//

Νάξος: Ο αγιασμός της … μάσκας και του … βασιλικού (φωτογραφίες)

Νάξος: Ο αγιασμός της … μάσκας και του … βασιλικού.

Το μήνυμα παραδόθηκε, χιλιάδες μαθητριών και μαθητών, πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως το παρέλαβαν, ώρες πρωινές και στις Κυκλάδες όπου τελέστηκε, κατά τα ειωθότα, ο αγιασμός «για το καλό του νέου σχολικού έτους». Ήταν ο εφετινός αγιασμός, ο αγιασμός της … μάσκας και του … βασιλικού.

Και μπόλικα αντισηπτικά υπήρχαν σε όλα τα σχολεία.

Ρωτήσαμε δεκάδες γονέων για το «πώς αντιδρούν, αν αντιδρούν, τα μικρά παιδιά, όταν τους λέτε ότι πρέπει πριν περάσουν την είσοδο του σχολείου να φορέσουν την μάσκα τους;».

Θα έλεγε κανείς πως ήσαν σχεδόν όλοι … δασκαλεμένοι να μας πουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ότι… Νάξος: Ο αγιασμός της … μάσκας και του … βασιλικού. Νάξος: Ο αγιασμός της … μάσκας και του … βασιλικού. Νάξος: Ο αγιασμός της … μάσκας και του … βασιλικού. Νάξος: Ο αγιασμός της … μάσκας και του … βασιλικού. Νάξος: Ο αγιασμός της … μάσκας και του … βασιλικού. Νάξος: Ο αγιασμός της … μάσκας και του … βασιλικού. Νάξος: Ο αγιασμός της … μάσκας και του … βασιλικού. Νάξος: Ο αγιασμός της … μάσκας και του … βασιλικού. Νάξος: Ο αγιασμός της … μάσκας και του … βασιλικού. Νάξος: Ο αγιασμός της … μάσκας και του … βασιλικού.

«Σχεδόν καμία αντίδραση την φόρεσε ο γιος μου την μάσκα, που την φορά και στον δρόμο»,

«Δεν είχαμε αντιδράσεις, παρότι το κοριτσάκι μας είναι μόλις 7 χρονών»,

«Η εγγονή μου, μάλλον το χαίρεται κιόλας που την φορά. Χαμογελαστή είναι μέσα από αυτήν»,

«Στην αρχή, μου έλεγε ότι το έτρωγε η μύτη του. Και γκρίνιαζε. Σε δυο – τρείς μέρες όμως, συνήθισε»,

«Εμείς, εκείνα τα χρόνια του ’80 που πηγαίναμε στο Δημοτικό ήμασταν σατανάδες, δεν πιανόμασταν. Ήμασταν και πιο αντιδραστικοί από τα σημερινά παιδιά. Αυτά τα τωρινά χρόνια έχει διαφοροποιηθεί κατά πολύ η συμπεριφορά τόσο των κοριτσιών όσο και των αγοριών».

Μ’ αυτά και μ‘ αυτά, το ρολόι που ούτε και εχθές – που το Πρώτο Κουδούνι ήχησε στα σχολεία όλης της χώρας – έπαψε να τρέχει στις γνωστές δικές του ταχύτητες, οδήγησε τους ιερείς με τον Τίμιο Σταυρό και τον βασιλικό στο χέρι στις αυλές όλων των δημόσιων διδακτηρίων.

Η τελετή του αγιασμού για κάποια σχολεία ολοκληρώθηκε γύρω στις 10:00 και για κάποια άλλα, γύρω στις 11:30.

Από 25 -30 ήσαν οι μαθητές που συγκεντρώθηκαν σε κάθε σχολική αυλή. Εκεί, ο ιερέας, ο δ/ντής, οι δάσκαλοι ή οι καθηγητές, ελάχιστοι γονείς και κηδεμόνες σε απόσταση ασφαλείας από τα παιδιά, και όλος ο άλλος κόσμος μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όπου και εκεί τηρούνταν οι αποστάσεις ασφαλείας, για τις οποίες φρόντισαν οι εκπαιδευτικοί.

Σχεδόν σε όλα τα σχολεία της Χώρας Νάξου, ο ιερέας αφού ολοκλήρωνε την τελετή του αγιασμού στον αύλειο χώρο, έμπαινε και στις αίθουσες αμέσως μετά για να αγιάσει και τους μαθητές που βρίσκονταν εκεί.

Όλα σε «μικρές δόσεις», εχθές στα δημοτικά, τα Γυμνάσια και το Λύκειο της Χώρας Νάξου, όπως άλλωστε και παντού στα νησιά μας και σε ολόκληρη την χώρα.

Σχεδόν ανύπαρκτες οι χαιρετούρες, τα σφιχταγκαλιάσματα σε κάθε μικρό ή μεγάλο σχολικό σχολειό. Ακόμη και τα καλωσορίσματα δεν ήσαν μακρόσυρτα…

Όλοι μα όλοι έκαναν λόγο «για όλα τα μέτρα ασφαλείας, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού covid-19, που επιβάλλεται να τηρηθούν».

Ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός, ο έπαρχος, Γιάννης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Φώτης Μαυρομμάτης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως, Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νάξου, Μάκης Μαυρογιάννης, σχεδόν όλοι οι αντιδήμαρχοι και μαζί τους, ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παιδείας Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης, προσπάθησαν να δώσουν το «παρών» στις όλες τις τελετές του αγιασμού στα σχολεία της πόλεως Νάξου.

Στο μήνυμά του, ο κ. Λιανός, ανέφερε: «Καλωσορίζω τα παιδιά μας στα σχολεία του Δήμου μας και εύχομαι να έχουν μια παραγωγική και εποικοδομητική σχολική χρονιά!

Λόγω των υγειονομικών συνθηκών, θα απαιτηθεί σίγουρα περισσότερη υπομονή, συνεργασία και προσπάθεια από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Καλή δύναμη σε όλους και καλή σχολική χρονιά!”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, σημείωνε: «Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, θέλω να ευχηθώ στις μαθήτριες, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, καλή, δημιουργική και ασφαλή σχολική χρονιά.

Η υγειονομική κρίση έχει διαμορφώσει πρωτόγνωρες συνθήκες που επιβάλλουν αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας και συνεχή επαγρύπνηση.

Ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο της εκπαιδευτικής και μαθητιώσας κοινότητας θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της  για να πετύχει το αυτονόητο: Μια σχολική χρονιά με υψηλούς, όπως πάντα στόχους, στην εκπαιδευτική διαδικασία και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μεριμνούμε, με αίσθημα ευθύνης, όχι μόνο για τα από το νόμο οριζόμενα αλλά και για όσα κρίνουμε ότι κατά περίπτωση απαιτούνται γιατί πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση “χτίζει” το μέλλον και αποτελεί την πιο σημαντική επένδυση για όλους μας.

Με τις σκέψεις αυτές,  καλωσορίζω τους μαθητές και τις μαθήτριες σ’ ένα ακόμη “ταξίδι”  στον μαγευτικό κόσμο της γνώσης, ευχόμενος “καλή σχολική χρονιά, με υγεία και δύναμη».

Στο μήνυμά του, «Προς Τους Εκπαιδευτικούς και Μαθητάς όλων των βαθμίδων Εκπαιδεύσεως της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας», ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος για την νέα σχολική χρονιά, υπογραμμίζει:

Προσφιλείς μου Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί,

Αγαπητά μου παιδιά,

Με την αρχή τῆς νέας σχολικής χρονιάς βρίσκω την ευκαιρία να έλθω σέ επικοινωνία με όλους σας και να σας ευχηθώ καλή χρονιά και δύναμη στη νέα σας προσπάθεια με σωματική υγεία και κάθε ευλογία Θεού.

Δραστήριοι, ενσυνείδητοι και ακούραστοι κύριοι Εκπαιδευτικοί, επικοινωνώ μαζί σας για να σας διαβεβαιώσω ότι ἡ Τοπική μας Εκκλησία συμπαρίσταται στο έργο σας και αναγνωρίζει την πολύτιμη προσφορά σας στην αγωγή των παιδιών μας. Σας εύχομαι πάντοτε με την ίδια επιτυχία και τον ίδιο ζήλο, να συνεχίζετε την αποστολή σας.

Αλλά και προς σάς αγαπητά μας παιδιά πού ξεκινάτε και πάλι το έργο σας, δηλαδή την προσπάθεια να αποκτήσετε γνώσεις που θα διευκολύνουν τον δρόμο τῆς ζωής σας, ἡ σκέψη μας στρέφεται με πολύ ενδιαφέρον και αγάπη. Σας καμαρώνουμε καθώς τώρα ξεκινάτε όχι μόνο την νέα σχολική σας χρονιά, αλλά και το ταξίδι τῆς ζωής σας».

Και καταλήγοντας, επισημαίνει:

«Για μια ακόμα φορά θέλω να σας πω, ότι ἡ Εκκλησία μας σάς αγαπά πολύ. Αισθάνεται τίς ανησυχίες σας, συμμετέχει στους προβληματισμούς σας και είναι πάντοτε έτοιμη και πρόθυμη, να σας βοηθήσει και να συμβάλει στις λύσεις τους.

Οι εγκάρδιες ευχές μου σάς συνοδεύουν! Σάς εύχομαι καλή χρονιά και καλή πρόοδο!

Με τιμή και πολλή αγάπη Χριστού

Ο Επίσκοπός σας

† Ο Παροναξίας Καλλίνικος

Μετάβαση στο περιεχόμενο