Οι εξόφθαλμες ακαταλληλότητες του κεντρικού προβλήτα του λιμανιού της Νάξου.

Οι εξόφθαλμες ακαταλληλότητες του κεντρικού προβλήτα του λιμανιού της Νάξου.

Εξόφθαλμες είναι οι (εικονιζόμενες) δύο από τις ουκ ολίγες ακαταλληλότητες του κεντρικού προβλήτα του λιμανιού της Νάξου.

Στο κεφαλόσκαλο οι καταπέλτες των πλοίων έχουν κάνει την ζημιά τους. Έχουν «ροκανίσει» τον κεντρικό προβλήτα στο (εικονιζόμενο) σημείο. Το βαθούλωμα, εκεί πέρα, κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στο τμήμα εκείνο του προβλήτα π’ αγναντεύει τον νοτιά, η προ ετών παρέμβαση – ανύψωση του ντόκου ουσιαστικά είναι ανενεργή. Δεν δένουν στο εικονιζόμενο σημείο πλοία. Και αυτό γιατί οι προπέλες των πλοίων έχουν υποσκάψει τον προβλήτα στο συγκεκριμένο σημείο, καθιστώντας τον επισφαλή.

Ασφαλώς και επιβάλλεται εντός των επομένων μηνώνΟι εξόφθαλμες ακαταλληλότητες του κεντρικού προβλήτα του λιμανιού της Νάξου. και πάντως πριν από το Πάσχα του 2021 το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να επισκευάσει-αποκαταστήσει τις δύο αυτές ανεπάρκειες του λιμανιού.

ΜΕ βάση τον σχεδιασμό του «Ναυτιλίας» οι λιμένες της χώρας μας κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: Σε λιμένες διεθνούς ενδιαφέροντος, σε λιμένες εθνικής σημασίας, σε λιμένες μείζονος ενδιαφέροντος και σε λιμένες τοπικής σημασίας. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να εκπονηθούν ή επικαιροποιηθούν όπου ήδη είχαν εκπονηθεί από τα 32 λιμάνια σε πρώτη φάση προγραμματικά σχέδια τα οποία θα προσδιορίζουν τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια της ζώνης λιμένα, οι επιτρεπόμενες προσχώσεις, οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κάθε αναγκαίο στοιχείο για την λειτουργικότητα και ασφάλεια του λιμένα.

3ης κατηγορίας

ΣΤΗΝ 3η κατηγορία (λιμένες μείζονος ενδιαφέροντος), με βάση την σχετική αξιολόγηση που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του εν λόγω υπουργείου, κατατάχτηκε το λιμάνι της Νάξου.

ΕΝΑΣ από τους πρωταρχικούς στόχους του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής είναι η χώρα να διαθέτει σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις, που θα μπορούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και θα είναι σε θέση να σταθούν με αξιώσεις στο διεθνή ανταγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο, διά της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, σχεδίασε τις τεχνικές προδιαγραφές, με τις οποίες θα εκπονούνται ή θα αναθεωρούνται τα masterplan των λιμένων. Και υπογραμμίζει ότι θέτει τις βάσεις ώστε οι ελληνικοί λιμένες να γίνουν πραγματικά οχήματα αναπτύξεως για τον τόπο μας.

Τα εννέα έργα – πυλώνες…

ΓΙΑ τους εννέα (9) «πυλώνες» (έργα) που προβλέπει το υπό υλοποίηση του Master Plan του λιμανιού του νησιού μας, για το οποίο ξεκίνησε προ εβδομάδων συζήτηση (δημόσια διαβούλευση) στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, έκανε λόγο σε μια από τις συνεδριάσεις του το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, περί τα τέλη του 2015 (Δεκέμβριος) και έλαβε και την σχετική απόφαση.

ΝΑ παρουσιάσουμε στο σημείο αυτό, το χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα πρακτικά εκείνης της ομολογουμένως σημαντικής συνεδριάσεως στην οποία, εκτός όλων των άλλων, πήρε μέρος και ο δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης.

ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 278 (Περίληψη: Παραλαβή φακέλου Έργου για την εκπόνηση της μελέτης «Πλαίσιο έργων ανάπτυξης Λιμένα Νάξου».)

Ο ΛΙΜΕΝΑΣ Νάξου σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 831/2007, κατατάσσεται στους Λιμένες Μείζονος Ενδιαφέροντος, ενώ κατά τα προβλεπόμενα του άρθρου 44 του Ν. 4150/2013, ο Φορέας Διοίκησης και Εκμετάλλευσης του Λιμένα μεριμνά για την σύνταξη του Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan), που ειδικά για τους Λιμένες Μείζονος Ενδιαφέροντος ονομάζεται Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΕΑΛ). Στο στάδιο αυτό της σύνταξης του ΠΕΑΛ Νάξου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές όπως ορίζονται αρμοδίως από το Υπουργείο Ναυτιλίας, προβλέπεται να γίνει ανάλυση και αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης Λιμένα, ο σχεδιασμός λιμενικών υποδομών, των χερσαίων υποδομών και ελεύθερων χώρων, η πολεοδομική οργάνωση, η περιγραφή αναπτυξιακών προτάσεων και οικονομική ανάλυση. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο εκπόνησης του Π.Ε.Α.Λ. θα διερευνηθούν-μελετηθούν, κατ’ ελάχιστον, τα παρακάτω αντικείμενα/λιμενικά και χερσαία έργα στο λιμένα Νάξου:

  1. ΕΠΕΚΤΑΣΗ βόρειου κυματοθραύστη, κατασκευή νέου νότιου κυματοθραύστη, διαπλάτυνση διαδρόμου προσπέλασης και επέκταση του χερσαίου χώρου του κύριου προβλήτα και εκβάθυνση λιμενολεκάνης/περιοχής ελιγμών πλοίων
  2. ΚΤΗΡΙΟ εξυπηρέτησης επιβατών (επιβατικός σταθμός)
  3. ΔΙΚΤΥΑ και εγκαταστάσεις Η/Μ 4.
  4. ΠΟΝΤΙΣΗ πλωτών προβλητών στη λιμενολεκάνη στην περιοχή αλιευτικού καταφυγίου ή και στην περιοχή «Βίντσι»
  5. ΕΠΕΚΤΑΣΗ/ΒΕΛΤΙΩΣΗ των υποδομών (λιμενικών, χερσαίων) του υφιστάμενου αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών
  6. ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ κατασκευής αλιευτικού καταφυγίου
  7. ΠΡΟΒΛΕΨΗ για εξυπηρέτηση υδροπλάνων
  8. ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ/ΠΡΟΒΛΕΨΗ για εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων (πλωτό ή μόνιμο αγκυροβόλιο)
  9. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ διευθετήσεις για την εξυπηρέτηση του λιμένα πέραν των ανωτέρω στα πλαίσια εκπόνησης της μελέτης του Π.Ε.Α.Λ. θα εκπονηθούν και οι παρακάτω υποστηρικτικές μελέτες: Μελέτη κυματικής διαταραχής/κυματικής διείσδυσης, Ακτομηχανική μελέτη και Γεωτεχνική αξιολόγηση. Η συνολική Προεκτιμώμενη Αμοιβή του συνόλου των μελετών εκπόνησης του Π.Ε.Α.Λ. Νάξου, ανέρχεται στο ποσό των 203.042,50€ μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο