Σύψας: Στο τραπέζι το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης

Σύψας: Στο τραπέζι το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης

«Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο», δήλωσε ο Νίκος Σύψας

Το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού στη χώρα μας, με αυξητικές τάσεις όσον άφορα στα κρούσματα, επιβεβαιώνεται καθημερινά τόσο με τους σταθερά τριψήφιους αριθμούς όσο και με τις διασωληνώσεις, νοσηλείες ενώ ο δείκτης R παραμένει πάνω από το 1. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας ότι στο τραπέζι υπάρχει και το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης.

«Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι» επισήμανε στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σύψας ήταν για μία ακόμα φορά κάθετος στην πρόληψη και στην τήρηση των μέτρων: «Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους» και συνέχισε:  «Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς».

Και κατέληξε: «Aν τα πράγματα ξεφύγουν ενδεχομένως να πιεστεί το σύστημα υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα».

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο