Νάξος 2020 μετά …lockdown: Μιλήσαμε με νέους επιχειρηματίες που ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους μετά την καραντίνα
Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στην οικονομία. Την παγκόσμια, της κάθε χώρας, της κάθε περιοχής, της κάθε οικογένειας, του κάθε ανθρώπου.
Τίποτε δεν είναι ίδιο με όλα όσα ίσχυαν πριν τις 13 Μαρτίου 2020 τότε που στην Ελλάδα αποφασίστηκε να μπει όλη η χώρα στην καραντίνα. Επιχειρήσεις έκλεισαν, όλος ο προγραμματισμός πάγωσε και όλοι περίμεναν την ημέρα όπου το lock down θα έληγε. Και η μέρα αυτή ήρθε στις 4 Μαίου, όπου δειλά, δειλά άρχισαν να ξεκλειδώνουν τα λουκέτα και να επανέρχεται η κανονικότητα. Σήμερα, τρεις μήνες μετά, και εν όψει χειμώνα, καθώς και έξαρσης των κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας, όλοι φοβούνται ένα νέο κλείσιμο…
Καμμιά επιχείρηση, όσο μεγάλη, όσο υγιής, όσο καινοτόμα και να είναι δεν μπορεί να κάνει τον δικό της προγραμματισμό και να δικαιώσει το «η κρίση γεννά ευκαιρίες».
Πόσο μάλλον οι επιχειρήσεις οι οποίες ξεκίνησαν μετά το τέλος του lock down.
Είναι οι νέοι επιχειρηματίες που τόλμησαν σε δύσκολους και αβέβαιους για το επιχειρείν καιρούς να ξεκινήσουν την λειτουργία μιας επιχείρησης μέσα σε ένα αβέβαιο και ομιχλώδες επιχειρηματικό τοπίο…
Έχουμε και στη Νάξο τέτοιες προσπάθειες.
Ζητήσαμε από επιχειρηματίες του νησιού που άνοιξαν τις νέες επιχειρήσεις τους μετά την καραντίνα να μας «φωτίσουν» αν το εγχείρημα πέτυχε, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και πως βλέπουν το μέλλον…
Τα τρία πρόσωπα του «Babylonia»
Τρία νέα παιδιά αποφάσισαν να ανοίξουν ένα καφέ-μπαρ στη Χώρα Νάξου. Η ιδέα που συζητιούνταν για καιρό, μετατράπηκε σε πράξη λίγο μετά την πρωτοχρονιά του 2020. Μαζί με τις ευχές για καλή χρονιά, αλληλοευχήθηκαν και καλές δουλειές και ανέλαβαν να ανακαινίσουν και να λειτουργήσουν υπό νέα διεύθυνση, που λένε, το γνωστό σε όλους μπαρ «Babylonia”.
Ο Ρωσσέτος
Μετζητάκος, ο Γρηγόρης Βασιλάκης και ο Κυριάκος Βασιλάκης μπορεί να έκαναν σχέδια να ξεκινήσουν την εκ βάθρων ανακαίνιση του μπαρ και να λειτουργήσουν, εκεί προς το Πάσχα, αλλά λογάριαζαν χωρίς τον …κορωνοϊό. Η καραντίνα έκανε τα σχέδια τους άνω κάτω και τα πάντα πάγωσαν μέχρι νεωτέρας…
Ο Ρωσσέτος Μετζητάκος μας λέει: «Είπαμε να ανοίξουμε το Πάσχα αλλά τα πάντα είχαν παγώσει. Ξεκινήσαμε την ανακαίνιση στο τέλος Απριλίου, χωρίς να γνωρίζουμε αν θα ανοίξουμε και όλα, έτσι όπως θέλαμε να είναι, ήταν έτοιμα τέλη Ιουλίου. Τότε κάναμε εγκαίνια…»
Και ο Γρηγόρης Βασιλάκης συμπληρώνει: «Και είχαμε πέρα από το καθυστερημένο, και τα μέτρα που αποφασίστηκαν και επέτρεπαν έναν ορισμένο αριθμό ατόμων, στο μπαρ. Και φυσικά και η τουριστική σεζόν»…
«Το καλό είναι…» συνεχίζει ο Κυριάκος Βασιλάκης « ότι είχαμε την άνεση, ας την πούμε έτσι, να μπούμε στην φιλοσοφία της λειτουργίας ενός μπαρ με ιστορία στη Νάξο και να μας στηρίξουν οι θαμώνες του που τους ευχαριστούμε πολύ.»
«Η κρίση που δημιουργεί η πανδημία» λέει ο Ρωσσέτος, «και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, μεστώνουν, πιστεύω, τους επιχειρηματίες. Οι καλοί καπετάνιοι ήταν εκείνοι που τα κατάφεραν στις φουρτούνες»
Και οι τρεις πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στο μέλλον, μιας και το εγχείρημά τους έγινε με αγάπη και μεράκι, αρκεί να μην έχουμε νέο lockdown.
«Η τουριστική σεζόν τελειώνει, λέει ο Γρηγόρης, το βλέπουμε στην σύνθεση της πελατείας κάθε βράδυ. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει τον χειμώνα. Θα είμαστε ανοιχτοί από το μεσημέρι για τους πελάτες μας, τους φίλους μας αλλά και να για να σχεδιάσουμε πως θα κάνουμε καλύτερο το «Babylonia».
«Εύχομαι να πάνε καλύτερα τα πράγματα, καταλήγει ο Κυριάκος, και η Νάξος που είναι ζωντανή χειμώνα καλοκαίρι να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση ή να μάθουμε να ζούμε και να προοδεύουμε με αυτήν…»
Στο «Cigar Bar»
Ξαφνικά στην μετά lockdown εποχή, είδαμε να ανοίγει ένα ιδιαίτερο κατάστημα, το Cigar Bar με είδη καπνιστού αλλά και πολλά άλλα είδη που προκάλεσαν εντύπωση.
Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο του καταστήματος τον κ. Γιώργο Γάτσιο και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος…
«Τις προετοιμασίες τις ξεκινήσαμε από την αρχή του χρόνου. Καθυστερήσαμε κάπως με την πρόοδό τους και έτσι ο κορωνοϊός και η καραντίνα μας βρήκε
λίγο πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του μαγαζιού. Ανοίξαμε τελικά τέλος Μαΐου. Ενώ οι προβλέψεις έλεγαν ότι φέτος θα είναι μια πολύ δυνατή χρονιά, το έλεγαν όλοι στο νησί, το έλεγαν οι παράγοντες του τουρισμού και ότι θα ανέβει πολύ το νησί, ήρθε αυτό το πρόβλημα.»
Το πρόβλημα ήρθε και ήταν μεγάλο και πρωτόγνωρο. Η σεζόν από τα ρεκόρ, πνέει τα λοίσθια…
«Όπως μου λένε οι άλλοι επαγγελματίες, η δουλειά είναι 70% πιο κάτω. Να σας πω, παρόλα αυτά δουλέψαμε αρκετά καλά, δεδομένης της κατάστασης και αισιοδοξούμε ότι θα σταματήσει νωρίς η πανδημία, μέσα στο χειμώνα και να πάμε πλέον, πιο δυνατά το ερχόμενο καλοκαίρι.
Στην ερώτησή μας αν ο Γιώργος αισθάνθηκε να είναι στον πάτο ενός πηγαδιού με αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που τον ανάγκασε αυτή την προσπάθεια που επένδυσε τα όνειρά του να την λειτουργήσει την πιο δύσκολη χρονιά στην σύγχρονη ιστορία του τοπικού επιχειρειν…
«Κοιτάξτε, προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος και πάντα έψαχνα να βρω τα θετικά από αυτή την κατάσταση και με πολύ κόπο
και πολύ δουλειά καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πολύ δύσκολη χρονιά και αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα… Αφού βγάλαμε αναίμακτα αυτή την χρονιά…»
Γούστο μου καπέλο του, δύο μήνες μετά…
Ο Χρήστος και η Χριστίνα έφτιαξαν ένα κατάστημα που συνδυάζει τον καφέ και το ρούχο. Μα, μπορούν να συνδυαστούν αυτά; Τα παιδιά το τόλμησαν… «Γούστο μου, καπέλο του» ονόμασαν το κατάστημα τους. Βρήκαν τον χώρο επί της Παπαβασιλείου, ξεκίνησαν να το φτιάχνουν αλλά το lockdown τους χάλασε τα σχέδια.
Μας λέει ο Χρήστος Λεμπέσης «Ξεκινήσαμε τις εργασίες, είχαμε προγραμματίσει να ανοίξουμε το Πάσχα αλλά τελικά ανοίξαμε δύο μήνες αργότερα… Εν τω μεταξύ όλα έτρεχαν, το στήσιμο, τα έξοδα, υποχρεώσεις κλπ… Το κυριότερο ήταν ότι δεν ξέραμε τι θα αντιμετωπίσουμε αργότερα. Ήταν κάτι άγνωστο για όλους…
Και σήμερα, πως πάνε τα πράγματα ;
«Τα πράγματα πάνε όπως πρέπει. Αν δίνεις την ανάλογη ποιότητα στον καταναλωτή… Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι. Άλλωστε είμαστε χρόνια στο χώρο και της εστίασης και του ρούχου. Είπαμε να το συνδυάσουμε για να κάνουμε κάτι πρωτότυπο. Τα πράγματα, πρέπει να πω ότι πήγαν πολύ καλά από την αρχή. Και συνεχίζουμε. Άλλωστε θα είμαστε ανοιχτά και όλο το χειμώνα…» μας εξηγεί ο Χρήστος.
«Αυτός ήταν ο λόγος που ψάχναμε μαγαζί στην Παπαβασιλείου, γιατί θα είμαστε ανοιχτά όλο το χρόνο» καταλήγει η Χριστίνα Φλεριανού.