//

Μαφιόζοι έδειραν αρχαιολόγο στην Αθήνα για την Μύκονο

Μαφιόζοι έδειραν αρχαιολόγο στην Αθήνα για την Μύκονο

Πριν από πέντε ημέρες άγνωστοι ξυλοκόπησαν άσχημα έναν αρχαιολόγο την ώρα που πήγαινε στο σπίτι του, έξω από τον σταθμό του τρένου στο ΚΑΤ στην Κηφισιά. Έτυχε να περνάει ένα ΙΧ, οπότε οι άνδρες που έδερναν τον αρχαιολόγο το έβαλαν στα πόδια. Ο ίδιος υπέστη κατάγματα στα πλευρά και στο πρόσωπο, ενώ υπέστη και στον πνευμονοθώρακα. Ο σύλλογος αρχαιολόγων εξέδωσε ανακοίνωση ότι ο συνάδελφός του ξυλοκοπήθηκε άγρια λόγω του αντικειμένου του, που ήταν οι αρχαιολογικές άδειες σε περιοχές με εμπορικό ενδιαφέρον, όπως στην Μύκονο.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλεται η επί τριήμερον σιωπή του υπουργείου Πολιτισμού. Μετά την ανακοίνωση των αρχαιολόγων και του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Πολιτισμού, που χαρακτηρίζει την επίθεση άνανδρη και αναφέρει ότι «δεν ανέχεται καμμία παραβατική συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται σε βάρος υπαλλήλων του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους και θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν την συγκεκριμένη υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ο τραυματίας εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα τελευταία χρόνια χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν την Μύκονο, αλλά η έδρα του είναι αυτό το διάστημα στην Αθήνα. Ο σύλλογος των αρχαιολόγων δηλώνει ότι το θύμα του ξυλοδαρμού είναι οικογενειάρχης χαμηλών τόνων και αποκλείει το ενδεχόμενο η επίθεση να έγινε για προσωπικούς λόγους. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε για να εκφοβίσουν τους αρχαιολόγους και στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι το υπουργείο φέρει μεγάλη ευθύνη.

Ο Σύλλογος Αρχαιολόγων

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων το υπουργείο Πολιτισμού «πριν από έναν μόλις μήνα, πιεζόμενο από οικονομικούς παράγοντες των Κυκλάδων, αποφάσισε την  αλλαγή της σύνθεσης ειδικά του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να μην αποτελείται από αρχαιολόγους η πλειοψηφία στο Συμβούλιο που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων». Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί παραβατικοί επιχειρηματίες και ότι συχνά αυτοί δεν είναι ντόπιοι, αλλά “επενδυτές” από άλλες περιοχές.

Το θύμα της επίθεσης, εκτός από τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, είχε κάνει αυτοψίες και είχε καταθέσει ως μάρτυρας πρόσφατα και σε δύο μεγάλες υποθέσεις στη Μύκονο που εκκρεμούν από το 2017, και οι οποίες σχετίζονται με πολυτελή κέντρα διασκέδασης σε παραλίες. Οι σχετικές δικογραφίες στην εισαγγελία της Σύρου αφορούν παραβιάσεις τόσο της αρχαιολογικής νομοθεσίας όσο και της νομοθεσίας για τον αιγιαλό και τις παραλίες.

Ο Σύλλογος αναφέρει για την επίθεση ότι «υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται ο συνάδελφός μας στο πλαίσιο των καθηκόντων του και ο σύλλογος έχει ήδη επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, συνδέοντας τον ξυλοδαρμό με τις υποθέσεις αυτές και έχει καταθέσει στοιχεία. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία και οι επιστήμονες που την υπηρετούν και οι διατάξεις που “ενοχλούν” βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Έχουμε υποστεί τις άμεσες ή έμμεσες πιέσεις και συγκαλυμμένες απειλές για να μην κάνουμε με ευσυνειδησία τη δουλειά μας.

»Ηθικός αυτουργός σε όλα τα παραπάνω είναι, δυστυχώς, η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, που πρώτη έχει στοχοποιήσει με τις δηλώσεις και τη στάση της τους επιστήμονες και τους άλλους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχει λοιδορήσει το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα έναντι της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Απαιτούμε η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους».

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μενδώνη

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων ότι «με αισθήματα οργής και θλίψης πληροφορηθήκαμε πως νοσηλεύεται με βαριές σωματικές βλάβες αρχαιολόγος που πάλευε για την εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου, σε περιοχές με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς ειδικά στην περίπτωση του υπουργείου Πολιτισμού, έχουμε γίνει μάρτυρες όχι μόνο της απαξίωσης του έργου των επιστημόνων που στελεχώνουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά και της εμμονικής πολιτικής που υλοποιεί η κ. Μενδώνη, δίνοντας προτεραιότητα στην υπεράσπιση ποικίλων οικονομικών και άλλων συμφερόντων εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και των άξιων ανθρώπων που την υπηρετούν».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, που γράφει τα εξής: «Ο δήμος Μυκόνου και η τοπική μας κοινωνία σέβεται, εμπιστεύεται και τιμά τους δημόσιους λειτουργούς του νησιού. Η εγκληματική και ανοίκεια επίθεση σε υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τοπική αρμοδιότητα τη Μύκονο, μας έχει συγκλονίσει όλους. Ελληνική Αστυνομία και αρμόδιες αρχές της Δικαιοσύνης οφείλουν να λειτουργήσουν άμεσα, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους δράστες. Θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση».

Αναδημοσίευση: slpress.gr

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο