//

Νάξος: Aντίδραση στο σημερινό τηλε-συμβούλιο Νάξου… «Όχι», στα στερεά απόβλητα των γύρω νησιών (και της Πάρου;)… Το συζητάνε…

Νάξος: Aντίδραση στην σημερινή τηλεδιάσκεψη… «Όχι», στα στερεά απόβλητα των γύρω νησιών… Το συζητάνε...

Τα στερεά απόβλητα … ζωηρά εικάζεται (στο παρασκήνιο) ότι (από το πουθενά) θα κάνουν την (τηλεοπτική) … εμφάνισή τους στην, μέσω τηλεδιασκέψεως, σημερινή (7μ.μ.) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Πιθανολογείται, επίσης, ότι από δημοτικό σύμβουλο ή συμβούλους θα ζητηθεί να συζητηθούν εκτός ημερησίας διατάξεως όλες οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στον Φορέα Διαχειρίσεως Στερεών Αποβλήτων, η σύσταση του οποίου έγινε προ μηνών με βάση τον νέο περιβαλλοντικό νόμο που περιγράφεται ως εξής: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».

Ο περί ου ο λόγος νόμος, ως γνωστόν, προβλέπει στην σύσταση δύο Φορέων Διαχειρίσεως Στερεών Αποβλήτων στα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου. Και στους δύο εν λόγω ΦΟΣΔΑ, συμμετοχή θα έχουν οι κατά τόπους (περιοχές) Περιφέρειες και οι Δήμοι.

Όπως οι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου επισημαίνουν στόχος και σκοπός του Φορέα Διαχειρίσεως Στερεών Αποβλήτων είναι η κατά το δυνατό καλύτερη-αποτελεσματικότερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπογραμμίζουν ότι για το θέμα του ΦΟΣΔΑ πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του το 27μελές δημοτικό συμβούλιο.

«Δεν θα δεχτούμε σε καμιά περίπτωση να … φορτωθούμε ως Δήμος, που κάτω από την ομπρέλα του έχει πέντε νησιά, τα στερεά απόβλητα των γύρω νησιών. Της Πάρου, όπως ακούγεται. Το συζητάνε το θέμα Δήμος Και Περιφέρεια. Θέλουμε εμείς να έχουμε την διαχείριση του ΧΥΤΑ Νάξου που σχεδιάζεται να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ΧΥΤΥ», παρατηρούν δημοτικοί σύμβουλοι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην σημερινή συνεδρίαση το εν λόγω θέμα δεν είναι απίθανο να «σηκώσει» η μείζων αντιπολίτευση (Λ. Χατζηανδρέου) που δεν αποκλείεται να βρει συμμάχους και σε όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στο νησί της Νάξου σηματοδότησε εξελίξεις ως προς το θέμα του (νέου) Φορέα Διαχειρίσεως Στερεών Αποβλήτων.

Να σημειωθεί ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, καθώς, όπως υποστηρίζει, «υπηρετεί την λογική πλήρους παραδόσεως της διαχειρίσεως των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στο πλαίσιο των προβλέψεων του Ν.4685/7-5-2020 και το άρθρο 93 με το οποίο προβλέπεται η σύσταση Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχειρίσεως Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ. Αν και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την βοήθεια της ΠΝΑΙ προς τον νέο φορέα, που δεν διαθέτει την απαραίτητη οργάνωση και τις δυνατότητες που απαιτούνται, δεν το κάναμε όμως, καθώς η ίδια η σύμβαση φροντίζει να στρώσει το έδαφος στους ιδιώτες και μάλιστα όπως εκτιμούμε τους μεγάλους». Και προσθέτει: «Προκύπτει η ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από ενιαίο κρατικό φορέα με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος και της χρηματοδότησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Τέλος, να αναφερθεί ότι προ μηνών (Ιούνιο) κατά την σύγκληση της Ιδρυτικής Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμικού Φορέα Διαχειρίσεως Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου ΑΕ Ο.Τ.Α, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, με πλήρη ομοφωνία ιδρύθηκε ο Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχειρίσεως Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο