Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, στον Κυκλαδίτης.γρ:  -Δύο δεκαετίες μετά το ναυάγιο του Σάμινα: «Τα απόνερα των μεγάλων πλοίων χτυπούν το ναυάγιο και το κόβουν σε κομμάτια…»

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, στον Κυκλαδίτης.γρ: -Δύο δεκαετίες μετά το ναυάγιο του Σάμινα: «Τα απόνερα των μεγάλων πλοίων χτυπούν το ναυάγιο και το κόβουν σε κομμάτια…»

Ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μιλά σήμερα στον Κυκλαδίτη.γρ και τον Γιάννη Βλαχάκη, για το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα, που φέτος συμπληρώνει δύο δεκαετίες ολόκληρες στον βυθό, στ’ ανοιχτά του λιμανιού της Πάρου.

Δύο δεκαετίες μετά το ναυάγιο του Σάμινα. Ακούστε: Είχαμε ως Δήμος, δύο συναντήσεις με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για το ναυάγιο. Ο κ. υπουργός ανταποκρίθηκε χωρίς χρονοτριβές.

Η ανέλκυση του πλοίου δεν είναι δουλειά του Δήμου Πάρου. Το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει εδώ τον πρώτο και το τελευταίο λόγο.

Εγώ, αυτό που πρέπει να υπογραμμίσω είναι ότι έγινε η απορρύπανση της επίμαχης περιοχής η οποία είναι εκτός του λιμανιού και μακριά από τις ακτές του νησιού μας.

Τρία ειδικά σκάφη επιχείρησαν στην περιοχή του ναυαγίου για την απορρύπανση.

Το λιμεναρχείο του νη Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, στον Κυκλαδίτης.γρ:  -Δύο δεκαετίες μετά το ναυάγιο του Σάμινα: «Τα απόνερα των μεγάλων πλοίων χτυπούν το ναυάγιο και το κόβουν σε κομμάτια…» σιού μας παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις.

Να σημειώσω ότι τα σκάφη αυτά έχουν ήδη ολοκληρώσει την εργασία τους και έχουν φύγει από το νησί μας. Πάντως, εμείς, ως Δήμος, επιμένουμε στο πάγιο αίτημά μας που δεν είναι άλλο από την ανέλκυση και την μεταφορά του του πλοίου σε περιοχή που θα αποφασίσει το αρμόδιο καθ’ ύλην υπουργείο.

Να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι χρονοτριβές σε ό,τι αφορά στις σχετικές διαδικασίες έχουν παρατηρηθεί, φέτος. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι εδώ και αρκετούς μήνες το γεγονός που έχει επισκιάσει τα πάντα είναι οι εξελίξεις που αφορούν στον κορωνοϊό με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Έχουν «παγώσει» τα πάντα και όχι μόνο στην χώρα μας.

Το θέμα αυτό μας καίει. Γι’ αυτό και πρέπει να απομακρυνθεί από το νησί μας το Σάμινα. Και να σας πω και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να γίνει ανέλκυση και απομάκρυνση του πλοίου που είναι βυθισμένο στ’ ανοιχτά του λιμανιού του νησιού μας.

Τα πολύ μεγάλα πλοία που έρχονται στο νησί μας, αυτά τα θηρία που είναι πολύ γρήγορα και τα οποία διαθέτουν πανίσχυρους κινητήρες και είναι πολύστροφα, με τα απόνερά τους “χτυπάνε” το ναυάγιο (αφού περνάνε σε μικρή απόσταση από αυτό), το γυρίζουν γύρω γύρω, κόβοντάς το σε κομμάτια. Όπως σας το λέω…

Σ’ αυτό που με ρωτάτε, να σας απαντήσω:

Δεν θα γίνουν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μνήμης.

Ανεστάλησαν όλες λόγω των εκτάκτων μέτρων που εφαρμόζονται κανονικά για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της υγειονομικής μάστιγας του κορωνοϊού.

Φέτος, κύριο μέλημα όλων μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο