, οι (εικονιζόμενοι) δύτες εδώ και όχι μικρό χρονικό διάστημα εξακολουθούν “χτενίζουν” τον βυθό εγγύς της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας (Παναγιάς του Μόλου).

Προ ολίγων ημερών το έργο “πάγωσε” στο μεγαλύτερο τμήμα της χερσαίας ζώνης. Και τούτο διότι εντοπίστηκαν στον βυθό αντικείμενα (αρχαιολογικού ενδιαφερόντος ευρήματα, όπως κομματιασμένα κεραμικά κ.ά), που αν μη τι άλλο εμπίπτουν στο αντικείμενο έρευνας (που ουδέποτε σταμάτησε στην περιοχή) της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Η οποία, με έμπειρους δύτες (που επί σειρά ετών υπηρετούν με επιτυχία το έργο της), “σκανάρει”/”ακτινογραφεί” τον βυθό.

Ασφαλώς και η εξέλιξη του έργου, εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας της “Εναλίων”…

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις όλων όσοι καταγίνονται με το περί ου ο λόγος εκτελούμενο έργο (αποκατάσταση κρηπιδώματος), πριν την κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου θα είναι ετοιμοπαράδοτο το τμήμα της χερσαίας ζώνης στο σημείο εκείνο (“λαιμός”) που η τελευταία τέμνει  τον δρόμο που οδηγεί στον κεντρικό προβλήτα.

Κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχαμε επανεκκίνηση των εργασιών… με τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες (Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου) να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πρόοδο του έργου. Ουδείς πάντως, διακινδυνεύει να διατυπώσει δημόσια την εκτίμηση ότι στο σύνολό του το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επομένων μηνών και, πάντως, πριν από το τέλος του θέρους. Γι’ αυτό, και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι επισημαίνουν ότι στο σύνολό του το έργο θα είναι ετοιμοπαράδοτο εντός του προσεχούς φθινοπώρου. Και είναι αυτός ο λόγος που οι ίδιοι άνθρωποι σημειώνουν ότι, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει διακοπή των εργασιών (για ευνόητους λόγους) για μερικές εβδομάδες, μες στην καρδιά της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου…

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τα δημόσια και ιδιωτικά έργα στην θάλασσα (λιμενικά έργα κ.λπ.) και τα έργα επί του αιγιαλού και της παραλίας

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α με αρμοδιότητα σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Ιδρύθηκε το 1976 (ΦΕΚ 207/Α/10-8-1976) και έχει ως αποστολή την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων, που συνίστανται σε ναυάγια αρχαίων πλοίων, οικισμών ή αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων, που βρίσκονται εντός των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών. Από το 2003, που κηρύχτηκαν ως μνημεία τα ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών άνω των 50 ετών από την ημερομηνία ναυαγήσεώς τους, συμπεριλαμβανομένων και των κινητών στοιχείων που περικλείουν, διότι παρουσιάζουν ιστορικό, τεχνολογικό, επιστημονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων προστατεύει και αυτά. (ΦΕΚ 1701/Β/19-11-2003)
Αναλυτικά, η Εφορεία ασκεί τις εξής δραστηριότητες: Εντοπισμό, έρευνα εναλίων αρχαίων και μέριμνα για την διασφάλιση αυτών, συντήρηση εναλίων αρχαίων, οργάνωση μουσείων εναλίων αρχαίων, εποπτεία έργου Ινστιτούτων εναλίων δραστηριοτήτων, ωκεανογραφικών ιδρυμάτων και αποστολών, έλεγχο των θαλασσίων και υποβρυχίων δραστηριοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν άμεση ή έμμεση βλάβη σε αρχαία, προώθηση της διαδικασίας της κήρυξης ενάλιων αρχαιολογικών χώρων (άρθρο 15 του Ν. 3028, ΦΕΚ 153/Α/28-6-2002) καθώς και της ίδρυσης και λειτουργίας των χώρων αυτών ως επισκέψιμων με συνοδευόμενη κατάδυση (άρθρο 11 του Ν3409, ΦΕΚ 273/Α/4-11-2005).

Ειδικότερα, αντικείμενα αρμοδιότητας της Εφορείας, είναι:
– Δημόσια και ιδιωτικά έργα στην θάλασσα (λιμενικά έργα κ.λπ.)
– Έργα επί του αιγιαλού και της παραλίας
– Χορηγήσεις αδειών για υ/β έρευνες, ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοκαλλιέργειες, οστρακαλιείες, ποντίσεις καλωδίων

– Άδεια υποβρύχιας φωτογράφισης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησης κ.λπ.
– Χορήγηση αμοιβών για παράδοση αρχαίων
– Χειρισμός υποθέσεων για αρχαιοκαπηλίες και κατασχέσεις, χορήγηση νόμιμων αδειών κατοχής αρχαίων αντικειμένων
-Αρχαιολογικός Έλεγχος για υποδείξεις εναλίων αρχαίων
-Συντήρηση για την προστασία και την ανάδειξη των εναλίων αρχαιοτήτων

 

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο