Που βρίσκεται η αλήθεια και που η φημολογία για τα "αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στα νησιά";

Που βρίσκεται η αλήθεια και που η φημολογία για τα “αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στα νησιά”;

Με το αυτί και το μάτι στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση στις 6 κάθε απόγευμα είναι πάρα πολλοί στα νησιά, όχι μόνο επισκέπτες αλλά και ντόπιοι…

Ο κορωνοϊός έσπειρε έντονη ανησυχία. Τα κρούσματα στα νησιά έχουν γίνει από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα αντικείμενο πλήθους συζητήσεων καθώς πέρα από την φημολογία που διαχρονικά αναπτύχθηκε, είχαμε ελάχιστα κρούσματα την περίοδο προ της έναρξης της τουριστικής σεζόν… Μάλιστα είχαμε και ένα …επιβεβαιωμένο κρούσμα (το δεύτερο) στη Νάξο, το οποίο τελικά διαψεύστηκε γιατί το τέστ που έγινε στον επισκέπτη του νησιού δεν ήταν τελικά … αξιόπιστο.

Και φτάσαμε στην κορύφωση της φετινής σεζόν, ο Θεός να την κάνει κορύφωση, και άρχισαν να σκάνε και πάλι τα υποπτα κρούσματα σε πολλά νησιά. Έτσι τόσο οι Ελληνες ταξιδιώτες που τόλμησαν διακοπές αυτό το περίεργο καλοκαίρι στα νησιά βιώνουν συνθήκες έντονης ανησυχίας από τις διάχυτες και αντικρουόμενες εν πολλοίς πληροφορίες  και την έντονη φημολογία για “τσουνάμι κρουσμάτων”, με τους τοπικούς παράγοντες και τους κυβερνητικούς παράγοντες ναι μεν να προσπαθούν να εφησυχάσουν την ανησυχία με αποτέλεσμα να έρθουν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το επίσημο συνδικαλιστικό τους όργανο την ΟΕΝΓΕ. Αιτία η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των επίσημων ανακοινώσεων σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων και την ακριβή διασπορά του κορονοϊού.

Και μετά ήρθαν τα μέτρα. Πρώτα στον Πόρο και στη συνέχεια σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Αντίπαρο, και άλλα μεγάλα νησιά με πρώτο μέτρο το κλείσιμο καταστημάτων τα μεσάνυχτα. Το μερικό lockdown πρώτα στην Πάρο και Αντίπαρο, παραμονές Δεκαπενταύγουστου και στη Μύκονο λίγες μέρες μετά έβαλε πολύ νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης…

Τελικά να είμαστε ήσυχοι ή τα κρούσματα είναι τόσο πολλά και η διασπορά τόσο μεγάλη που αποκρύπτεται;

Η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση δια των υφυπουργών Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στην καταγγελία της ΟΕΝΓΕ ότι με κεντρική εντολή αποκρύπτονται τα κρούσματα στις τουριστικές περιοχές μάλλον περιέπλεξε τα πράγματα, αντί να τα ξεκαθαρίσει.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης κατ αρχήν διέψευσε τις σχετικές καταγγελίες λέγοντας πως «καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας και την επιδημιολογική έκθεση με πληθώρα στοιχείων. Κανείς δεν μπορεί να κάνει εικασίες, ούτε να αποκρύψει στοιχεία».

Αλλά αλλιώς τα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς … «Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί, γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής» τόνισε και πέρασε στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας αστήρικτες τις καταγγελίες περί αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά. Ξεκαθάρισε ότι «δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι τα ύποπτα περιστατικά κακώς υπολογίσθηκαν από τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς ως θετικά προς επιβεβαίωση των καταγγελιών τους.

Η ΟΕΝΓΕ με την σειρα της επισημαίνει ότι οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας έχουν δώσει εντολή στα Κέντρα Υγείας τουριστικών προορισμών να μην εκδίδουν δελτία τύπου για τα κρούσματα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.

Ωστόσο εδώ και έναν μήνα από τότε που δόθηκε η εντολή, δεν έχει γίνει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ούτε από τις ΥΠΕ, ούτε από τον ΕΟΔΥ, υπογράμμιζε η ΟΕΝΓΕ.

Επιπλέον η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει πως επιβεβαιωμένα κρούσματα αποκρύπτονται και από εργασιακούς χώρους αφού θα κάνουν κακό στα συμφέροντα που υπάρχουν από τον τουρισμό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.

Σε αυτην την καταγγελία έχουν σύμμαχο και την ΠΟΕΔΗΝ η οποία με ανακοίνωσή της τόνισε ότι τις προηγούμενες μέρες πως για οικονομικούς και τουριστικούς λόγους δεν ανακοινώνονταν ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στα νησιά.

«Για τις ανάγκες του τουρισμού δεν ταυτοποιούνται τα κρούσματα στα νησιά. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων μόνιμων και επισκεπτών. Ειδικά τώρα Δεκαπενταυγουστο», δήλωσε πρόσφατα ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα  σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ η αιτία της μη ταυτοποίησης μπορεί να αναζητηθεί στην έλλειψη υποδομών αλλά και η υποστελέχωση των νοσοκομείων και η έλλειψη προσωπικού του ΕΟΔΥ για να κάνει ελέγχους στα νησιά, με συνέπεια τα δείγματα που συλλέγονταν, να έρχονται στην Αθήνα και τα αποτελέσματα να καταγράφονται στην Αττική.

Εν ολίγοις αυτό που επί της ουσίας καταλογίζουν οι υγειονομικοί στην κυβέρνηση είναι πως με την τακτική της δημιούργησε φαινόμενα τύπου Πάρου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι προ ημερών με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος πήρε θέση σχετικά με τα κρούσματα στα νησιά και εν πολλοίς οι θέσεις του συμφωνούν με εκείνες του Νίκου Χαρδαλιά…

«Κανένας δεν κρύβει κρούσματα», είχε δηλώσει ο κ. Χατζημάρκος προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι κεντρική απόφαση να μη δίνονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατανομή των κρουσμάτων.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου είχε τονίσει ότι είναι πολύ δύσκολη η ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να προστατευτεί ο πληθυσμός και να λειτουργήσει η οικονομία, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων από τη στιγμή που η χώρα δέχεται τουρισμό.

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο