Τελικά η Νάξος σαν νησί ιδανικό για οικογενειακό τουρισμό, γιατί δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με το gramping…
Η Νάξος είναι νησί που του πάνε γάντι οι οικογενειακές διακοπές. Τι κι αν δεν έχει μεγάλο αεροδρόμιο; Το ταξίδι από τον Πειραιά που το κάνουν σαν κρουαζιέρα οι οικογένειες που το επισκέπτονται, η παραλία του Αι Γιώργη που ψηφίζεται σαν μια από τις τοπ οικογενειακές παραλίες της Ευρώπης, οι χαμογελαστοί άνθρωποι και οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι πόλος έλξης…
Μέχρι εκεί όμως…
Μπορεί οι πληρότητες κάθε χρονιάς να ήταν ταπροηγούμενα χρόνια ένα χαμηλό εμπόδιο αλλά ο κορωνοϊός άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού…
Μέσα στη ζάλη των απανωτών ρεκόρ, κανείς ή σχεδόν κανείς δεν παρατήρησε ότι μία από τις τάσεις που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό (προ πανδημίας) είναι το gramping.
Ο Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης, Συγγραφέας, καθηγητής και εισηγητής σεμιναρίων σε θέματα μάρκετινγκ, ποιοτικής εξυπηρέτησης και διαχείρισης παραπόνων στην ιστοσελίδα του αναφέρει τα παρακάτω:
Οι δημογραφικές εξελίξεις και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχουν θέσει τις βάσεις για οικογενειακά ταξίδια τα οποία όμως έχουν μία ιδιαιτερότητα καθώς δεν αναφέρονται απαραίτητα στην παραδοσιακή μορφή της οικογένειας.
Ως gramping λοιπόν ορίζονται τα ταξίδια παππούδων-εγγονών ή εναλλακτικά τα ταξίδια με όλες τις τρεις γενιές της οικογένειας. Πρόκειται για ταξιδιώτες που θέλουν να περάσουν ποιοτικό, ψυχαγωγικό χρόνο με τα εγγόνια τους (skip-gen trip), για να δεθούν μαζί τους, να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο και να δημιουργήσουν αξέχαστες αναμνήσεις.
Στο κάδρο των κερδισμένων (win win situation) φυσικά μπαίνουν και οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι μπορούν να ξεκουραστούν, να ταξιδέψουν ή γενικά να έχουν λίγο ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό τους.
Σύμφωνα δε με την Telegraph: «Η έννοια της πραγματοποίησης διακοπών με τρεις γενιές εμφανίζει κατακόρυφη άνοδο σε ολοένα και περισσότερες οικογένειες όχι μόνο ως τρόπος εξοικονόμησης δαπανών για τη φύλαξη των παιδιών, αλλά και για να διατηρηθεί η επαφή μεταξύ ετερόκλητων μελών της οικογένειας».
Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι το 49% των παππούδων και γιαγιάδων (αρκετοί εκ των οποίων μπορεί να είναι σχετικά νέοι σε ηλικία και να βρίσκονται στα 50+ χρόνια) στην Αμερική, θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ζουν μακριά από τα εγγόνια τους. Αρκετοί δε από αυτούς δηλώνουν ότι προγραμματίζουν ή έχουν κάνει ένα τέτοιο ταξίδι – εντός αλλά και εκτός συνόρων.
Μάλιστα, το 60% των παιδιών δήλωσε ότι μετά από ένα τέτοιο ταξίδι, το οποίο συχνά συμπίπτει με στιγμές ορόσημα όπως γενέθλια, συσφίχθηκαν οι σχέσεις τους με τους παππούδες τους, οι οποίοι συχνά σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν το χρόνο μακριά τους τα «καλομαθαίνουν» – κάτι που ευνοεί τόσο το ξενοδοχείο όσο και την τοπική κοινωνία.