Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ξεκινά το έργο ανακατασκευής του Ιερού Πανναξιακού Προσκυνήματος...

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ξεκινά το έργο ανακατασκευής του Ιερού Πανναξιακού Προσκυνήματος…

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ξεκινά το έργο ανακατασκευής του Ιερού Πανναξιακού Προσκυνήματος της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας, με εξασφάλιση χρηματοδότησης 8,1 εκ. ευρώ

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ξεκινά το έργο ανακατασκευής του Ιερού Πανναξιακού Προσκυνήματος...

Στην ανακατασκευή των υπαρχόντων και την κατασκευή των νέων κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων του Ιερού Πανναξιακού Προσκυνήματος της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο προχωρά ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθώς σήμερα υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία.

Μάλιστα, για το έργο, ύψους 8,1 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλιστεί σχετική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Αναλυτικά, το έργο περιλαμβάνει:

 •  την  κατασκευή των κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων με πρότυπα και νέα καινοτόμα κτίρια
 • ολοκληρωμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας μέσω έξυπνων συστημάτων διαχείρισης
 • αναβάθμιση και ανάπλαση του ανοιχτού χώρου και την ενίσχυση του πράσινου, εγκατάσταση συστήματος ΑΠΕ για την ενεργειακή αυτονομία του χώρου
 • εκσυγχρονισμό των υποδομών αποχέτευσης και διαχείρισης λυμάτων και απορριμμάτων με τεχνολογικά συστήματα, γύρω από τους υπάρχοντες τέσσερις Ιερούς Ναούς, της Ζωοδόχου Πηγής, της Αγίας Άννας, της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσα και του Αγίου Σπυρίδωνα

Οι Κοινωνικές και Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις θα διαθέτουν:

 • Μουσείο – βιβλιοθήκη, 300 τ.μ.
 • Νέα τραπεζαρία, 420 τ.μ. 200 θέσεων
 • Αίθουσα ομιλιών, επιφ. 740 τ.μ., 300 θέσεων
 • Αποκατάσταση παλαιών κελιών, 100 κλινών
 • Υπαίθριο αμφιθέατρο, δυναμικότητας εξυπηρέτησης 500 ατόμων
 • Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με δημιουργία χώρων συναθροίσεως κόσμου κατά τις πανηγυρικές εκδηλώσεις, καθώς και ικανό αριθμό υπαιθρίων κλιμάκων, κεκλιμένων επιπέδων, στοών και διαδρόμων κινήσεως πεζών – τροχοφόρων αλλά και διαμόρφωση του χώρου πρασίνου
 • Χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων (εκτός του περιβόλου)
 • Κατασκευή καταλλήλου περιφράγματος για λόγους ασφαλείας
 • Βιοκλιματικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με ενεργειακή αυτονομία και αναβάθμιση σε όλα τα κτήρια εκτός των Ιερών Ναών. Επίσης τόσο τα νέα όσο και τα υφιστάμενα κτίρια μετά την αποκατάστασή τους θα εξυπηρετούνται πλήρως από σύγχρονες εγκαταστάσεις ψύξης- θέρμανσης, φωτισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης, αερισμού ή κλιματισμού (όπου απαιτείται), εξοπλισμό σύγχρονων τεχνολογιών για την διεξαγωγή διαλέξεων και τη σύνδεση με διαδίκτυο και ΟΚΩ, εξοπλισμό ασφαλείας μοναχών και των προσκυνητών σε αυτά, σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
 • Φωτοβολταϊκό πάρκο για την παραγωγή της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας του συγκροτήματος
 • Compact ΕΕΛ για την κάλυψη των αναγκών του συγκροτήματος
 • Κάδους ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων σύμφωνα με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης, την υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα και το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Ευχαριστώ θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος για την άψογη και αγαστή συνεργασία, που μετουσιώνεται σταθερά σε ουσιαστική στήριξη του τόπου και των συμπολιτών μας. Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας θα καθιερωθεί ως ένα πανελλήνιας εμβέλειας κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο, ενώ με την ολοκλήρωση των εργασιών αναδειχθεί και σ’ έναν σύγχρονο χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός. 

Τη χαρά και την ικανοποίησή του για το γεγονός αυτό εξέφρασε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχαριστίες της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος, ως Πρόεδρος αυτής, τόσο στον Δήμαρχο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στους αρμόδιους υπαλλήλους των Υπηρεσιών του Δήμου για την άρτια ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και ευχήθηκε αίσια, συν Θεώ, ολοκλήρωση του έργου επ΄ ωφελεία του Ναξιακού λαού και ιδιαιτέρως των κατοίκων της ορεινής Νάξου. 

 

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο