Για πρώτη φορά στη Νάξο διενέργεια ελέγχου και προγραμματισμού βηματοδοτών

“Να θυμόμαστε όλες τις καρδιές…”

Στις  14 Φεβρουαρίου να θυμόμαστε όλες τις καρδιές !

Η σημερινή ημέρα παράλληλα με τον Άγιο Βαλεντίνο και τις καρδιές των ερωτευμένων  είναι αφιερωμένη και στις καρδιές που εκ γενετής  παρουσίαζουν κάποιο μικρό ή μεγάλο   « κατασκευαστικό » πρόβλημα που δύναται να τις βλάψει

Η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών (Congenital Heart Defects Awareness Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία οργανώσεων προστασίας των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες (στην Ελλάδα από τον σύλλογο «Η Καρδιά του Παιδιού»).

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι μορφολογικές ή λειτουργικές  ανωμαλίες  της καρδιάς, που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του. Η λέξη «συγγενής» σημαίνει «εκ γενετής». Ο όρος δεν πρέπει να συγχέεται με τη «συγγένεια» με την έννοια της κληρονομικότητας, με την οποία έχει μικρή μόνο σχέση.

Εάν ένα παιδί γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια, έχει σήμερα πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχει μία ζωή φυσιολογικού ενήλικα. Τουλάχιστον το 80% των παιδιών αυτών (με σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση) θα μπορεί να εργασθεί, να δημιουργήσει οικογένεια και να ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

Η πρωτοδιάγνωση σήμερα  συγγενών καρδιοπαθειών στην ενήλικη ζωή δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και καταδεικνύει την έλλειψη προληπτικών ελέγχων τα παλαιότερα χρόνια.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες παρουσιάζονται με συχνότητα 0,8-1,2%. Στην Ελλάδα με 100.000 γεννήσεις κάθε χρόνο αναμένονται 1.000 μωρά με συγγενείς καρδιοπάθειες, ενώ υπολογίζεται ότι 40.000 έως 50.000 έφηβοι και ενήλικοι πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες.

Τα παραπάνω βρίσκουν ανταπόκριση  στην καθημερινή καρδιολογική πρακτική και εδώ στη Νάξο, κάτι που μαρτυρά και η προσωπική μου εμπειρία τους τελευταίους μήνες που ασκώ την καρδιολογία στο νησί μας.

Σημαντικό ρόλο για την έγκαιρη διάγνωση στην παιδική ηλικία παίζουν  ‘’το μάτι και το αυτί”  του παιδιάτρου  που θα παραπέμψει το παιδί για καρδιολογικό έλεγχο καθώς και το ‘’ολοκληρωμένο προληπτικό καρδιολογικό screening ‘’(έλεγχος) που διενεργείται από εμάς τους καρδιολόγους στα πλάισια των προαθλητικών ελέγχων.

Η εκπαίδευση και  ενασχόληση του γενικού καρδιολόγου με την παιδιατρική καρδιολογία  (ανεξαρτήτα της ηλικίας του παιδιού) και η βαθύτερη  γνώση ιδιαίτερων  υπερηχογραφικών τεχνικών αποτελούν  στοιχεία σημαντικά για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση.

Εμμανουήλ Β. Λιανόπουλος

Ιατρός- Καρδιολόγος Ενηλίκων

Μέλος  Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας

CardioNaxos – Καρδιολογικό Ιατρείο Χώρα Νάξου

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο