Νάξος: Στο 58,3% του περσινού καλοκαιριού, οι αεροπορικές αφίξεις του εφετινού…

Σε ιδιωτες security η ασφάλεια του αεροδρομίου Νάξου, στα πρότυπα του “Ελ. Βενιζέλος”

Σε ιδιώτες αντί για την Αστυνομία θα μπορεί να παραχωρεί την ασφάλεια των 24 αεροδρομίων, τα οποία παραμένουν στην κυριότητα του Δημοσίου, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών στο νομοσχέδιο για τα διπλώματα οδήγησης, το οποίο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.

Στην τροπολογία επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για «αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από την ευθύνη παροχής υπηρεσιών ασφαλείας αερομεταφορών», με την ΥΠΑ να μπορεί στο εξής στους αερολιμένες ευθύνης της και εφόσον παρίσταται σχετική ανάγκη, να τις αναθέτει σύμφωνα με τις διατάξεις περί σύναψης δημοσίων συμβάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρσιών ασφαλείας, οι οποίες θα απασχολούν κατάλληλα εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο από την ΥΠΑ προσωπικό.

Η απόφαση αυτή βάσει της αιτιολογικής έκθεσης, δικαιολογείται από το γεγονός ότι στα 24 κρατικά αεροδρόμια οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία «έχει κατ΄επανάληψη εκφράσει τη βούλησή της να αποδεσμευθεί από το έργο αυτό, προκειμένου να επικεντρωθεί στα κύρια αστυνομικά καθήκοντα».

Υπενθυμίζεται ότι οι υπό κρατική διοίκηση αερολιμένες που αφορά η τροπολογία, είναι: Αγχιάλου, Αράξου, Αλεξανδρούπολης, Αστυπάλαιας, Ικαρίας, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Καλύμνου, Κάσου, Καστελόριζου, Καστοριάς, Καρπάθου, Κοζάνης, Κυθήρων, Λέρου, Λήμνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Πάχης, Σητείας, Σκύρου, Σύρου και Χίου.

Εως σήμερα οι υπηρεσίες ασφάλειας αερομεταφορών στους υπό κρατική διοίκηση αερολιμένες, εξακολουθούν να παρέχονται από την Ελληνική Αστυνομία, με εξαίρεση το Αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου έχει γίνει διαγωνισμός για το σκοπό αυτό.

Αν και στις συνοδευτικές εκθέσεις της τροπολογίας επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη διάταξη παρέχει δυνατότητα και όχι υποχρέωση στην ΥΠΑ για αποδέσμευση της Αστυνομίας, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχει υπολογιστεί η δαπάνη της διεύρυνσης της δυνατότητας ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρίες σε περίπου 4,28 εκατ. ευρώ ετησίως.

πηγη: ΕΘΝΟΣ

 

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο