Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Νάξος είναι ...παραμεθόριος

Τι είναι η Γαλάζια Πατρίδα που ονειρεύονται οι Τούρκοι και “θέλει” τη Νάξο και τις Κυκλάδες …παραμεθόριο

Αλήθεια, το ακούμε συνέχεια και θα το ακούμε όλο και περισσότερο καθώς η ένταση στα Ελληνοτουρκικά θα μεγαλώνει, αλλά λίγοι το γνωρίζουν…

Μιλάμε για το φιλόδοξο αφήγημα της Τουρκίας και ιδίως των συνοδοιπόρων αλλά και του ίδιου του Ερντογάν, που ακούει στο όνομα “Γαλάζια Πατρίδα”…

Ενας όρος που ανασύρεται από την Άγκυρα κάθε που υπάρχει συζήτηση και ένταση σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υφαλοκρηπίδα, την αιγιαλίτιδα ζώνη, τα 6 μίλια, τα 12 μίλια και πάει λέγοντας…

Και είναι κάτι που μας αφορά καθώς τοποθετεί τα νησιά των Κυκλάδων σε απόσταση αναπνοής από τα “σύνορα της φαντασίας” των Τούρκων…

Ενώ οι διπλωματικές πιέσεις στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις εντείνονται γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο πως η Τουρκία λειτουργεί βάσει σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αδιάψευστος μάρτυρας του γεγονότος αυτού είναι και τα όσα είπε ο εμπνευστής του οράματος της Άγκυρας Τζιχάτ Γιαϋτζι, απόστρατος ναύαρχος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Ο Γιαϊτζί μίλησε στο Σπούτνικ για το τι σημαίνει ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» στην πράξη αλλά και το ποιες είναι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυσή του για το τι εννοεί η Άγκυρα όταν αναφέρεται στον όρο που εισήγαγε ο ίδιος.

«Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 δίνει περιορισμένα δικαιώματα στα παράκτια κράτη σχετικά με την ΑΟΖ σε αντίθεση με τα χωρικά ύδατα, αλλά ουσιαστικά η ΑΟΖ περιγράφει τη θαλάσσια ζώνη ενός παράκτιου κράτους στην οποία το κράτος έχει κυριαρχικά δικαιώματα για να εκμεταλλευτεί, να διατηρήσει και να πραγματοποιήσει θαλάσσιες έρευνες για φυσικούς πόρους, γεωγραφικά, γεωλογικά και βιολογικά περιουσιακά στοιχεία· σε ύδατα πλησίον της ακτής, στον θαλάσσιο βυθό, στο υπέδαφος μέσα στην υφαλοκρηπίδα και στο υπέδαφος αυτής. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΑΟΖ μπορεί να γίνει αποδεκτή ως τμήμα μιας πατρίδας. Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι ο ιδιοκτήτης όλων των πόρων που υπάρχουν μέσα στην ΑΟΖ της. Θεωρούμε δεδομένη την εκμετάλλευση στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας, στο πλαίσιο της Αρχής που αναγνωρίζεται από τη Σύμβαση του 1982, από το εθιμικό δίκαιο και από τις Αρχές του ΔιεθνούςΔικαίου της Θάλασσας και πάντοτε θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι ένα δόγμα που προσδιορίζει αυτό ως παράκτιο κράτος. Η Τουρκία διαθέτει ακτογραμμή 8.333 χιλιομέτρων μαζί την Ανατολία και τη χερσόνησο της Ρωμυλίας και η χώρα έχει περίπου 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα, εν συνόλω», αναφέρει αρχικά στο Σπούτνικ.

«Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η ΑΟΖ που ανακηρύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, οι παρακείμενες ακτές με τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζονταν ως τμήματα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Μπορείτε να δείτε το χρωματισμένο γαλάζιο κομμάτι στον παρακάτω χάρτη.

Τι είναι η Γαλάζια Πατρίδα που ονειρεύονται οι Τούρκοι και "θέλει" τη Νάξο και τις Κυκλάδες ...παραμεθόριο

Όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη της Θάλασσας του Μαρμαρά, τα εσωτερικά ύδατα καθορίζονται από το άρθρο 8 της Σύμβασης του 1982. Αυτό είναι κομμάτι της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας», σημειώνει.

Τι είναι η Γαλάζια Πατρίδα που ονειρεύονται οι Τούρκοι και "θέλει" τη Νάξο και τις Κυκλάδες ...παραμεθόριο

Τι είναι η Γαλάζια Πατρίδα που ονειρεύονται οι Τούρκοι και "θέλει" τη Νάξο και τις Κυκλάδες ...παραμεθόριο

«Η φυσική επέκταση είναι το κρίσιμο σημείο για τον προσδιορισμό της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας. Το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια ειδική περίπτωση με τόσο πολλά νησιά και βραχονησίδες και μια ημίκλειστη θάλασσα. Στο Αιγαίο Πέλαγος, ο καθορισμός υφαλοκρηπίδας πρέπει να ρυθμίζεται στη βάση της Συνθήκης της Λωζάνης, όπως φαίνεται στον χάρτη.

Τι είναι η Γαλάζια Πατρίδα που ονειρεύονται οι Τούρκοι και "θέλει" τη Νάξο και τις Κυκλάδες ...παραμεθόριο

Η Τουρκία ανακήρυξε το δυτικό άκρο της περιοχής της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο με τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Συνόρων Τουρκίας-Λιβύης το 2019 (δείτε τον παρακάτω χάρτη).

Τι είναι η Γαλάζια Πατρίδα που ονειρεύονται οι Τούρκοι και "θέλει" τη Νάξο και τις Κυκλάδες ...παραμεθόριο

Για αυτόν τον λόγο, όπως λέμε πάντα, η Τουρκία δεν παραχωρεί και δεν θα παραχωρήσει ούτε σπιθαμή της εθνικής της επικράτειας ή των χωρικών της υδάτων. Για να κάνουμε λειτουργική τη «Γαλάζια Πατρίδα», ένα από τα βασικά βήματα έγιναν στις 27 Νοεμβρίου 2019 με το «Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στη Δημοκρατία της Τουρκίας και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Κράτους της Λιβύης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα πρέπει να συνεχίσουμε τις διμερείς συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης με τις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας. Αυτή η περιοχή, την οποία ορίζουμε ως «Γαλάζια Πατρίδα» και την οποία παρουσιάζουμε στον κόσμο, είναι η ΑΟΖ της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, απλώς προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας που αφορούν την τουρκική ΑΟΖ σε νομική βάση και με ειρηνικό τρόπο υπό το διεθνές δίκαιο», τονίζει.

Με πληροφορίες από το Newpost.gr

About The Author

Μετάβαση στο περιεχόμενο