Ταξίδι στις αναμνήσεις με καράβι "το σχολείο της καρδιάς μας"

Ταξίδι στις αναμνήσεις με καράβι “το σχολείο της καρδιάς μας”

Ήταν ένα ταξίδι στο χθες, στο μακρινό και κοντινό, και παράλληλα ένα ταξίδι στο χρόνο.

Οσοι βρέθηκαν στο προαύλιο του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Νάξου για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του επετειακού τόμου για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, με χρονομηχανή τα όσα γράφτηκαν έγιναν όλοι για λίγο παιδιά.

Δεν είναι υπερβολή, αφού βλέπαμε πολλούς Ναξιώτες και Ναξιώτισσες να μπαίνουν στο χώρο με το βλέμμα που συναντούσες σε μαθητές που έμπαιναν για πρώτη μέρα στο σχολείο.

Οι αναμνήσεις ξεχείλιζαν…

Και δεν ήταν αυτές που υπήρχαν στον καλαίσθητο τόμο τον οποίο παρουσίασαν οι νομικοί επιστήμονες και παλιοί μαθητές του σχολείου, κ.κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης – Σαραντηνός και Ευγενία Ν. Τζαννίνη με συντονίστρια την φιλόλογο καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Νάξου κα Ευδοξία Α.Ψαρρά.

Ήταν αυτές που λέχθηκαν είτε ψιθυριστά, είτε για πολλή ώρα μετά στο προαύλιο για στιγμές που έζησαν οι σημερινοί 50άρηδες, 60ρηδες, αλλά και οι μεγαλύτεροι.

Για τις εκδρομές, τις πλάκες, τους έρωτες, τα μαθήματα, τα ανυπόμονα φθινόπωρα, οι κρύοι χειμώνες αλλά και οι ελπιδοφόρες ανοιξιάτικες μέρες.

Να σημειώσουμε ότι χαιρέτισαν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, ο Έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος σαν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη που βρίσκεται στην Πάρο. Στο τέλος της βραδιάς βραβεύτηκε η πρώτη  επιτυχούσα στην Ιατρική Αθηνών το 2022, Κατερίνας Βάβουλα.

Ταξίδι στις αναμνήσεις με καράβι "το σχολείο της καρδιάς μας"

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι παλιοί μαθητές του Γυμνασίου, ανάμεσά τους και οι Νικόλαος Καβαλλιέρος ομότιμος καθηγητής και αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, ο Κωνσταντίνος Χατζημιχάλης καθηγητής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η Ντίνα Βαΐου καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο κ. Γεώργιος Σαραντηνός ομότιμος πρόεδρος Αρείου Πάγου, ο Ιωάννης Βλασερός Ιατρός και Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων, ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου αρχηγός μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Δημήτριος Κορρές ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της εταιρίας Κυκλαδικών μελετών, ο Φωκίων Καραβίας Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ο κ. Φώτης Μαυρομάτης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ο Βαγγέλης Κατσαράς Αντιδήμαρχος Νάξου και πολλοί άλλοι.

Ταξίδι στις αναμνήσεις με καράβι "το σχολείο της καρδιάς μας"

Οι φωτογραφίες είναι από τον πρώην Γυμνασιάρχη κ. Στράτο Φουτάκογλου ο οποίος ήταν αναμφισβήτητα η ψυχή της εκδήλωσης.

Απόσπασμα από τον πρόλογο της επιτροπής εκδόσεως του τόμου

«…..Παραδίδουμε στο ναξιακό κοινό έναν τόμο φτιαγμένον με τα αγνά υλικά της αγάπης μας προς το «σχολείο της καρδιάς μας» και με την ανυστερόβουλη διάθεσή μας να προσφέρουμε τον «οβολό» μας, ως αντιχάρισμα, σε ό,τι εκείνο μάς έδωσε. Του αποδίδουμε (έστω και ελάχιστα) από τα πνευματικά τροφεία που μάς παρέσχε. Προσπαθήσαμε να αναπαραστήσουμε αρκετές όψεις του κόσμου του, είναι ἐν γνώσει μας ότι υπάρχουν πτυχές του που δεν φωτίστηκαν, όπως συμβαίνει σε παρόμοιους τόμους ή γενικότερα σε ανάλογες απόπειρες.

Στο ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ του τόμου παραθέτουμε κατά χρονολογική σειρά θεωρητικά κείμενα, ιστορικά δεδομένα και πολιτικοκοινωνικά συγκείμενα που φωτίζουν την ίδρυση και την 100ετή πορεία του Γυμνασίου και το εντάσσουν στο γενικότερο ελλαδικό πλαίσιο.

Η δίψα πολλών αποφοίτων του και συνεργατών μας να εκφράσουν στα κείμενά τους ένα μέρος των αναμνήσεών τους και των συναισθημάτων τους είναι αποτυπωμένη στα κείμενα που παρατίθενται στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του τόμου. «Μνήμη μου, σε λένε Γυμνάσιο Νάξου»… Η συναισθηματική γραφή υπερισχύει αυτονόητα εδώ, το παρελθόν πάντοτε διαθέτει την αχλύ που σκεπάζει τις κακές αναμνήσεις ή τις καταχωνιάζει στο βασίλειο της λήθης. Η νοσταλγία του παρελθόντος, η καταφυγή προς αυτό, δηλαδή προς την παιδική και τη νεανική ηλικία στην ουσία, το εξιδανικεύουν. Στο αντίκρυσμά του ζωντανεύει η Νάξος του 20ού αιώνα, αυτό το (επιβλητικό και αρχοντικό) κτήριο που στολίζει την πόλη μας, παραμένει στη συνείδηση των περισσοτέρων μας ως Ιερός Χώρος, ως ένας Μέγας Ναός. …..»

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο